glucomannan

5 причини, поради които приемам допълнително фибри, въпреки, че съм „слаба“!

Въпросът с телесното тегло и външния вид е спорен, и относителен. Разбира се има определени медицински норми, които служат за референция, но кой не е виждал сравнително слаби хора с отпуснат вид и малко по-пълни/едри такива, които обаче имат стегната мускулатура?

Аз лично предпочитам вторите и искам да изглеждам като тях. А причината е проста – те изглеждат по-енергични, по-позитивни, по-атрактивни, по-секси, изобщо изглеждат по-щастливи! Ако някой каже, че между външния вид и самочувствието няма връзка, сигурно ви лъже. Естествено сме чували как най-важна е вътрешната красота, как външният вид не е най-определящото за един човек, как трябва да се обичаме и приемаме каквито сме. И всичко това е вярно, но с една важна уговорка. Не природните дадености са най-важният елемент от външността, а осъзнатата грижа, която ние самите полагаме за себе си.

И понеже никой не е съвършен, а крайностите не са за предпочитане, нека своето по-добро „аз“ всеки определи само за себе си. Но аз вярвам, че важното е винаги да има стремеж!

glucomannan

И тук ще споделя моите 5 стремежа към по-добро аз, свързани с външния ми вид и приема на фибри. И ще започна с това, че за мен той означава само едно – здравето и красотата са едно цяло и започват отвътре – навън. Фибрите за мен са още един източник на чревно здраве. Като човек, минал своя път на лечение на различни здравословни проблеми, съм установила едно – чревното здраве е свързано с всички тях. Без изключение.

  1. За това първата ми цел е да се отърва от излишното в организма. Ролята на фибрите е да изчеткват червата ни от неизбежните остатъчни токсини и неразградени частици храна, които се превръщат в шлаки. Задвижвайки перисталтиката ни, фибрите помагат на тялото ни да се детоксикира по-активно, подпомагат храносмилането и така ни предпазват от подуване, констипация и стомашен дискомфорт, заболявания на дебелото черво. А кой не иска плоско коремче за лятото? 🙂

glucomannan

2. Фибрите са известни с това, че подпомагат намаляването на излишните килограми. За мен обаче, по-важен е процесът, по който това се случва. Защото той е благотворен за целия ни организъм. Фибрите ни дават ситост за по-дълго време, те забавят усвояването на бързите въглехидрати и балансират кръвната ни захар, като не позволяват да изпитваме остро чувства на глад, отпадналост и нужда за нещо сладко. Заради ефекта си да подпомагат нормализирането на нивата на холестерол и глюкоза в кръвта, често се препоръчват при метаболитни заболявания, инсулинова резистентност. Последните проучвания твърдят, че в България близо 1 млн. души са в състояние на диабет, като само около половината са диагностицирани. Така че, следобед предпочитам ядките пред парчето десерт.

3. По-доброто храносмилане, което носят фибрите, води до по-пълноценно усвояване на ценни вещества. Ако сме сигурни, че си ги набавяме с храната, трябва да се уверим и че ги абсорбираме правилно. Косопад, проблемна кожа, чупещи се нокти, умора, подуване са само признаци на липси в тялото и има различни причини за тях. Това, което можем да направим е да изключим излишното от режима си и да оптимизираме приема на ценното за организма ни. Обичам чувството на лекота и свежест на това да съм пълна с енергия и желание за живот. Да се харесвам в огледалото всеки ден.

4. Баба ми е получила първия си инфаркт на 45г. Висок холестерол, запушени кръвоносни съдове, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания – всичките ми роднини имат такива проблеми. В днешно време лежерното упованието в стил „няма какво да направя“, не върши работа.  Превенцията е задължителна и оправдания не приемам първо пред себе си.  Доверявам се на клиничните проучвания, че диетата с високо съдържание на фибри е ключова за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система и проводимостта на кръвоносните съдове. Само дето не мога да изям 5 кг. ябълки на ден, нито 4 шепи ленено семе и си взимам чист Глюкоманан – най-концентрираният източник на натурални фибри.

glucomannan1

5. Някои близки ме наричат Probiotic Maniac. Истината е, че пробиотиците ме спасиха от толкова проблеми, считани за нелечими, че никога няма да спра да повтарям – „А, ти, взе ли си пробиотиците за деня?“ :)))) Разбира се, нищо не е панацея само по себе си и има много съпътстващи условия, за да се случи успеха, но да, ТЕ са много важни. А не по-малко важни са Пре-биотиците, храната на Про-биотиците. Или иначе казано – познахте – Фибри! Нищо добро в нашата храносмилателна система не се случва без участието на добре развит микробиом – с изобилие по количество и разнообразие на полезни добри бактерии. Около 80% от цялата ни имунна система се намира в червата и е свързана с пробиотиците. За това хранете ги и се радвайте на ползите от тях.

Здравият човек се храни пълноценно, спортува достатъчно, успява да почива адекватно и умее да се наслаждава на живота. За това винаги изглежда добре!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зорница

 

Източници:

  1. Dr. Axe , Are You Eating a High-Fiber Diet?
  2. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ
  3.  Dr. Amy Myers interview for Goop The Good-Skin, Healthy-Gut Guide to Probiotics
  4. Donna Gates Can This Food Help Control Blood Sugar and Keep You Lean?

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Януари не е време за изпълнение на новогодишни обещания (освен ако те не ни правят щастливи веднага)!
Следваща статия
Какви са ползите от какаото? Днес ще си говорим за момичетата, лятото и …. какаото!

Виж още полезни статии тук:

Меню