Пало Санто подаръчна кутия PACHAMAMA

Ползите от Пало Санто /Святото дърво/

Изгарянето на изсушено дърво от „мистичното“ пало санто и събирането на неговите концентрирани масла от векове се използват широко в народните лекарства и от шаманите („знахари“). Причината е: Дървото пало санто отдавна се смята, че има специални духовни качества. За участниците в ритуала, които наблюдават практиката и приемат аромата на пало санто, се казва, че „изчиства нещастието, негативните отпечатъци на мисълта и злите духове“. Това е една от причините етеричното масло пало санто да се счита за мощен поддръжник на умствената и емоционална яснота. Освен приложенията му за психично здраве, по-скорошни проучвания показват, че той има обещаващи ползи, когато става въпрос за повишаване на имунитета и борба с болестите.
Установено е, че маслото пало санто съдържа съединения за борба с рака, които намаляват оксидативния стрес и предпазват клетките. Неговите защитни фитохимикали изглежда способни да помогнат за спиране на образуването на болести в храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната системи.

Пало санто ползи пръчки за горене

Какво е Пало Санто?
Palo santo (Bursera graveolens), известен също като „свещено дърво“ или „дърво на светиите“, описва група дървета, които произвеждат мощно етерично масло, известно за стимулиране на имунната система и борба с възпалението.
Къде расте Пало Санто? Над 40 различни вида дървета пало санто се отглеждат по целия свят, най-вече в Централна и Южна Америка. Видът е роден в тропическите сухи гори на Еквадор, Мексико и полуостров Юкатан в Перу.
Дървото пало санто принадлежи към същото ботаническо семейство (Burseraceae) като дърветата от тамян и смирна, които също произвеждат полезни богати на антиоксиданти масла, използвани по целия свят. Ценният плод на дървото B. graveolens е малко черно семе, покрито с червена пулпа, която се съдържа в зелена капсула. Двете половини на капсулата падат, когато плодът узрее, оставяйки след себе си плодовете, богати на липиди (мазнини), които след това се концентрират и използват терапевтично.

Пало санто ползи пръчки за горене

Какви са предимствата на пало санто?
Независимо дали е под формата на тамян или етерично масло, изследванията показват, че ползите от пало санто включват:
1. Концентриран източник на антиоксиданти
Като богат запас от антиоксиданти и фитохимикали, наречени терпени, маслото пало санто е ефективно за борба с увреждането на свободните радикали (наричано още оксидативен стрес), облекчаване на болки в стомаха, борба със стреса, намаляване на болките, дължащи се на артрит и лечение на много други състояния. По-специално, тя привлича вниманието, тъй като е естествено лечение на рак за възпалителни заболявания.
Анализ на дестилирано с пара етерично масло пало санто показа, че основните активни съставки включват: лимонен (89,33%), α-терпинеол (11%), ментофуран (6,6%) и карвон (2%). Други полезни съединения в по-малки количества включват гермакрен D, мууролен и пулегон.
2. Детоксикатор и имуностимулатор
Пало Санто помага за подпомагане на имунната система и регулира възпалителните реакции, като тези, предизвикани от лоша диета, замърсяване, стрес и болести.
Лимоненът, основната активна съставка в palo santo, е биоактивен компонент, намиращ се във високи концентрации в някои растения, включително цитрусови кори, който има добре проучени противоракови и противовъзпалителни ефекти. В предклинични проучвания на карциногенезата на млечната жлеза и свързаните с възпалението заболявания, добавянето с лимонен помага за борба с възпалението, понижаване на цитокините и предпазва епителната бариера на клетките.
През 2004 г. изследователи от Училището по фармацевтични науки на Университета в Шизуока в Япония откриха няколко други ключови фитохимикала в маслото Пало Санто, които са способни да се борят с раковите клетъчни мутации. Тези съединения показват забележителна инхибиторна активност срещу човешки рак. Изследователите наблюдават биологични дейности, включително антинеопластични, антитуморни, антивирусни и противовъзпалителни действия срещу клетъчни мутации и туморен растеж. Тритерпеновите лупеолови съединения, открити в Пало Санто, особено показват силна активност срещу ракови клетки на белия дроб, гърдата и дебелото черво.
3. Де-стрес и релаксант
Считано за масло, което е заземяващо и центриращо, както маслото от пало санто, така и тамянът се използват за емоционална и духовна подкрепа, тъй като те действат като естествени средства за безпокойство.
Веднъж вдишан, пало санто пътува директно през обонятелната система (която контролира нашето обоняние) на мозъка, където помага да се включат реакциите на тялото за релаксация и намалява паниката, безпокойството и безсънието.
пало санто медитация

