Януари не е време за изпълнение на новогодишни обещания (освен ако те не ни правят щастливи веднага)!

Коледните и новогодишни празници приключиха и плавно се завръщаме към нормален работен и ежедневен ритъм. Не знам за вас, но аз между две парчета баница и поредната порция сарми през празничните дни понякога се стрясках, че нанасям сериозни щети на фигурата си. Е, след това си отдъхвах облекчено – догодина всичко ще се промени….

Сега ще хапна само още едно парче баница….не че не мога без него (мога!!), но може да изтегля по-интересен новогодишен късмет… Ето, струваше си – след „успехи в учението“ ми се падна “екзотично пътешествие“. Знаех си, че ми трябва още едно парче….

Да, моля, добавете няколко джинджифилови курабийки към горещия шоколад. Да, точно от тези с красивата глазура…Така де, какво е Коледа без тях?!…

Шоколадова торта ли? Може би едно малко парченце…От друга страна, не ям всеки ден торта, може ли още е едно парче, моля!….Празници са все пак, ще се поглезя…

Списъкът с моите малки прегрешения е дълъг, но бях спокойна – важното е, че от началото на новата година всичко ще се промени….Разбирате за какво говоря – новогодишните обещания… от нова година ще започна да се храня по-здравословно, ще закусвам със смути, ще изключа въглехидратите, ще тренирам редовно, ще спра цигарите, ще….Списъкът е дълъг, може би вашият е различен, но в повечето случаи включва някое от изброените.

Равносметката една седмица след празниците – днес пържих мекици (какво да се прави, децата ги обичат, добре де, хапнах няколко, но какво пък, не ям мекици всеки ден), довечера ще сготвя зеле със свинско (с вратни пържоли, да не решите, че подбирам нетлъсто месо)…..О, да не забравя – угощението ще е придружено от чаша (може и две) вино.

Знаете ли защо? Защото осъзнах, че не вярвам в новогодишните обещания, не и в тези, които ми налагат ограничения! Вярвам в обещанията, които ме правят щастлива днес и сега, тези, които предизвикват усмивка и радостно очакване, а не в тези, които след месец ще ми е неудобно да си припомням, защото ще знам, че съм се провалила в изпълнението им.

Ако не вярвате на мен, ето малко статистика. Според проучване, проведено през януари 2017 в САЩ, 58% от американците взимат новогодишни обещания, като едва 9% от тях посочват, че са ги постигнали успешно. Доста обезсърчаваща статистика. И в случай, че се чудите, гореописаните мои, вероятно и ваши, обещания фигурират в топ 5 на посочените от участниците в проучването – отслабване/здравословно хранене – 21%, самоусъвършенстване и подобряване на живота като цяло -12%, подобряване на финансовото състояние – 9%, отказване на цигарите – 7%.

Седмица след празниците ревизирам списъка с обещания (добре де, ще се опитам да спра цигарите, може би дори да тренирам по-редовно, но не, няма да го направя през януари, когато тялото и душата ми се жадуват за слънце, море, планина, пътувания, развлечения). Ето го и новия ми списък:

Ще ям шоколад винаги, когато поискам

Ще танцувам и пея на глас, както правех преди

Ще се усмихвам повече

Ще нося по-често рокли и ярко червило

 

Мога да добавя и още много в този дух, но също така си обещах да не съм твърде амбициозна и ще започна с малко, за сметка на това лесни и приятни обещания 😉

Ася

 

P.S. А вие какво си пожелахте?

Предишна статия
Защо MURSALA са различни шоколади?
Следваща статия
5 причини, поради които приемам допълнително фибри, въпреки, че съм „слаба“!

Виж още полезни статии тук:

Меню