Smart sisters zori and assya

Хидролизиран колаген за красота: научно доказани ползи за кожа, коса и нокти

Всеки от нас носи желанието да изглежда по-млад и по-красив. Колагенът, този магичен протеин, който държи тялото ни заедно, може да бъде ключът към постигането на този желан резултат.

Но какво представлява колагенът, какво се случва с него в тялото ни и може ли той да ни помогне да забавим хода на времето и отложим следите от стареенето върху външния ни вид?

В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява хидролизиран колаген за красота и как науката подкрепя ползите от приема на този натурален продукт за подобряване състоянието на нашия външен вид и по-конкретно как помага да запазим красотата на нашите кожа, коса и нокти.

1. Магията във всички нишки или какво представлява колагенът?

Името колаген идва от гръцкото κόλλα (kólla), което означава „лепило“, и наставката -γέν, -gen, обозначаваща „произвеждащ“.

Колагенът е основният структурен протеин в извънклетъчния матрикс, намиращ се в различните съединителни тъкани на тялото. Като основен компонент на съединителната тъкан, той е най-разпространеният протеин при бозайниците, съставляващ една трета от протеина, намиращ се в човешкото тяло и три четвърти от кожата. Той е естествено наличен в нашите кости, мускули и кръв, намира се предимно в съединителната тъкан като хрущяли, кости, сухожилия, връзки и кожа и е отговорен за здравите стави и еластичността на кожата. За това често изпозваме хидролизиран колаген за красота.

С напредване на възрастта естествено наличният в тялото ни колаген се разгражда и за тялото ни става по-трудно да произвежда повече. В резултат на това много хора се обръщат към колаген на прах или други видове колагенови добавки, като капсули и течности.

Нашето тяло съдържа много видове колаген – учените са идентифицирали общо 29 разновидности, описани и разделени в няколко групи според структурата, която образуват, включително тези 3 основни вида:

 • Тип I, който дава сила на нашата кожа, кости, връзки и сухожилия. Над 90% от колагена в човешкото тяло е колаген тип I; Колаген тип I може да бъде извлечен от различни източници, но говеждият притежава най-висока бионаличност и биосъвместимост.
 • Тип II, който изгражда гъвкавия хрущял, помагащ за поддържането на ставите;
 • Тип III, наличен във вътрешните органи, кръвоносните съдове и мускулите;

Повечето колагенови добавки съдържат типове I, II и III, които представляват по-голямата част от колагена, намиращ се в тялото. Те съдържат смилаема форма на колаген, наречена колагенови пептиди или хидролизиран колаген.

2. Какво представлява хидролизираният колаген и защо именно той се препоръчва за прием под формата на хранителна добавка?

Хидролизираният колаген представлява група от пептиди с ниско молекулно тегло, които могат да бъдат получени чрез ензимно действие върху изходния естествен колаген в кисела или алкална среда при специфична температура на инкубация.

Колагеновите пептиди са универсален източник на протеини и важен елемент от здравословното хранене. Техните хранителни и физиологични свойства подпомагат здравето на костите и ставите и допринасят за красивата кожа.

Свойствата на изходния колаген са много различни от тези на хидролизирания колаген по отношение молекулно тегло на пептидната верига, разтворимост и функционална активност. Молекулното тегло на колагеновите пептиди, получени чрез хидролиза, е много ниско, но ензимната хидролиза засяга не само размера на пептидите, но и физикохимичните и биологичните свойства.

На практика това означава подобрени функционални свойства като антиоксидантен капацитет, антимикробна активност, ниска алергенност и най-вече по-висока бионаличност. В резултат хидролизираният колаген предоставя по-добро терапевтично действие, лесна разтворимост, по-добро усвояване и разпределяне в човешкото тяло. И не на последно място той притежава неутрална миризма, безцветност и прозрачност.

Колагенова тройна спирала и нейнатото ензимно фрагментиране до различни биоактивни колагенови пептиди.

Колагенова тройна спирала и нейнатото ензимно фрагментиране до биоактивни колагенови пептиди. Източник: www.gelita.com

3. Колаген и кожа. Каква е връзката между приема на колаген и запазване младостта на кожата?

