лавандулово поле българия

10 невероятни свойства и ползи на маслото от лавандула

лавандулово поле българия
Етеричното масло от лавандула е най-използваното етерично масло в света днес, но ползите от лавандулата всъщност са открити преди повече от 2500 години. Поради мощните си антиоксидантни, антимикробни, успокояващи, успокояващи и антидепресивни свойства, ползите от лавандуловото масло изобилстват и се използва както козметично, така и терапевтично от векове.
Ранните и съвременни ароматерапевтични текстове се застъпват за използването на лавандула като антибактериално етерично масло.  Римляните използвали лавандулово масло за къпане, готвене и пречистване на въздуха. А в Библията лавандуловото масло е сред ароматите, използвани за помазване и изцеление.
Тъй като лавандуловото масло съдържа толкова многобройни свойства и е достатъчно нежно, за да се нанася директно върху кожата, аз го считам за задължително масло (Dr. Josh Axe), особено ако тепърва започвате да използвате етерични масла за вашето здраве. Науката едва наскоро започна да оценява гамата от ползи за здравето, които съдържа етеричното масло от лавандула, но вече има изобилие от доказателства, които посочват невероятните възможности на това масло.

AYAN БИОЛОГИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО

Ползи от лавандулово масло
1. Антиоксидантна защита
Свободните радикали, като токсини, химикали и замърсители, са безспорно най-опасният и най-често срещаният рисков фактор за всяко заболяване, което засяга развитите страни и градовете днес. Свободните радикали са отговорни за недоброто функциониране на имунната ви система и могат да причинят невероятно увреждане на тялото ви.
Естествената реакция на организма към увреждане на свободните радикали е да създаде антиоксидантни ензими – особено глутатион, каталаза и супероксиддисмутаза (SOD) – които пречат на тези свободни радикали да навредят. За съжаление, тялото ви всъщност може да стане в дефицит на антиоксиданти, ако тежестта на свободните радикали е достатъчно голяма, което стана относително често поради лоша диета и високо излагане на токсини.
За щастие етеричното масло от лавандула е естествен антиоксидант, който работи за предотвратяване и обръщане на болестите. Проучване от 2013 г., публикувано във Phytomedicine, установява, че лавандуловото масло повишава активността на най-мощните антиоксиданти в организма – глутатион, каталаза и SOD.
2. Естествен подход към диабета
През 2014 г. учени от Тунис се заеха да изпълнят една завладяваща задача: да тестват ефектите на етеричното масло от лавандула върху кръвната захар, за да видят дали то може да помогне да се обърне диабетът по естествен път. По време на 15-дневното проучване върху животни резултатите, наблюдавани от изследователите, бяха абсолютно невероятни. Накратко, лечението с етерично масло от лавандула предпазва тялото от следните симптоми на диабет
Повишена кръвна глюкоза (отличителен белег на диабета)
Метаболитни нарушения (особено метаболизма на мазнините)
Качване на тегло
Изчерпване на чернодробните и бъбречните антиоксиданти
Чернодробна и бъбречна дисфункция
Липопероксидация на черния дроб и бъбреците (когато свободните радикали „крадат“ необходимите мастни молекули от клетъчните мембрани)
Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере пълният капацитет на лавандуловото масло, резултатите от това проучване са обещаващи и показват терапевтичния потенциал на лавандулата.
Приложение: За да използвате лавандулово масло при диабет, нанесете го локално върху врата и гърдите, разпръснете го у дома с дифузер.
3. Подобрява настроението и намалява стреса
През последните години лавандуловото масло е поставено на пиедестал заради уникалната си способност да предпазва от неврологични увреждания. Традиционно лавандулата се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия, така че е вълнуващо да се види, че изследванията най-накрая настигат историята.
През 2013 г. проучване, основано на доказателства, публикувано от International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, установи, че добавянето на 80 милиграма капсули етерично масло от лавандула облекчава тревожността, нарушенията на съня и депресията. Освен това в проучването няма нежелани странични ефекти, лекарствени взаимодействия или нежелани симптоми.
Доказано е също, че лавандуловото масло помага за намаляване на депресията с 33 процента и драстично намаляване на нарушенията на съня, настроението и цялостното здравословно състояние.
Приложение: За да облекчите стреса и да подобрите съня, сложете дифузер до леглото си или докато вечер четете и си почивате след работа. Можете също така да прилагате лавандулово масло локално зад ушите си за същите предимства. Повече за анти-стрес техники има в статията ни ТУК 