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

4. Лечение на главоболие
Известно за борба с мигрена и дори свързано със стреса главоболие или лошо настроение, пало санто помага за намаляване на възпалението и увеличаване на притока на кръв, което може да помогне за изключване на усещаната болка.
5. Лечение на настинка или грип
Пало Санто е известен с това, че се бори с инфекции и вируси, които могат да ви причинят настинка или грип. Чрез подобряване на кръвообращението и презареждане на енергийните нива, това може да ви помогне да се почувствате по-добре.
6. Намалява болки в ставите и мускулите
За естествено лекарство за болки в мускулите, костите и ставите, опитайте да масажирате маслената смес в кожата, докато маслото се абсорбира, или седнали във вана за напояване със соли пало санто и Epsom.
7. Репелент за насекоми / комари
В исторически план дървените стърготини или пръчки от пало санто са били използвани за направата на естествен репелент срещу комари (като масло от цитронела), тъй като притежават ароматни смоли и летливи масла.
8. Намалява алергичните прояви
Тъй като намалява възпалението и реакцията на организма към хистамини, пало санто има предимства за борба със сезонните симптоми на алергия, храносмилателни проблеми и симптоми, свързани с астмата.
9. Пречистване на дома
Подобно на етеричните масла, пало санто има антибактериални свойства и може да се използва като естествено почистващо средство. Той помага за намаляване на миризмите, микробите и вирусите във вашия дом. Тамянът или етеричното масло от дървесни стърготини пало санто също могат да се използват за почистване на въздуха и повърхностите във вашия дом и за предотвратяване на заболявания, замърсяване или дори „лоша енергия“.

Пало санто ползи пръчки за горене запалена клечка

Как да палим пръчките за горене? 
Не е нужно да изгаряте дървото много дълго, за да създадете прилично количество дим. Задръжте над запалка, свещ или кибритена клечка за около 30 сек, след това го издухайте. След като сте запалили пръчката успешно, размахвайте я, за да разпределите дима през стаята. Дръжте прозорците затворени за по-силен ефект или отворени, ако предпочитате по-малко интензивна миризма.
Да пазим природата
Всъщност има един вид пало санто, който е застрашен, но той е с ботаническото име Bulnesia sarmientoi . Това е диво дърво, което расте предимно в района на Гран Чако в Южна Америка, който обхваща Аржентина, Болива и Парагвай. Ценен за своята здравина, жилавост и плътност, той се превърнал в ценен източник на търговски дървен материал. Понастоящем е застрашен вид.
Избирайте доставчици, които събират паднали дървета от вида (Bursera graveolens), за да знаете, че получавате качествен и етичен продукт.
Разгледайте нашата колекция от Пало Санто и изберете своето:
  1. Кутия от 100 гр или около 8 едри пръчки, с всяка кутия пристига изненада – картичка с позитивни утвърждения и премиален дълъг кибрит. Купи ТУК

Пало санто ползи пръчки за горене

 

Накрая винаги споделяме лични впечатления. Запознахме се с пало санто преди две зими. Защото според нас, зимата е най-подходящият сезон за него. Има бърз ефект да създава топлина и уют в стаята, да прогонва лошото настроение, да вдъхва оптимизъм. Също така, започнахме да се пристрастяваме към него, когато имаме периоди на висок стрес и напрежение. А тази година такива периоди изобилстват при всички, без съмнение.
Нашият ритуал е рано сутрин, когато всички още спят и крадем този половин час само за себе си, с малко йога или медитация, в компанията на пало санто. Също вечер, в тихия момент преди сън, когато денят е приключил и ние също имаме нужда да натиснем паузата на задачите и да пуснем завесата със смирение.

 

Източници

  1. https://draxe.com/health/palo-santo/
  2. https://www.foxnews.com/health/palo-santo-a-fragrant-wood-with-cancer-fighting-properties
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23665426/
  4. https://www.academia.edu/6275577/A_New_and_Known_Cytotoxic_Aryltetralin_Type_Lignans_from_Stems_of_Bursera_graveolens
  5. https://palosantosupply.co/blogs/palo-santo/an-in-depth-look-at-smudging-with-palo-santo-wood
Свързани публикации: 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
48 храни за блестяща кожа и балансирани хормони
Следваща статия
Най-добрите етерични масла за вашата зодия

Виж още полезни статии тук:

Меню