Хидролизиран колаген за красота може да има значителни положителни ефекти върху кожата и да помогне за постигането на гладка, еластична и хидратирана кожа. Тези ефекти се постигат чрез подпомагане на няколко важни процеси в кожата.

 • Увеличаване на колагена в кожата: Колагенът е основният структурен протеин в кожата и отговаря за нейната еластичност и плътност. С възрастта производството на колаген намалява, което води до появата на бръчки и загуба на еластичност. Приемът на телешки колаген допринася за увеличаване на колагена в кожата, което води до по-гладка и по-еластична кожа.
 • Подпомагане на хидратацията: Колагенът има способността да задържа вода и да поддържа хидратацията на кожата. Като увеличава хидратацията, телешкият колаген подобрява текстурата на кожата и придава й по-млад и свеж вид.
 • Защита от увреждания: Телешкият колаген съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали и техните вредни ефекти върху кожата. Това може да подпомогне обновяването на клетките и да предотврати преждевременното стареене на кожата.

Важно е да се отбележи, че резултатите могат да варират между индивидите, а редовният прием на колаген трябва да се съчетава с други здравословни навици за поддържане на кожно здраве, като защита от слънцето, прием на достатъчно течности, правилно подбрана козметика и здравословна храна.

4. Колаген и коса. Може ли приемът на колаген да подобри нейното състояние?

Хидролизираният колаген може да се окаже полезен за подобряване състоянието на косата поради няколко важни механизми и влияния:

 • Укрепване на косъма: Колагенът е основна съставка на косата, като представлява около 70% от структурата й. При липса на колаген, косата може да стане по-крехка и склонна към начупване.
 • Подобряване растежа на косата: Колагенът подпомага здравия растеж на косата, като стимулира фоликулите на косата. Това може да доведе до по-гъста и по-здрава коса.
 • Поддържане на влагата: Колагенът също помага в задържането на влага в скалпа и косата. Това предпазва косата от изсушаване и попадане в състояния на крехкост и ломливост.
 • Борба с косопада: Въпреки че колагенът не е панацея за всички видове косопад, някои форми на косопад са свързани с намалено производство на колаген в скалпа. В такива случаи, приемът на колаген може да помогне в борбата с косопада.

Важно е също така да се обърне внимание на общите здравни навици, като правилно хранене, прием на допълнителни съставки като биотин и витамини, хидратация и грижа за косата, за да се постигне оптимален резултат в подобряване състоянието на косата.

 5. Колаген и кожа на тялото. Влияе ли върху целулита и защо?

Приемът на колаген може значително да помогне за подобряване на състоянието на кожата на тялото по няколко начина, в т.ч. да повлияе на видимостта на целулита. Ето как това става:

 • Подпомага еластичността и плътността на кожата: Колагенът е ключов компонент на кожата и отговаря за нейната еластичност и плътност. С възрастта нивата на колаген в кожата намаляват, което води до загуба на еластичност, а приемът на колаген може да увеличи нивата на колаген в кожата, което подобрява нейната еластичност и плътност, като следствие кожата става по-гладка и по-компактна.
 • Подобрява хидратацията на кожата: Колагенът има способността да задържа вода, което предпазва кожата от изсушаване и я поддържа хидратирана. Добре хидратираната кожа изглежда по-здрава и мека.
 • Стимулира обновяването на клетките: Колагенът стимулира обновяването на кожните клетки, помагайки за по-бързото заместване на старите и повредени клетки с нови и по-здрави. Този процес допринася за по-гладка и свежа кожа.
 • Влияние върху видимостта на целулита: Целулитът се проявява като видими неравности на кожата, предизвикани от натрупването на мазнини и течности в подкожните слоеве. Повишаването на еластичността и плътността на кожата, което се постига чрез приема на колаген, може да направи целулита по-малко забележим, като подравни повърхността на кожата.
 • Борба с възпаленията: Някои форми на целулит са свързани със възпалителни процеси в тъканите. Колагенът може да помогне в борбата с възпаленията и да намали възпалителните реакции в тялото.

Препоръчително е съчетаването на приема на колаген с физическа активност, масаж и хидратация на засегнатите области за още повече подобряване на визията на кожата и видимостта на целулита.

6. Как приемът на колаген може да помогне за подобряване състоянието на ноктите и защо?

