защо да не спираме колагена лятото

Фактори за намаляването на колаген в организма през лятото.

Фактори за намаляването на колаген в организма. Защо е важно да не спираме колагена си точно през лятото?
Лятото всички му отпускаме края. Често сме навън с приятели, излагаме се на слънце, взимаме си разхлаждащи коктейли с алкохол, пушачите си позволяват повече, сладоледите са на всяка крачка… Какво пък толкова, лято е! И докато правим това, нека сме наясно, че в летния сезон е по-важно от всякога да не пропускаме дозата си колаген, дори да сме на път. Ето защо!
Колагенът е основата на съединителната тъкан – до 70% от нея. Намаляването на производството му започва около 30-годишна възраст, но може да се случи по-бързо или по-рано поради фактори на околната среда, начина на живот и генетиката.
Какво представлява колагенът?
Това е протеинът, който е най-изобилен в телата ни и който започва да ни липсва с възрастта. След 25-годишна възраст започваме да губим около 1% колаген годишно. Колагенът играе много важна роля в тялото, действа като „лепило“, тъй като е отговорен за стабилността и здравината на тъканите на тялото.
Загубата на колаген води до:
– лошо функциониране на опорно-двигателния апарат (скованост)
– бръчки, целулит, суха кожа
– липса на блясък на косата и кожата
– болки с ставите и коленете
 – намален имунитет
Синтезът на колаген може да бъде нарушен и от продължително претоварване (физическа активност, високоинтензивен спорт). Жените изпитват още по-голям спад на колагена по време и след менопаузата поради намалените нива на естроген. Виж Какви са ползите от колагена за жените 
За да предотвратим или забавим намаляването на колагена в тялото, трябва да внимаваме за следните фактори.
Какво влияе върху разграждането на колагена?
Фактори за намаляването на колаген в организма:
1. Стареене
Загубата на колаген поради стареене се нарича вътрешно стареене на кожата. Всички други причини за загуба на колаген се класифицират като външно стареене.
Първият признак на стареене на кожата е загубата на младежкия „блясък“, който имате в тийнейджърските си години и в началото на двадесетте години. Продължава с повишена сухота на кожата, изтъняване на кожата и появата на фини линии, които в крайна сметка се превръщат в бръчки, тъй като запасите от колаген са силно изчерпани и кожата губи еластичност.
Намаляването на колагена по същество означава намаляване на дебелината на кожата, което може да ви изложи на няколко различни признака на стареене.
С напредването на възрастта плътността на колагена и еластина в дермата намалява, което води и до влошаване на структурата и еластичността на кожата. Така кожата вече не може да поддържа формата си и не може да прилепне „плътно“ към лицето и става по-отпусната, започват да се появяват бръчки.
2. UV увреждане (наричано още фото-лъчение)
Един от основните фактори, които ускоряват разграждането на колагена в организма, е ултравиолетовото лъчение. То е основната причина за загубата на колаген в кожата и е отговорно за 80-90% от стареенето на кожата. UV експозицията причинява:
– Намален синтез на колаген в организма
– Увеличава разграждането на колагена чрез матрични металопротеинази (ММР) и други протеази в кожата. (Протеазите са ензими, които разграждат протеини като колаген и еластин)
В организма се образува повишено количество свободни кислородни радикали в резултат на UV лъчение. Телата ни могат да се защитят срещу свободните радикали с вещества, наречени антиоксиданти, но само до известна степен.
Защо свободните радикалите са такъв проблем? Проблемът с радикалите е, че те имат пагубен ефект не само върху количеството колаген в тялото ни, но и върху нашите наследствени гени, протеини и липиди, върху нашата предразположеност към заболявания и тяхното отключване, върху състоянието на сърдечно съдовата система, върху младежкия вид на кожата и т.н.
3. Пушенето
Цигареният дим съдържа повече от 4000 токсични газообразни или твърди съединения. Никотинът, въглеродният окис и циановодородът са токсините, които са най-интензивно изследвани.
Пушенето намалява синтеза на колаген с около 20% и значително увеличава разграждащата колаген активност в кожата. На клетъчно ниво пушенето изглежда има вредно въздействие върху функцията на фибробластите и макрофагите, което намалява потенциала на кожата да се възстановява. Възпалителният отговор също е по-голям при пушачите в сравнение с непушачите, поради повишения оксидативен стрес, предизвикан от тютюнопушенето.
В резултат на това количеството на витамин С в тялото на пушачите също намалява, тъй като той действа като антиоксидант за борба с оксидативния стрес. Витамин С е незаменим за образуването на колаген в организма. Стимулира естественото производство на колаген в тялото и спомага за поддържането на колагеновата мрежа в отлично състояние. Технически, витамин С синтезира производството на колаген, като включва експресията на колагенови гени в тялото ви (произвеждайки повече колаген).
защо да не спираме колагена лятото 2