българска лавандула

4. Поддържа мозъчна функция
Неврологичните ползи от етеричното масло от лавандула не се ограничават до способността му да лекува депресия и да повишава настроението. Изследванията също така показват, че лавандуловото масло служи като естествено подход при лечение на болестта на Алцхаймер! Проучвания, проведени върху плъхове, показват, че вдишването на парите на етерично масло от лавандула може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес в мозъка и подобряване на когнитивното увреждане.
Също през 2012 г. швейцарското списание Molecules отпечатва резултатите от проучване, което шокиращо доказва, че лавандуловото масло е жизнеспособна възможност за лечение на неврологични дисфункции като инсулт. Изследователите вярват, че невропротективните ефекти на лавандулата се дължат на нейните антиоксидантни свойства.
Приложение: За да поддържате нервната система с лавандулово масло, разпръснете го у дома с дифузер, вдишайте го директно от бутилката или го нанесете локално върху слепоочията и задната част на врата.
5. За изгаряния и порязвания
Широко известно със своите антимикробни свойства, от векове лавандуловото масло се използва за предотвратяване на различни инфекции и борба с бактериални и гъбични заболявания. Всъщност са проведени почти 100 проучвания, установяващи тази полза от лавандулата отново и отново. Изследванията показват, че лавандуловото масло ускорява зарастването на изгаряния, порязвания, ожулвания и рани – и голяма част от това се дължи на неговите антимикробни съединения.
Проучване оценява как антимикробната способност на лавандулата се засилва, когато се смесва с други етерични масла, като карамфил, канела и масло от чаено дърво. Изследователите установиха, че съотношението 1: 1 на тези масла е установено, че е най-ефективно в борбата срещу кандида албиканс /Candida albicans/ и стафилокок ауреус /Staph aureus/ – две често срещани причини за много гъбични и бактериални инфекции.
Проучване от 2016 г., установи, че лавандуловото масло насърчава заздравяването на рани и насърчава синтеза на колаген. Виж продукти за кожа и коса с биологична лавандула ТУК
Приложение: За облекчаване на изгарянията и за заздравяване на порязвания, ожулвания или рани, смесете 3-5 капки лавандулово масло с ½ чаена лъжичка кокосово масло и нанесете сместа върху засегнатата област. Можете да използвате пръстите си или чист памучен тампон.
6. Насърчава здравата кожа и коса
Най-вероятно благодарение на своите антимикробни и антиоксидантни характеристики, есенцията от лавандула, смесена с базово масло  (като кокосово, жожоба или масло от гроздови семена), има дълбоки ползи за кожата ви. Локалното използване на лавандулово масло може да помогне за подобряване на редица кожни състояния, от афти до алергични реакции, акне и старчески петна. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат да се обърнат признаците на стареене.
Приложение: За да използвате лавандулово масло за здравето на кожата, комбинирайте 3-4 капки с ½ чаена лъжичка базово масло и масажирайте сместа в съответната зона. Препоръчвам също да смесите лавандуловото масло с етерично масло от тамян и да го нанесете върху кожата си първото нещо сутрин, веднага след душ и непосредствено преди лягане. Изследванията също така показват, че лавандуловото масло, заедно с други етерични масла като мащерка, розмарин и кедрово дърво, могат значително да подобрят алопеция ареата и косопад, когато се масажират ежедневно в скалпа.

