гуа ша плочка от розов кварц лице на жена

Как да използваме гуа ша – древния китайски масаж за младост и стегната кожа?

И все пак, ако някой още не е съвсем сигурен, нека изясним какво е всъщност гуа ша?
Гуа ша е традиционна източноазиатска и китайска техника, използвана за благополучие, циркулация и премахване на натрупаните застояли токсини в тялото. Прилага се нежно върху кожата на лицето и доста агресивно върху кожата на тялото. “Гуа” означава остъргване, а “ша” означава пясък и тази практика се използва от хиляди години. Инструментите, използвани в практиките, варират от китайска супена лъжица, през животинска кост и рог, до скъпоценни камъни от розов кварц. Според традиционната китайска медицина цялата канална система от органи се обединява на лицето. Гуа ша има за цел да движи енергията, известна като Чи /Qi/ Ch`i около тялото. Традиционната източноазиатска медицина също разглежда застоя на кръвта като причина за болка и заболяване. Така че гуа ша раздвижва събраната или застояла кръв за облекчаване на симптомите и озаряване на лицето.
Какво прави гуа ша?
Всъщност гуа ша предшества акупунктурата. Според традиционната китайска медицина, меридиани се наричат канали, по които протича и циркулира жизнената енергия Чи. Тялото има 12 чифтни меридиана, които се разделят на две половини. Върху меридианите са разположени точки. Използваният модел на масаж  събужда меридианните линии и точки, за да активира естествените лечебни способности на тялото.
меридиани на тялото според китайската медицина

Източник: Wikipedia

 

За лицето:
За кожата на лицето гуа ша насърчава производството на колаген. Масажът извайва и тонизира формата на лицето, позволявайки на възпалението да се отцеди и мускулите да се освободят от напрежение – за да вършат правилно поддържащата си дейност. Масажът също така помага на кожата да се върне към най-сияещото си състояние, тъй като циркулацията се увеличава, изпращайки хранителни вещества в области, които може да са били гладни поради запушване на каналите.
Ефектът на гуа ша върху лицето е на не само на ниво кожа. Тъй като меридианните линии са оживени, органи като стомаха, черния дроб, далака, сърцето и бъбреците също получават голяма полза от масажа. Работата с инструментите върху областта на лицето, свързана с бъбреците, например, изпраща съобщение надолу по меридианната линия на бъбрека като ги приканва да отделят токсините си, да се отпуснат и да получат храна. Това им позволява да функционират с оптимален капацитет.
За тялото:
Гуа ша най-често се използва за облекчаване на мускулни и ставни болки. Практикуващите твърдят, че гуа ша може също да е от полза за имунната система и да намали възпалението. Понякога гуа ша се използва за лечение на настинка, треска или проблеми с белите дробове. Малките наранявания по тялото, като натъртвания, причинени от гуа ша, понякога са известни като микротравми. Те създават реакция в тялото, която може да помогне за разграждането на белези и фибрози.
Изследователите са провели малки проучвания върху следните групи хора, за да видят дали гуа ша работи: жени близо до менопауза, хора с болки във врата и раменете от използване на компютър, мъже щангисти, за да подпомогнат възстановяването след тренировка, възрастни хора с болки в гърба. Жените откриват, че симптомите в перименопаузата, като изпотяване, безсъние и главоболие, са намалени след гуа ша. Проучване от 2014 г. установи, че гуа ша подобрява обхвата на движение и намалява болката при хора, които често използват компютри, в сравнение с контролна група, която не е имала лечение. В проучване от 2017 г. щангистите, които са имали гуа ша, смятат, че вдигането на тежести отнема по-малко усилия след лечението. Това може да предполага, че лечението ускорява възстановяването на мускулите. Възрастните хора с болки в гърба са лекувани или с гуа ша, или с нагревки. И двете лечения облекчиха симптомите еднакво добре, но ефектът от гуа ша продължи по-дълго. След една седмица тези, които са получили лечение с гуа ша, съобщават за по-голяма гъвкавост и по-малко болки в гърба от другата група.
гуа ша плочка от розов кварц върху тялото

Photo by pexels-polina-kovaleva

Какви са ползите от гуа ша?
+ Пренася богата на хранителни вещества и кислород кръв (храна за клетките) до кожата и тъканите
+ Отвежда лимфната течност (която често е пълна с токсини и отпадъци) от клетките, които трябва да бъдат почистени
+ Елиминира или значително намалява бръчките
+ Лекува и предотвратява отпускането на кожата (повдига и стяга кожата)
+ Подпомага премахването на тъмните кръгове около очите
+ Подпомага разкъсването и освобождаването на кожата от тъмни петна и хиперпигментация
+ Изсветлява тена
+ Ускорява значително времето за заздравяване на пъпки и белези, като помага за тези кожни проблеми като цяло
+ Има способността да лекува и облекчава розацеята
+ Подпомага проникването на продукта за лице
+ Лекува мигренозно главоболие
+ Може да бъде алтернатива на инжекциите и хирургията за повдигане на лицето
гуа ша на лице с плочка от розов кварц

