етерично масло от чаено дърво ползи

10 незаменими ползи на маслото от чаено дърво. Защо всеки трябва да го има в дома си.

10 незаменими ползи на маслото от чаено дърво.
Маслото от чаено дърво се извлича от листата на чаеното дърво. Твърди се, че чаеното дърво е кръстено от моряци от осемнадесети век, които са приготвяли чай, миришещ на индийско орехче от листата на дървото, растящо на блатистото югоизточно австралийско крайбрежие. Не бъркайте чаеното дърво с чайно растение, което се използва за приготвяне на черни и зелени чайове.
Маслото от чаено дърво се използва като традиционно лекарство от аборигените в продължение на векове. Тези местни австралийци смачкват листата на чаено дърво, за да извлекат маслото, което след това се вдишва за лечение на кашлица и настинка или се нанася директно върху кожата за лечение.

етерично масло от чаено дърво ползи

Как работи ?
Химикалите в маслото от чаено дърво могат да убият бактерии и гъбички и да намалят алергичните кожни реакции. Маслото от чаено дърво съдържа редица съединения, включително терпинен-4-ол, за които е доказано, че убиват определени бактерии, вируси и гъбички. Terpinen-4-ol също така повишава активността на белите кръвни клетки, които помагат в борбата с микробите и други чужди нашественици. Проучванията показват, че то убива няколко често срещани бактерии и вируси, отговорни за причиняването на болести, включително Е. coli, S. pneumoniae и H. influenzae. Правени са проучвания, които установили степени на ефективност при акне, гъбички по ноктите и атлетичско ходило, бактериална вагиноза, пърхот, гингивит, кариес, лош дъх, алергия към никел, трихомона, вагинални гъбички, кашлица, възпаление на ушите, възпалено гърло…
Как да го използваме? Рецепти.
 • Накапете няколко капки в дезинфектанта си за ръци или в течния сапун. Маслото от чаено дърво съдържа съединения, които се борят с бактериите, отговорни за телесната миризма. От него може да се направи безопасен и ефективен дезодорант.
 • Маслото от чаено дърво може да се използва за лечение и дезинфекция на малки порязвания и ожулвания чрез убиване на S. aureus и други бактерии, които могат да причинят инфекция в отворени рани. В 1 супена лъжича кокосово масло капнете 1 капка масло то чаено дърво и леко намажете раната.
 • Като алтернатива можете да направите свое собствено лечение на акне, като смесите една част от маслото от чаено дърво с девет части вода и нанесете сместа върху засегнатите области с памучен тампон веднъж или два пъти на ден, ако е необходимо.
 • За гъбички по ноктите няколко капки масло от чаено дърво самостоятелно или да го смесите с равно количество кокосово масло и да го нанесете върху засегнатата област. Не забравяйте да измиете ръцете си веднага след прилагането, за да избегнете разпространението на гъбичките в други области.
 • Изследванията показват, че маслото от чаено дърво може да се бори с микробите, които причиняват кариес и лош дъх. Можем да си направим вода за изплакване на уста – просто добавете капка масло от чаено дърво в чаша топла вода, разбъркайте старателно и жабуркайте в устата си за около 30 секунди.

за ползите от етерично масло от чаено дърво 3

 • Маслото от чаено дърво може да се смесва с вода и оцет, за да се създаде универсален почистващ препарат без химикали за вашия дом. Комбинирайте 20 капки масло от чаено дърво, 3/4 чаша вода и 1/2 чаша ябълков оцет в бутилка със спрей. Разклатете добре, докато се смеси. Напръскайте директно върху повърхностите и избършете със суха кърпа. Не забравяйте да разклатите бутилката преди всяка употреба, за да смесите маслото от чаено дърво с останалите съставки.
 • За да помогнете за намаляване на пърхота, опитайте да добавите няколко капки масло от чаено дърво към дозата шампоан, когато миете косата си.
 • Проучванията показват, че противогъбичните съединения на маслото от чаено дърво терпинен-4-ол и 1,8-цинеол могат да помогнат за намаляване на растежа на плесен върху плодовете и зеленчуците. За да се предпазите от мухъл, добавете 5–10 капки масло от чаено дърво към вода, преди да изплакнете продуктите си и да ги изсушите добре.
 • За да осигурите облекчение на пристъпите на псориазис, комбинирайте 10-15 капки масло от чаено дърво с две супени лъжици разтопено кокосово масло. Прилагайте това върху засегнатата област 2-3 пъти на ден, ако е необходимо.
 • При кашлица, настинка, грип, бронхит – добавете 1 капка от всяка масло от чаено дърво в купа с гореща вода с пара и вдишвайте с кърпа над главата си 2/3 пъти на ден, за да елиминирате слузта и да се борите с инфекцията.
Изключителните свойства на чаеното дърво като убиец на бактерии, са довели до множество проучвания да бъде то алтернатива на антибиотично лечение. Във връзка с нарастващата антиботична резистентност на редица бактерии, е изключително обнадеждаващо, че маслото от чаено дърво не създава резистентост у бактериите.сет лавандула, чаено дърво, евкалипт tisserand 2 
Превантивни мерки:
Преди да използвате масло от чаено дърво за първи път, тествайте една или две капки върху малка част от кожата си и изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква реакция. Това е важно, тъй като по ирония на съдбата някои хора, които използват масло от чаено дърво, развиват контактен дерматит, макар при други маслото от чаено дърво може да помогне за лечение на това.
Не поглъщайте вътрешно масло от чаено дърво.
По същия начин хората с чувствителна кожа могат да получат дразнене, когато използват масло от чаено дърво. Освен това използването на масло от чаено дърво при домашни любимци може да не е безопасно.

сет лавандула, чаено дърво, евкалипт tisserand

Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база

 

сет лавандула, чаено дърво, евкалипт tisserand 3

И накрая, както винаги, споделяме личен опит!  Още с първите симптоми за настинка или грип на член от семейството, чаеното дърво влиза в употреба в дифузера във всички стаи. След това правим гореща вана за крака с каменна морска сол и когато е вече по-хладна водата, добавяме и 2-3 капки масло. Втриваме и разредено масло от чаено дърво на стъпалата. Правим за себе си и децата домашна паста за зъби, по рецепта на холистичен стоматолог, пишете ни, ако искате рецептата. А за чувствителен скалп или пърхут правим арома тоник за коса в 50 мл шишенце с вода и 5-6 капки чаено дърво. Не случайно наричаме маслата от чаено дърво, лавандула и евкалипт – светата троица за дома през зимния сезон. За лавандулата писахме вече тук, а скоро предстои и евкалиптът.

 

Източници за превод и адаптация:

 1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
 3. https://www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil#What-Is-Tea-Tree-Oil-and-How-Does-It-Work?
 4. https://www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16418522/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27388769/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10519561/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260383/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22939370/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12553397/
 11. https://tisserandinstitute.org/tea-tree-oil-is-not-losing-its-bug-killing-punch/?fbclid=IwAR01Gt_HS05rFMhUnjZ7i1YzgS-9vmHECxofzi4Aq06HbT6RZqfUEonuc10

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите или която и да е друга информация от платформата. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията и използването на материалите споделяни от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
10 невероятни свойства и ползи на маслото от лавандула
Следваща статия
Зимната депресия започва да ви идва в повече? Имаме 2 решения, които работят – ароматерапия и хранене!

Виж още полезни статии тук:

Меню