5 начина за трайно справяне с подутото коремче

Доста е досадно да съобразяваме дрехите си за деня с подут корем, но проблемът не винаги се решава само с широката блуза.
Подуването не е само дискомфорт, то е знак, който тялото ни дава, за да алармира за някаква нередност в храносмилането. А ако се случва постоянно, то значи червената лампичка е време да светне за хроничен възпалителен процес. Извън обективни състояния като диастаза, херния и други, изискващи специална терапия, подуването след хранене има причини, има и лек.

За щастие няколко лесно стъпки ще помогнат за спадане на подуването и по-важното, ще помогнат да не се случва отново занапред.
 1. Пробиотици
 2. Подобряване на храносмилането
 3. Избягване на преработени/рафинирани храни, масла, захари и сол
 4. Чисти продукти от пестициди, хормони, антибиотици
 5. Проверка за хранителни непоносимости
1.Пробиотиците (добрите бактерии) в червата ни са основна стъпка, която да предприемем за плоско коремче. Без тях нашето храносмилане не може да работи оптимално, да не говорим, че след 30тата година този процес физиологично се забавя. Има безброй проучвания доказващи ползата на пробиотиците при храносмилане чрез стимулирането на храносмилателни ензими, редуциране на възпалението и дори загуба на нежелано тегло. Важно е тук да се отбележи, че за да имаме ефект е нужно да ги приемаме съзнателно и целенасочено поне 1-2 пъти на ден с храненето и то от разнообразни източници. Ако не можете да си набавите разнообразие от млечно кисели бактерии от естествени източници, уверете се, че ги приемате с натурални добавки. Естествените източници за българите са от зрели пълномаслени сирена, кашкавал, кисело мляко или кефир (ако нямате непоносимост към млечните храни), сурово ферментирали туршии (зеленчуци, вода и каменна сол), натурален ябълков оцет с оцетна гъба, натурална боза, или други като кимчи, комбуча и др. Дозата, която е нужна са поне 5 млрд. пробиотици от повече на брой щамове на прием, за да почувстваме спад на подуването или 4-5 супени лъжици туршия на ден.
Нашият избор е микс от органични храни и живи култури Грижа за храносмилане с живи култури – Gut Restore Mix. Your Superfoods  , който съдържа:
 • 3 щама живи култури за вашите черва
 • Суперплодове с храносмилателни ензими
 • Вкусна напитка с тропическа нотка
 • Естествени храносмилателни ензими (бромелаин) от ананас
 • 150 милиарда CFU бактерии на контейнер и 5 милиарда CFU на порция
 • Само 5 съставки. Без изкуствени подсладители и пълнители

your superfoods gut restore organic super foods

Пробиотиците са заселват в червата ни и стига да имат подходящата храна (пребиотици или иначе казано фибри) се размножават. Някои нови проучвания твърдят че про-биотиците са точно толкова важни за нас както и пре-биотиците. Задвижвайки перисталтиката ни, фибрите помагат на тялото ни да се детоксикира по-активно, обират шлаки и неразградени частици, подпомагат храносмилането и така ни предпазват от подуване, констипация и стомашен дискомфорт, заболявания на дебелото черво. За жалост съвременният човек почти никога не си набавя нужната доза. Това, което правим ние е разнообразие от семена в менюто, сурови плодове и салати, и поне веднъж на ден натурални водно-разтворими фибри.
Около 80% от цялата ни имунна система се намира в червата и е свързана с пробиотиците. За това хранете ги и се радвайте на ползите от тях.

2.Храносмилателни ензими се синтезират в слюнката и в стомаха, в зависимост от състава на храната, която поемаме. Без пълен набор от ензими не можем да разграждаме и абсорбираме храната, тя остава неразградена и започва процес на гниене и ферментация в червата. Това води до подуване и газове. Но каквото и да правим с възрастта този процес отслабва и е нужно да имаме едно наум как да го поощряваме. При тежки случаи, професионалистите препоръчват прием на ензими под формата на добавки за определен период от време. Но паралелно и изобщо е добре да стимулираме собственото производство. Ще усетите разликата веднага, ако:
 • дъвчете бавно и продължително храната си, докато стане почти течна
 • не се храните под стрес и напрежение, не разговаряте по телефона или тичате за някоя задача на крак
 • набавяте си достатъчно каменна сол 
 • избягвате силно подсладените храни и напитки, както и плодовете в комбинация с други храни
 • комбинирате протеини със зеленчуци, а не толкова с въглехидрати, защото това ще затрудни отделянето едновременно на различните типове ензими
 • консумирате ябълков оцет,чай от джинджифил и горчиви зелени треви стимулират жлъчката и производството на стомашния сок, намаляват възпалението
Суровите зеленчуци идват в пакет с ензимите, които ги разграждат, нещо което при топлинна обработка се губи. Идеалният вариант е да комбинирате винаги сурова с щадящо сготвена храна.
3. Преработени и рафинирани храни са толкова далеч от първоначалния си натурален вид, че тялото ни често не ги разпознава, не ги разгражда, приема ги за токсини, подува се като израз на възпаление и образува около тях мастна тъкан, за да ни предпази. Not good, not good at all.
4. Чиста храна от източници, които не третират с вредни химични съединения посевите и животните. Тук важи същото като в горния абзац – пестициди, хербициди, фунгициди и подобни имат пагубно влияние върху храносмилателната ни система. Освен, че разрушават полезната ни флора от пробиотици, те нараняват лигавицата на стомаха и червата, което води до дълготрайни последици. И обратно – чисто отгледаните продукти са по-богати на ценни вещества и антиоксиданти с до 50%.

 

5. Хранителни непоносимости се случват, ако наистина прекаляваме с дадена храна или ако целостта на червата ни е нарушена. При западния човек това е налице постоянно. Повече от 300 симптома се свързват с тази проблем, като само 1 от тях е подуването на стомаха. За разлика от алергиите, които се проявяват веднага, непоносимостите могат да се проявят до 3-4 дни след консумация. Като може симптомът да бъде главоболие, запушен или течащ нос, кожен проблем, дори хормонален. Затова са толкова трудни за разпознаване. Главните заподозрени обикновено са зърнени храни, млечни и кръстосаните с тях яйца, какао, бобови и ядки. Лесно е да се тества с елиминационна диета за поне 1 месец или до отшумяване на симптомите и по етапно въвеждане с водене на дневник. Има и кръвни тестове, които обаче не винаги са пълни.
Самите ние преди години смятахме, че подуването на корема е нещо нормално и всеки го има. Когато обаче приложихме горните съвети трайно в живота си, разбрахме, че нещата може да изглеждат и по друг начин. Така че, момичета, не се примирявайте с дискомфорта, той не е нормален и другите хора, на които се случва, не са индикация за вашето здраве.

 

Източници:

 1. The Good Inside 
 2. The Chalkboard Mag,  HERE’S WHY PREBIOTICS ARE JUST AS IMPORTANT AS PROBIOTICS 
 3. Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD, 10 Flat Belly Tips 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Днес ще ви разкажем за момичетата, лятото и …. маслата. Защо се отказахме от бялата козметика и как за малко да попаднем в капана на “всички масла са добри за нас”!
Следваща статия
Блестящата кожа говори за добро здраве

Виж още полезни статии тук:

Menu