Приемът на колаген може значително да помогне за подобряване на състоянието на ноктите поради няколко важни механизми и влияния:

 • Укрепване на ноктите: Колагенът е важен строителен елемент на ноктите, като представлява значителна част от тяхната структура. При липса на колаген, ноктите могат да станат по-крехки и склонни към счупване. Приемът на колаген може да укрепи ноктите и да ги направи по-здрави.
 • Подобряване растежа на ноктите: Колагенът стимулира здравия растеж на ноктите, като подпомага образуването на нови клетки в матрицата на нокътната тъкан. Този процес води до по-бърз растеж и по-здрави нокти.
 • Поддържане на влагата: Колагенът помага задържането на влага в ноктите, предпазвайки ги от изсушаване. Добре хидратираните нокти са по-малко склонни към счупване.
 • Подпомагане на здравето на кожата: Колагенът не влияе само на ноктите, но и на кожата около тях. Подобрявайки здравето на кожата, колагенът предпазва от възпалителни процеси и инфекции, които могат да повлияят на ноктите.

 

7. Красота, подкрепена от науката

Колагенът е едно от най-изследваните и доказани средства за подобряване на кожата, косата и ноктите. Има редица проучвания и мета-анализи, чиито резултати подкрепят положителния ефект от приема на колаген за подобряване на състоянието на кожата, косата.

Ето някои от тях (линкове към всяко едно от цитираните проучвания и анализи ще откриете в „Източници“):

 1. „Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis“.

Това е едно от най-известните клинични изследвания, което показва, че приемът на колагенови пептиди подобрява еластичността на кожата и намалява бръчките.

 1. „A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study“.

Това изследване показва, че колагеновият суплемент подобрява хидратацията, еластичността, текстурата и плътността на кожата.

 1. „Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications“.

Тази систематична рецензия на научна литература и 11 различни проучвания сред общо 805 лица  подчертава, че колагенът има потенциала да подобри различни аспекти на кожното здраве, включително хидратацията и еластичността.

 1. „A Clinical Study on the Effect of Collagen Peptide on Hair Damage Improvement“.

Това проучване показва, че приемът на колагенови пептиди допринася за подобряване на състоянието на косата и намаляване на щетите по косата, като начупвания.

 1. „Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study“.

В това изследване са разгледани ефектите на приема на колагенови пептиди върху кожата, а резултатите показват подобрения в структурата и еластичността на косата след прием на колагенови пептиди.

 1. „Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study“.

Тази студия изследва влиянието на нискомолекулярни колагенови пептиди върху хидратацията, бръчките и еластичността на кожата и демонстрира положителни резултати след 12 седмици употреба.

 1. „Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis“.

Този обзор на литературата анализира резултатите от 19 проучвания сред общо 1125 участника (95% жени) на възраст между 20 и 70 години и изтъква положителния ефект на хидролизирания колаген върху кожата по отношение на хидратация, еластичност и бръчки в сравнение с плацебо групата.

 1. „Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology“.

В това двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване се изследва ефикасността на биоактивни колагенови пептиди върху лечението на целулит при жени с нормално и наднормено тегло, а резултатите показват, че редовното приемане за период от 6 месеца води до видимо подобрение на външния вид на кожата при жени, страдащи от умерен целулит.

 1. „Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis.“

Този мета-анализ представя систематичен преглед и мета-анализ на 26 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 1721 пациенти, за оценка на ефектите от добавките с хидролизиран колаген върху хидратацията и еластичността на кожата. Резултатите показват, че добавянето на хидролизиран колаген значително подобрява хидратацията на кожата и еластичността в сравнение с плацебо групата.

 

С клинично потвърдените факти и научни доказателства, вече не е нужно да се чувстваме безпомощни пред признаците на стареенето. Тези студии предоставят доказателства за положителния антиейджинг ефект на колагена и подчертават важността на редовния прием. За да се постигне оптимално въздействие, важно е да изберете качествен колаген и да го приемате редовно в съответствие с указанията на производителя. Дозирането и продължителността на приема могат да варират в зависимост от конкретния продукт и бранд.

Smart Collagen съдържа хидролизиран телешки колаген в комбинация с хиалуронова киселина, Вит C и Вит D3.

8. Често задавани въпроси
 • Колко време е необходимо, за да видим резултатите?