Photo by pexels-arina-krasnikova

Как да избера правилния инструмент?
Гуа ша инструментите се предлагат в безброй различни форми, размери и форми. Фаворити са полускъпоценните камъни.
Нашите предложения са: Гуа ша от Аметист, Гуа ша от Розов кварц, Гуа ша от Оникс:       Масажор за лице Гуа Ша, розов кварц     Гуа ша оникс масажна плочка
Има разлика в действието на гуа ша плочка и ролер. Ролерът може да се използва за лек масаж и раздвижване на кръвта в повърхнотния слой, за разнасяне на продукт, за успокоение и релакс, кожата се освежава веднага. Гуа-ша плочката може да работи на много по-дълбоко ниво, мускули и лимфа. Двата инструмента се допълват, а не се заместват. Нашите предложения в комплект са тези от розов кварц и авантюрин:

 масажен ролер и гуаша масажен ролер и гуаша

Какъв е ключът към една възнаграждаваща практика с реални резултати?
Последователността е ключова. За да поддържаме процъфтяващо и здраво тяло, ние постоянно се подхранваме с вода, сън, чисто хранене и движение. По същия начин, редовното практикуване на гуа ша ще се окаже най-полезно.
Тъй като има 20 литра течност, която преминава през тялото всеки ден (и около три литра от тази течност се превръщат в лимфна течност), е много подпомагащо да вградите тази практика в ежедневието си. Отделянето дори на малко време няколко дни в седмицата е продуктивно (дори ако е само две минути). Може дори да забележите, че тялото ви започва да жадува за тези моменти на грижа.
Натискът и намерението също са важни за вашата практика. Докосването трябва да е много нежно и можете да си играете с различна сила на натиск. Колкото по-леко е докосването, толкова повече поддържате лимфната течност, а с по-голям натиск знаете, че се движите в мускулите. Моля, имайте предвид, че не трябва да получавате синини или да причинявате дискомфорт на лицето си.
гуа ша масаж на лице жена

Photo by pexels-yan-krukov

Как да подготвя кожата?
С чисто лице и чисти ръце, напръскайте обилно с тонер или флорална вода (те помагат по-добрата абсорбация в долните слоеве на маслото), след което нанесете масло за лице по цялото ви лице и шия. С маслото, останало върху ръцете ви, намажете леко инструмента си за гуа ша. След това започнете – докато вдишате и издишате дълбоко и се настроите на любяща към себе си вълна.
Ето някои от нашите фаворити:

бакучиол бустер ягода nini organic

Бакучиол бустер ягода Nini organic

Как да изпълня гуа ша?
1. ПОЧИСТИ ЛИЦЕТО И РЪЦЕТЕ. След като подсушите лицето си с чиста кърпа, обилно напръскайте лицето си.
2. НАНЕСЕТЕ МАСЛО ЗА ЛИЦЕ (от 4-10 капки), покривайки лицето и шията. Нанесете масло, като започнете от челото и се движите надолу в посока на дрениране на лимфната течност. Това активира движението в кожата и тъканите и е хубава подготовка преди гуа ша.
3. Затоплете леко ВАШИЯ ЧИСТ ИНСТРУМЕНТ ГУА ША, като го разтривате между ръцете си. Това също така омазнява малко инструмента, така че да не дърпа кожата ви в областите, които не са получили толкова масло.
Започвате с едната страна на лицето и правите по 5 до10 пъти от всяко движение. Инструментът се държи плосък, на около 15-30 градуса, но също използвайте интуицията си и променете, както ви е приятно.
3. ПРОКАРАЙТЕ В ЛИНИЯ ПО ВРАТА СИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ. Прекарайте много внимателно над вашата адамова ябълка – това е по-скоро енергично почистване, за да активирате вашата REN линия. (Каналът REN в китайската медицина събира ин енергията на тялото, лекува проблемите на корема, гърдите, шията, главата и лицето.)
4. ПОД БРАДАТА си от средата на лицето си до ушната мида, като държите инструмента си плосък. Ако желаете, задръжте кожата под брадичката си с другия си палец, докато плъзгате инструмента обратно към ушната мида в обратна посока. Не дърпайте силно.
гуа ша масаж на лице жена