лавандулово поле българия 2

7. Облекчава главоболието
Ако сте един от милионите хора, които се борят с главоболие от напрежение или мигрена, лавандуловото масло може да е просто естественото средство, което сте търсили. Това е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото предизвиква релаксация и облекчава напрежението. Действа като успокоително, анти-тревожно, антиконвулсивно и успокояващо средство. Според проучване, публикувано в European Neurology, хората, борещи се с мигренозно главоболие, са забелязали значително намаляване на болката, когато са вдишвали лавандулово масло за 15 минути.
Приложение: Едно от най-ефективните природни средства за главоболие е сресването на две капки лавандулово масло с ментово масло и втриване на сместа в задната част на шията и слепоочията. Дифузирането на лавандула или вдишването й директно от бутилката също може да помогне за облекчаване на главоболието. Препоръчваме също масаж на цяло тяло с масло от лавандула.
8. Подобрява съня и безсънието
Поради седативните и успокояващи свойства на лавандуловото масло, то работи за подобряване на съня и лечение на безсъние. Проучване от 2015 г., включващо 158 майки в техния следродилен период вдишва лавандулово масло преди лягане четири пъти седмично в продължение на осем седмици. Жените, използващи лавандулово масло, показват значително подобрение в качеството на съня в сравнение с контролната група. Освен това, за разлика от повечето успокоителни лекарства, лавандулата не причинява нежелани странични ефекти. Всъщност насърчава общото психическо и физическо здраве.
Приложение: За да подобрите качеството на съня си, разпръснете лавандулово масло в спалнята си преди или по време на сън. Също така можете да втривате 3-5 капки директно върху врата, гърдите и слепоочията. Вземането на лечебна вана чрез добавяне на 15 капки лавандулово масло и 1 чаша соли Epsom към ваната е друг ефективен начин за използване на лавандулово масло за подобряване на съня и отпускане на тялото. И също така открих, че приготвянето на смес от лавандулово масло и магнезиево масло е най-добрата комбинация за подобряване на съня. Просто втрийте тази смес в задната част на врата и китките си, за да предизвикате спокойствие. Може да приложите и 13 изпитани техниките за добър сън, описани в статията ни ТУК

 

българска лавандула 4

9. Облекчава болката
Няколко проучвания са установили, че лавандуловото масло помага като естествено болкоуспокояващо.
Приложение: Простото втриване на лавандула в проблемната зона може да намали възпалението и интензивността на болката, като спомогне за облекчаване на симптомите на много здравословни състояния. И още едно скорошно проучване доказа, че лавандуловото масло, когато се масажира в кожата, може да помогне за облекчаване на дисменорея, която е свързана с менструални болки и спазми в долната част на корема. Резултатите от това проучване показват, че лавандуловото масло може да се използва като естествено средство за лечение на ПМС и менструални спазми.
10. Допълнителна терапия при онкозаболявания
Тъй като лавандуловото масло работи за стимулиране на имунната система, повишаване на настроението, подобряване на съня и борба със стреса, то може да се използва като терапевтично средство при такива състояния.
Приложение: Масажирането на лавандулово масло в задната част на врата, гърдите, китките и слепоочията може да предизвика релаксиращи и успокояващи ефекти. За да облекчите стреса и безпокойството и да подобрите съня, дифузирайте лавандулата или я вдишайте директно от бутилката. Това може да бъде особено полезно преди и след хирургични процедури и химиотерапевтично лечение.
Употреба на лавандулово масло у дома и в офиса. Рецепти.

арома спрей

 • Натурален парфюм – Можете или да опитате да добавите чисто масло директно към кожата си, или да разредите масло във вода или с масло носител за по-фин аромат. Ако искате да втриете маслото върху кожата си, опитайте да добавите 2-3 капки в дланите си и след това да разтриете ръцете си заедно. След това втрийте маслото директно върху кожата или косата си. Можете също да опитате да използвате 2 капки лавандулово масло, добавени в спрей бутилка с около ½ чаша вода. Разклатете спрея и след това напръскайте каквото искате.
Помислете дали да комбинирате лавандулово масло с други релаксиращи масла, като етерично масло от кедрово дърво или етерично масло от тамян. Моят домашен лосион включва масла от лавандула, тамян и мента, които заедно ухаят чудесно и спомагат за намаляване на възпалението и подобряване на здравето на кожата ви. Друг чудесен начин да използвате лавандулово масло като естествен парфюм е да го добавите към шампоана.
 • Нетоксичен освежител за въздух
  По същия начин, по който използвате лавандуловото масло като парфюм, можете да го използвате около дома си като естествен, безтоксичен освежител за въздух, като напръскате лавандулово масло около дома си или върху леглото преди да заспите например с този спрей от арома комбинации. Или просто пуснете дифузера. Можете да опитате същия метод и във вашата баня, а също и върху хавлиите за баня. Преди да вземете релаксираща вана или душ, напръскайте кърпата си с лавандулово масло, така че нейният успокояващ аромат да ви очаква, когато излезете от душа.
 • Натурален, без химикали балсам за устни или срещу изгаряния
  Лавандуловото масло е отлично за предотвратяване на слънчеви изгаряния на устните, а също и за заздравяване на напукани, изсушени устни. Опитайте да добавите няколко капки масло към масло от ший, масло от жожоба, кокосово масло или друго „масло носител“ и след това да го втриете в устните си за защита, когато сте на слънце. Ако имате слънчево изгаряне в други области на тялото, опитайте да използвате същия метод, за да излекувате кожата по-бързо и да предотвратите сърбеж и лющене, които могат да се получат след лошо слънчево изгаряне.

