girl with menstrual cramps essential oils

Етерични масла при менструални болки и ПМС

За всички жени менструалният цикъл е нормално месечно явление от пубертета до менопаузата. За някои това преминава без прекалено прекъсване на ежедневието им, но за други това може да бъде меко казано проблематично. Позволете ми да ви насоча към използването на етерични масла за поддържане на менструалния цикъл.
Jo Kellett. Експерт по холистична ароматерапия от Tisserand Institute от 1996 г. Тя се завръща в колежа през 1999 г. като преподавател. Jo Kellett управлява успешна частна практика по ароматерапия в Брайтън, специализирана в здравето на жените. Тя също е международно публикуван автор и лектор.
Етерични масла при менструални болки и ПМС.
По време на менструалния цикъл се променят нивата на хормоните, които имат пряк ефект върху емоционалното и физическото ви здраве. В предменструалната фаза може да се свръх чувствителни и да се почувствате подути или да забележите промени в кожата си. По време на менструацията може да почувствате изчерпване на енергията и коремни болки, причинени от свиването на мускулите в матката, тъй като лигавицата се отделя по време на менструалното кървене.
Разбирането и проследяването на вашия цикъл може да бъде много полезно. Ако сте в тон с цикъла си, можете да разпознаете знаците и да ги управлявате по -ефективно.
Етеричните масла могат да се използват, за да ви поддържат през месечния ви цикъл. Използването на витализиращи етерични масла в предменструалната фаза може да бъде полезно, за да ви подкрепи емоционално. Семейството цитрусови и цветистите са особено добри за улесняване на промените в тази фаза на цикъла.
шише с масла в купа от розови листа

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Предменструална фаза:
Опитайте тази смес във вашия арома дифузер, когато настроението ви е понижено.
Добавете следните етерични масла :
3 капки гераниум
4 капки лимон или беграмот, портокал
1 капка иланг-иланг
Можете да ползвате и директно арома спрей за релаксиращ и повдигащ настроението ефект Real Calm Moodfix

Или да вземете душ или вана с един от най-продаваните продукти на марката Tisserand –  Total De-stress 

Менструална фаза:
Ако страдате от спазми, следната комбинация и процедура за самомасаж може да бъде от полза за облекчаване на симптомите.
Добавете следните етерични масла към 20 мл базово масло като това от гроздови семена :
4 капки салвия
2 капки здравец
4 капки бергамот
Салвията е антиспазматичен и може да бъде полезен за облекчаване на менструалните спазми. Гераниумът се счита за хормонално балансиращо етерично масло и бергамотът ще донесе лек тласък на енергийните ви нива.
Легнете по гръб със свити колене и си представете часовник на корема с 12 часа над пъпа. Вземете малко количество от сместа в една ръка и в кръгове по часовниковата стрелка масажирайте маслото около пъпа.
Започнете внимателно, изграждайки натиск, докато стигнете до собственото си ниво на комфорт. Нанасяйте сместа до два пъти на ден по време на менструацията, когато спазмите са най – дискомфортни.
Важно е, ако изобщо се притеснявате за някакъв аспект от менструалния си цикъл, да се консултирате с личния лекар.

Източници:

  1. https://www.tisserand.com/aromatherapy/using-essential-oils-to-support-your-menstural-cycle/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Дори най-добрите етерични масла могат да ви навредят! Ето как:
Следваща статия
Каква е ползата етеричното масло да е био или органично?

Виж още полезни статии тук:

Меню