Ефективността на хидролизирания колаген може да варира от човек на човек и зависи от множество фактори, включително възраст, начално състояние на кожата и дозиране. Мнозина забелязват положителни резултати след редовен прием за период от няколко седмици  или няколко (3-4) месеца. Помнете, че тези резултати могат да варират, и е важно да бъдете търпеливи и да продължавате с приема на хидролизиран колаген, за да поддържате и подобрявате красотата и здравето на кожата си.

 • Има ли общовалидни препоръки за дозиране и прием?

Дозирането обикновено се препоръчва в зависимост от конкретния продукт, но общо взето, дневната доза колаген се движи от 2,5 до 10 грама на ден. Важно е да следвате указанията на производителя и да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете приема на колаген, ако имате някакви здравословни проблеми или алергии.

 • Как да изберем правилния вид колаген?

Важно е да знаем, че в добрите формули:

 • колагенът е в комбинация с Вит C за пълноценно усвояване
 • колагенът е с натурален произход, а не синтетичен;
 • добит е от пасищни животни, тъй като токсините от антибиотици и хормони могат да попаднат в крайния продукт;
 • при метода на извличане не са използвани химикали;
 • производителят има удостоверение, че животните са тествани за болестта „луда крава“

Горди сме, че предлагаме на нашия пазар SMART COLLAGEN – хидролизиран телешки колаген от най-високо качество, а чистотата на изходния материал е приоритет! Източникът на колаген в SMART COLLAGEN са говежди стада, които:

 • не са били хранени с храна, съдържаща странични продукти от генетично модифицирани организми (ГМО);
 • са били отглеждани и хранени изключително на пасища и свободно;
 • получавали са добавки само на базата на зеленчуци и минерална сол;
 • не са били подложени на приложение за хормони, анаболни стероиди и/или синтетични лекарства;
 • не са хранени с фуражи, съдържащи животински протеини (месно брашно, кости, кръв и мазнини от бозайници), с изключение на млечни протеини/мазнини;
 • не са получавали антибиотици и/или антимикробни вещества, като стимулатори на растежа;
 • са родени и израснали в Бразилия;
 • идват от селски имоти под официален ветеринарен надзор;

 

В допълнение:

 • SMART COLLAGEN притежава редица сертификати за качество, в т.ч. GMP сертификат (Good Manufacturing Practices или „добра производствена практика“), ISO 22000:2005, ISO 13485: 2012 + AC: 2012;
 • Произвежда се в една от най-реномираните лаборатории в Германия (BHI – Biohealth int. GmbH);
 • Доставчик на колагеновите пептиди в SMART COLLAGEN е Gelita – световен лидер и иноватор в тази област;
 • Над 6 години успешно присъствие на пазара (Регистриран в БАБХ, София с вх.номер 2053 от 06.06.2017г.);
 • Отлична репутация и позитивна обратна връзка от клиенти за ефекта, който забелязват върху състоянието на ставите, кожата, косата и други;
 • Балансирана формула с оптимално количество колаген (8,5 гр в дневна доза) и допълнителни съставки (хиалуронова киселина, вит. Ц и вит. Д) за синергичен ефект;
 • Не съдържа: соя, глутен, мляко, ГМО, захар, мая;
 • Приятен натурален какаов вкус благодарение вложеното органично какао на прах.

Благодарим ви, че посетихте нашия сайт! Нашата цел е да ви помогнем да поддържате здравословен начин на живот и да се грижите за красотата си. С удоволствие бихме ви консултирали и предоставили информация за оптималното използване на нашите продукти!

Източници:

https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits 
https://en.wikipedia.org/wiki/Collagen 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/#:~:text=Hydrolyzed%20collagen%20(HC)%20is%20a,such%20as%20bovine%20or%20porcine
https://www.gelita.com/en/study-increasedhairthickness#:~:text=New%20randomized%2C%20placebo%2Dcontrolled%20study,of%20human%20hair%20follicle%20cells
https://www.gelita.com/en/knowledge/collagen-peptides/what-are-collagen-peptides 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561784/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/9/2080

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Фактори за намаляването на колаген в организма през лятото.
Следваща статия
Гъби Чага: Всичко, което трябва да знаете за техните ползи

Виж още полезни статии тук:

Меню