  лавандулово масло 2

 • Лек за дискомфорт в стомаха
  Много хора намират аромата на лавандула за успокояващ стомаха. Ако знаете, че ще пътувате с кола или самолет и сте склонни към морска болест, напръскайте малко лавандулово масло върху кожата и дрехите си или го втрийте в слепоочията, врата и дланите си.
Странични ефекти и предпазни мерки
Общо правило е да не се нанася директно и неразредено никое етерично масло върху кожа, да се прави тест в свивката на лакътя за алергична реакция и да не се приема вътрешно, без да е предписано от медицинско лице, квалифицирано да работи с етерични масла. За повечето хора ползите от лавандуловото масло са всичко, което ще изпитате и използването на лавандулово масло е напълно безопасно; обаче не са правени обширни научни изследвания за взаимодействието на лавандуловото масло с други лекарства или за употребата му при бременни жени, така че има определени ситуации, при които се иска да внимавате.
Взаимодействия с лекарства: Ако вече приемате някакви лекарства с рецепта за нарушения, свързани със съня или за депресия, бъдете внимателни, че лавандулата може да увеличи ефективността на тези лекарства.
Бременни жени: Лавандуловото масло обикновено се счита за безопасно за бременни жени и кърмачки. Тъй като може да има релаксиращ ефект върху мускулите и също така да повлияе нивата на хормоните, използвайте лавандула с повишено внимание през третия триместър. Най-добре е да говорите с Вашия лекар за употребата на етерични масла по време на бременност, тъй като не е гарантирано, че те са безопасни в този момент.
Деца: Лавандуловото масло обикновено се счита за безопасно за деца. В миналото е имало тревоги относно способността на лавандуловото масло евентуално да повишава нивата на естроген, но те са напълно отречени от науката.
Дозировки
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база

българска лавандула 3

И накрая, както винаги, споделяме личен опит!  Като любители на ароматерапията от десетки години, се гордеем, че България е родина на стотици лековити билки. Етеричните масла от тях се изнасят в редица държави и държат първи места по качество! Лавандулата е едно от тях. Всички я познаваме от деца от гардеробите на бабите или лавандуловия спирт на бащите ни. Но откакто се запознахме с високо качествените етерични масла, добити от биологични насаждения на някои любими марки, видяхме огромната разлика. И така нашите рецепти включват да я добавяме към шампоаните и балсамите си за коса, да си правим флорална вода с нея за лице, да я използваме като репелент, като средство след епилация, за вечерно успокоение в дифузер или спрей върху възглавницата, да успокояваме децата си след емоционален ден, да е първото средство при настинки… изобщо е едно от топ маслата, без които къщите ни не остават.
Кои са другите – очаквайте в следващите ни статии.

ПС Снимките в статията са направени на прекрасните лавандулови полета на AYAN.

Източници за превод и адаптация:

 1. https://draxe.com/essential-oils/lavender-oil-benefits/#Lavender_Oil_Benefits
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12112282/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880178/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23351960/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373672/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23808618/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22789792/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22475718/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424179/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23351960/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895026/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23737850/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931201/
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443384/
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/#B74
 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051566/
 21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051566/
 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25192562/
 23. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/lavender-oil
 24. https://roberttisserand.com/2013/02/lavender-oil-is-not-estrogenic/
 25. https://roberttisserand.com/2011/08/lavender-oil-skin-savior-or-skin-irritant/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Най-добрите етерични масла за вашата зодия
Следваща статия
10 незаменими ползи на маслото от чаено дърво. Защо всеки трябва да го има в дома си.

Виж още полезни статии тук:

Меню