Plastic free July

Месец юли почти се изтърколи, но не е късно да отбележим глобалната инициатива Plastic free July, призоваваща към ограничаване употребата на пластмаса и найлон в ежедневието.
В България „Юли без пластмаса“ се провежда за четвърта година. Това, което прави събитието по-значимо тази година, е, че от 3 юли влезе в сила европейска директива, която забранява много пластмасови продукти за еднократна употреба, като например вилички и лъжички, бъркалки, сламки, клечки за уши от пластмаса… В България директивата се очаква да влезе в сила чак през септември, но ние не искаме да чакаме толкова. Защото 40% от пластмасата, която се произвежда, е за опаковки. Те се използват еднократно, а след това се изхвърлят. А, както се вижда, това са предимно продукти, от които лесно можем да се откажем, нали?
Днес ти споделяме какво правим ние, за да ограничим употребата на тези продукти в ежедневието си. И, както ще се увериш, съвсем не изпадаме в крайности, даже вероятно не правим достатъчно, но ще се радваме да споделиш с нас своя опит, защото заедно можем да направим повече за нашата планета.
ХРАНИ И НАПИТКИ

EQUA-Monstera-1

Еднократни прибори
Кафе в пластмасова чашка с грозна пластмасова бъркалка, картофки в бяла пластмасова тарелка, придружена (разбира се) от пластмасова виличка… О, да не забравяме и пъстрата сламка към питието….. За бога, някой приема ли ги все още? Не и ние!
Еднократни пластмасови бутилки за вода
Споделяли сме ти многократно страстта си към бутилките за многократна употреба и нашите мотиви да ги предпочитаме пред еднократните още преди това да стане тренди.
Високо качество боросиликатно стъкло, устойчиво на температура и удар…. Биоразградими материали без увреждащия организма ни и вредящ на хормоналния баланс Бисфенол А…. Или пък стомана (на практика почти вечна), с или без термо ефект….
Вариантите за красива, твоя собствена и носеща твоя личен почерк, многократна бутилка за наистина много. Просто избери тази, която ти харесва и ще използваш с удоволствие дълго време. Защото единствената полза от еднократната бутилка е евентуално съхранената и предадена за благотворителна кауза капачка.
А, и да не забравяме, че децата също харесват красивите многократни бутилки. Да ги научим да ги използват е наистина лесно.
Чай на пакетчета
Да, изненадващо някои чаени пакетчета съдържат процент пластмаса. Ако не си убедена в безопасния състав на самото пакетче, най-сигурното решение е насипен чай. Разнообразието от предложения и комбинации в последните години е огромно… А опитахте ли нашия насипен какаов чай с масала подправки?
Сладолед в пластмасова купичка
Хмм, не, благодаря! Нищо не може да се сравни с добрата стара вафлена фунийка.
ЛИЧНА ГРИЖА И ХИГИЕНА

Мокри кърпички
Мокрите кърпички са съставени от полиамидни влакна, или иначе казано пластмаса… Отнема им между 20 и 50 години да се разградят. Не осъзнавахме колко наболял е проблемът с масовата им употреба, докато не се включихме неотдавна в доброволческа инициатива за почистване бреговете на язовир Голям Беглик в Родопите. Доста обезсърчаващо е количеството, в което се откриват мокрите кърпички на това великолепно място, което иначе е далеч от представата за масов туризъм. Огранични употребата им, моля!
Еднократни пелени или иначе казано памперси
Знаем, че, когато си родител, е изключително трудно да се откажеш от удобството на пелените за еднократна употреба. Затова ще кажем само това и спираме дотук. Отнема им около 450 години да се разградят!
Дамски превръзки и тампони
В състава на конвенционалните дамски превръзки има до 90% пластмаса, знаеше ли това? Да не споменаваме разнообразните аромати от изкуствен произход, с които ги правят по-атрактивни за потребителите. Не искаме това в тялото си, нали? Природата също не го желае. Ако не можеш да свикнеш с менструална чашка, потърси продукти от органичен памук, които са биоразградими и безопасни за теб.
Твърд или течен сапун?
Ти избираш. Въпросът е струва ли си да дадеш няколко лева отгоре за пластмасовата опаковка на течния, която ще изхвърлиш, при положение, че има разкошни солидни сапуни и десетки български производители, които изработват ръчно и по традиционни занаятчийски методи сапуни от чисти растителни масла, с които истински да поглезиш кожата и сетивата си.
 
SHOPPING

памучна чанта tote bag

Shop local, please!
Когато е възможно, отдаваме предпочитание на продукти, произведени в България или поне в Европа. Освен ред други преимущества, това ни помага да ограничим въглеродните емисии от транспорта. Все е нещо.
Support small business!
Също така, ние лично предпочитаме да пазаруваме от малки бизнеси, както заради подкрепата, която със своя избор им оказваме, така и защото те по-често са ориентирани към решаване на проблема с опаковките в сравнение с големите корпорации и търсят възможности да предложат на потребителите си опаковки без пластмаса и найлон. Ние например не използваме бабъл пликове, както и найлоново тиксо, когато изпращаме пратки с продукти, поръчани в нашия сайт. Винаги, когато е възможно, използваме повторно транспортни опаковки, чиято цялост не е много нарушена. Призоваваме те да опиташ и ти. И, разбира се, да изхвърляш разделно картонените и хартиени опаковки, в които получаваш своите покупки. Да, това са малки стъпки, но пък толкова лесни.
Вездесъщите найлонови торбички
Винаги носим със себе си текстилна торба за пазар. Въпрос на навик е. Е, ние може би вече притежаваме повече текстилни торби, отколкото бихме могли да амортизираме за един човешки живот 😉 Но някои от тях са толкова атрактивни, че са на практика моден аксесоар и перфектни за градски разходки (виж, торбичката Била например не е ;)). Освен това, по-големите размери торби лесно се превръщат в чанта за плаж или пикник. Разгледай за вдъхновение селекцията в сайта ни. Някои от торбите, представени там, са ръчно бродирани (изцяло на ръка, о, да!), че и с авторски дизайн. Със своя избор можеш да подкрепиш и млад български творец, изобщо win-win ситуация (виж горната точка ;))
Предварително опаковани хранителни продукти
В големите вериги често плодовете и зеленчуците са предварително опаковани в найлон и тарелка. Ако можеш да закупиш същите продукти, че и с по-добри вкусови и хранителни качества от кварталния плод и зеленчук или от пазара и да ги поставиш директно в своята торба, защо да се прибираш у дома с ненужна пластмаса? Може би и в кварталния плод и зеленчук първоначално ще се сблъскаш с леко неудомение и иронично повдигнати вежди на своя отказ от найлонче, но ще свикнат, повярвай ни. Mоже би дори ще споделят с някой друг клиент за твоите странни навици. Какво по-хубаво от това! Sharing is caring  😉
И в заключение, ако пластмасата така или иначе се озовала у дома ни, не ни остава друго освен да я изхвърлим отделно от останалите отпадъци, нали така?
А, ако на работното ти място все още липсват контейнери за разделно събиране на отпадъци, подхвърли идеята на работодателя си. Сигурно ще я хареса, просто не се е сетил 😉
Reduce, Reuse, Recycle и се наслаждавай на всичко, което месец юли има да предложи!

 

Предишна статия
Какво казват потребителите за Smart Collagen
Следваща статия
Митове и факти за пиенето на колаген

Виж още полезни статии тук:

Menu