photo by taryn-elliott

4. Диета с високо съдържание на захар причинява гликиране
Концепцията за гликиране е много важна за разбирането на стареенето на кожата и намаляването на колагена в тялото. Това е феномен, при който излишно натрупаната захар кара структурата на кожата, включително колагена, да се втвърди, което води до изтъняване и загуба на еластичност на кожата.
Колаген и захари
Гликирането на колаген в кожата възниква поради увреждане, причинено от отпадни продукти на гликиране (аdvanced glycation end products – A.G.Es AGE). Те се произвеждат от присъщото стареене, но се произвеждат и от диети с високо съдържание на рафинирани захари и/или прекомерна консумация на алкохол.
Защо крайните продукти за гликиране са вредни за вашата кожа? Кожните протеини като колаген и еластин са особено податливи на увреждане от AGEs, иначе казано от диета с висока захарност.
5. Стрес
Изследванията потвърждават, че кожата, която е най-големият орган в нашето тяло, е органът, който усеща стреса. Повтарящият се краткотраен стрес причинява производството на ROS/свободни радикали и изчерпва резерва от антиоксиданти. Хроничният стрес причинява хронична имунна дисфункция и повишено производство на свободни радикали и увреждане на ДНК, за които е известно, че водят до стареене на кожата.
Точните механизми все още не са напълно разбрани, но намаляването на стреса ще помогне да се забави скоростта на стареене на кожата и загубата на колаген.
Как да намалим загубата на колаген в тялото?
Фактори, влияещи върху намаляването на колаген в организма
1. Защита от слънце
Най-добрата слънцезащита все още е слънцезащитният крем с SPF. Както споменахме по-рано, радикалите, освободени от ултравиолетовата радиация, са много вредни. Не само за здравето на кожата, но и за здравето на цялото ни тяло. Използвайки овлажнител за лице с SPF всеки ден, вие намалявате риска от:
Слънчево изгаряне
Преждевременно стареене на кожата
Рак на кожата
Появата на хиперпигментация
Уверете се, че използвате слънцезащитен крем всеки ден. UV лъчите присъстват през цялата година, дори когато е облачно и температурите падат под нулата. UVA лъчите (главно отговорни за стареенето на кожата) също проникват през прозорците.
2. Здравословен начин на живот
Здравословният начин на живот е не само добър сигнал за по-бавно външно стареене, но е свързан и с други аспекти на здравето. Балансираната и разнообразна диета, богата на зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и богати на протеини храни и с ниско съдържание на ултрапреработени храни и добавена захар, ще гарантира, че не само кожата ви е здрава, но и тялото ви.
Въпреки че колагенът е рекламиран най-вече от мнозина като добавка за „красота“, той е много повече от това, защото има отношение към състоянието на мускулите, ставите, храносмилането и имунитета ни.
В допълнение е важно също така да можете да управлявате стреса. Намаляването на количеството стрес в живота ни е от решаващо значение в борбата срещу преждевременното стареене на кожата.
Знаем, че добрият нощен сън и прекарването на време сред природата и с приятели ще ви помогнат да се чувствате по-малко стресирани. Към списъка бихме добавили и определено избягването на пушенето.
3. Хранителни добавки с колаген
Доказано е, че хранителните добавки с колаген – по-конкретно хранителните добавки с хидролизиран колаген – стимулират производството на колаген. Преглед на 19 проучвания, включващи 1125 участници (95% жени) на възраст между 20 и 70 години, установи, че приемането на хидролизиран колаген подобрява хидратацията на кожата, еластичността и бръчките в сравнение с плацебо леченията
Хранителните добавки с хидролизиран колаген са направени от колагенови пептиди, които са къси вериги от аминокиселини, които изграждат колагена, но са достатъчно малки, за да се усвоят лесно от тялото ви. Поради това хидролизираният колаген може лесно да се абсорбира и циркулира из тялото, отлагайки се там, където тялото има най-голяма нужда.
Тялото губи някои хранителни вещества в естествения процес на стареене, но редовният прием на колаген и други активни съставки осигурява по-еластична кожа, лъскава, силна коса и по-бърз растеж на косата, по-здрави нокти, по-здрави стави, балансирано храносмилане и подобрено общо състояние.

smart collagen кафе

В резюме, въпреки че свързаната с възрастта загуба на колаген е неизбежна, воденето на здравословен начин на живот може да помогне за предпазване от загуба на колаген, да забави признаците на стареене и да насърчи цялостното здраве. А лятото е най-предизвикателния сезон за загубата на колаген, така че не забравяйте да се погрижите да си го набавите, където и да сте! 

 

Щастливи сме, че предлагаме колаген с най-високо качество на биокативните пептиди в него от световен лидер в производството им. Повече за ефектите и обратната връзка на нашите клиенти от Smart Collagen виж ТУК

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/

https://link.springer.com/article/10.1007/s10029-006-0143-x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299808/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31036793/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7160787/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6715121/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27224842/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33980846/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566347/

 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Кой е най-важният фактор да сме дълголетни, здрави и щастливи?
Следваща статия
Хидролизиран колаген за красота: научно доказани ползи за кожа, коса и нокти

Виж още полезни статии тук:

Меню