Photo by pexels-tima-miroshnichenko

5. ОТ СРЕДАТА НА БРАДАТА СИ НАД ЛИНИЯТА НА ЧЕЛЮСТТА обратно към ушната мида. Можете леко да разтриете ухото си, за да насърчите течността да се оттича надолу по врата към лимфните възли в основата, точно над ключицата.
6. ПОД СКУЛАТА, тук има много течност, която има тенденция да се съхранява на това място, насочете я към линията на косата си. Можете леко и нежно да разклащате инструмента си точно преди линията на косата.
7. ВЪРХУ СКУЛИТЕ, завършвайки до линията на косата.
8. МНОГО НЕЖНО ПОД ОЧИТЕ СИ в посока от ъгъла на окото към средната линия. Мускулът се свива в тази посока и лимфата има малки реки, течащи надолу от очите по целия път от вътрешния ъгъл на окото до външния ъгъл. Но ако се чувствате по-добре да минете от вътрешния ъгъл на окото до линията на косата, тогава направете това – това е по-традиционна посока за гуа ша.
9. ОТ ВЕЖДИТЕ НАВЪН КЪМ ЛИНИЯТА НА КОСАТА ПО ЧЕЛОТО завършвайки при линията на косата. Движите по веждата на три до пет секции.
10. МЕЖДУ ВЖДИТЕ НАД ТРЕТОТО ОКО и нагоре до линията на косата.
11. ОТ СРЕДАТА НА ЧЕЛОТО НАВЪН ДО ЛИНИЯТА НА КОСАТА. (Съвет: опитайте от средата на челото – и без да спирате до линията на косата – и продължете в косата, зад ухото и надолу по врата.)
12. СЕГА ПОВТОРЕТЕ С ДРУГАТА СТРАНА НА ЛИЦЕТО СИ.
13. ПЛЪЗНЕТЕ НАДОЛУ. Когато приключите и с двете страни на лицето си, завършете лечението, като прокарате надолу по шията, за да подпомогнете дълготрайния дренаж. Дръжте инструмента си много плосък и спускайте надолу по врата до ключицата.
Основни съвети, за да се възползвате максимално от практиката си:
+ Когато инструментът ви започне  дърпа кожата ви, добавете още малко масло за по-добро приплъзване.
+ Забавлявайте се да експериментирате с коя страна и форма на инструмента най-добре пасва на лицето ви. Не забравяйте, че това, което ви е приятно, може да изглежда различно от това как изглежда във видеоклиповете.
Колко често трябва да практикувам гуа ша?
Идеално е да включите гуа ша в рутината си за толкова често, колкото можете, дори всеки ден. Но щом започне да се чувства като скучна работа, направете почивка. Прилагането на любов към себе си е свещено – не е нужно да се превръща в още един чек бокс от списъка със задачи.
Гуа ша често се описва като много релаксираща, особено когато налягането е точно. Използвайте любящи, нежни движения и натиск. Бъдете осъзнати в докосването си. Може също да почувствате, че кожата ви оживява или сякаш се връща и се събужда.
Тук може да видите съвсем кратко видео с техниката за бърза рутина. Повече такива съвети споделяме в Инстаграм профила ни, Highlight Stories Self Love Rituals 

А тук имаме много дълга практика под формата на уебинар с формулатор на козметика и обучител за лицев масаж Анна Гълъбова. По време на уебинара направихме точков масаж на лицето и гуа ша.

Колко гуа ша е твърде много?
Избягвайте гуа ша, ако току-що сте получили инжекции ботокс. Ботоксът отнема поне две седмици, за да се уталожи и гуа ша може да го премести, което не искате.
Избягвайте гуа ша върху кистозно акне, пъпки и открити лезии, тъй като ще раздразни само заразените зони.
Повторете всеко движение върху същата област максимум 10 пъти. Ако повторите движението твърде много пъти, ще предизвикате твърде много стимулация. Течностите са мощни – в крайна сметка можете да преместите твърде много отпадъци наведнъж, причинявайки симптоми на детоксикация (като замаяност или усещане за разболяване от грип).
Гуа ша не е подходящ за всеки. Хората, които не трябва да правят гуа ша на тяло, включват тези, които имат медицински състояния, засягащи кожата или вените, които кървят лесно, които приемат лекарства за разреждане на кръвта си, които имат дълбока венозна тромбоза, които имат инфекция, тумор или рана, които не са зараснали напълно, които имат имплант, като пейсмейкър или вътрешен дефибрилатор.

 

Източници:

  1. https://thechalkboardmag.com/how-to-use-gua-sha-facial?fbclid=IwAR0O1g5glhD_xd0Taqc4K4107-LYHb7v0RA3ajJG8XDPeW_D3k0902-0R0M
  2. https://www.healthline.com/health/gua-sha#takeaway
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320397
  4. https://www.webmd.com/balance/what-is-gua-sha

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Митове и факти за пиенето на колаген
Следваща статия
Калъфката от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата! Научи защо!

Виж още полезни статии тук:

Menu