rosehip

Предците ни смятали, че Шипката или Дивата роза, както още се нарича, притежава добра магия, приписвали ѝ чудодейна сила, способна да възроди пламъка на чувствата. Славяните вярвали, че Шипката събужда страстта и пази любовта. Жените си правели вана с розова вода, посипана от листенцата на Дива роза, докато мечтаели и наричали за любовта си. Пръснати из дома, листенцата на Дивата роза носели спокойствие и премахвали семейните спорове. А в Родопите вярвали, че в шипковия храст се крият самодиви и там слагали своята трапеза. Нямаше как тази легенда да не възбуди любопитството ни към тази, както я наричат билкарите, „Царица на билките“ – тя е Дива, тя е Роза. И Шипката намери заслужено място в MURSALA Wild.

По своя състав Шипката е същинска съкровищница от витамини, минерали и флавоноиди:

  • По съдържание на витамин C шипковият плод няма аналог в растителния свят;
  • В допълнение, притежава високо съдържание на каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР и К;
  • А съдържанието на минерали и елементи, като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката, е по-високо, отколкото в много плодове и зеленчуци;
  • И не на последно място – Омега мастни киселини 3, 6 и 9, както и биофлавоноиди.

Тази комбинация в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Широкото действие на Шипката в борбата с оксидативния стрес спомага за превенция от ракови заболявания, замърсената околна среда, непълноценно хранете, преждевременното стареене на кожата. Има благоприятно въздействие върху метаболитните процеси на орагнизма, подпомага възстановяването на всички тъкани, клетки и системи. Затова се препоръчва при диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози.

Естествените антиоксиданти в Шипката имат мощно действие срещу свободните радикали и така катализират възстановяващите процеси за пъддържане на млада и еластична кожа, коса и нокти. Шипковият екстракт е с широко приложение в антицелулитната терапия за вътрешна и външна употреба.

Меню