Жена хранене по време на менструация

5-те най-добри храни по време на менструация

Когато става въпрос за храна и менструален цикъл, ние често се фокусираме върху това, което искаме да ядем и кога, което се свежда до апетита за сладки и тестени неща, които обикновено се случват по време на предменструалната фаза. Не се замисляме често как да подхранваме телата си, когато сме в самата фаза на менструация. За повечето жени апетитът им всъщност намалява по време на действителната седмица и гладът може да отшуми.
Alisa Vitti*, експерт по функционално хранене и женски хормони, автор на бестселъра WomanCode и In the Flo, основател на съвременната хормонална здравна компания FLOliving.com, обучава жените как да възвърнат ритъма на здравето си от двадесет години. Повече за нейната работа вижте в статията Какво е инфраден ритъм и как директно влияе на женското здраве, външен вид и качество на живота?
Въпреки това тялото ви призовава за храни, които ще утешат, подкрепят и успокоят всички симптоми – от умората, през лошото настроение до затруднените движения на червата. Има храни, които можете да изберете да ядете повече по време на менструацията, които ще ви накарат да се почувствате по-добре и ще ви осигурят цялостно по-леко преживяване.
Вашето тяло прави невероятно нещо по време на тази фаза, както и през целия цикъл, и се нуждае от вашата подкрепа! Вашият цикъл трябва да бъде време на засилена грижа за себе си и толкова много любов към тялото ви. Когато говорим за менструални грижи, често мислим само за тампони и превръзки, когато наистина трябва да мислим по-цялостно и широко за подкрепата на нашето здраве и хормони.
И така, ето 5 от най-добрите храни по време на менструацията:
 1. Течен хлорофил – хлорофилът работи за повишаване на нивата на желязо. Губите кръв, така че трябва да добавите желязо. Други богати на желязо храни са спанак, леща и говеждо месо, хранено с трева. Но течният хлорофил е проста добавка и има мощен железен удар. Ако имате съсиреци, обилно кървене или умора по време на менструацията, това е особено важно.
 1. Пчелно млечице – богато на аминокиселини, необходим градивен елемент за хормоните, пчелното млечице може да ви подкрепи по време на цикъла ви, когато хормоните ви са на най-ниския си отлив. Можете също така да намерите толкова много незаменими аминокиселини в цяло яйце, жълтък. Можете да добавите пчелно млечице към следобедно смути, за да се насладите във вкусен шейк.
  мед пчелно млечице лъжица

  Photo by pexels-ramby-magnaye

 1. Сардини – с високо съдържание на омега-3, тази добра мазнина е от съществено значение за стабилизиране на настроението по време на менструацията. Често жените изпитват ПМС и менструацията си като континуум и така, че лошото настроение преди менструацията може да продължи през менструацията. Омега-3 също са фантастични за борба с менструалните спазми. Сардини, смесени с тахан, върху хляб без глутен или крекери правят страхотна, засищаща закуска.
сардини в чиния хранене по време на менструация

Photo by pexels-farhad-ibrahimzade

 

 1. Водорасли – също богати на желязо, всички видове морски водорасли са чудесен избор по време на вашия период. Затоплящите храни са най-добри в този момент от цикъла, така че използвайте водорасли, за да създадете богат бульон или супа. Вашето тяло не е в хормонална фаза да обработва сурови, студени храни по време на менструацията, така че потърсете топлина и богата храна.
водорасли хранене по време на менструация

Photo by pexels-anna-tis

 1. Костен бульон – костният бульон е успокояващ, релаксиращ и може да помогне за съня. Пийте голяма чаша вечер преди лягане. Костният бульон също е пълен с аминокиселини и може да помогне много при подуване на корема и храносмилателен дискомфорт по време на менструацията. Ако изпитвате констипация/диария по време на менструацията, избягвайте да ядете твърде много сурови зеленчуци и влакнести храни. Бел. ред. Алтернатива на бульонът е колаген за пиене. чаша топъл чай бульон
Винаги помнете, че след като имате правилната информация за това как тялото ви наистина работи, можете да започнете да правите здравословни избори, които най-накрая започват да работят за вас!
Бележка ред.  Може да изтеглите нашата безплатната електронна книжка за грижа по време на всяка фаза от цикъла ни!

 

Източници

 1. WomanCode, Alisa Vitti: Perfect Your Cycle, Amplify Your Fertility, Supercharge Your Sex Drive, and Become a Power Source
 2. In The FLO, Alisa Vitti
 3. https://www.floliving.com/best-foods-when-you-have-your-period/
Свързани публикации: 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Най-доброто, което жените да направят за здравето и хормоните си преди 40 години!
Следваща статия
Калъфката от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата! Научи защо!

Виж още полезни статии тук:

Меню