you are beautiful

Топ 5 начина да забавим стареенето според функционалната медицина

Топ 5 начина да забавим стареенето
Често ме питат: „Какви са лостовете, за да забавим стареенето и как можем да ги използваме?“
Sara Gottfried MD е известен хормонален експерт, гинеколог, завършила в Харвард, както и биоинженеринг в MIT. Тя практикува базирана на доказателства интегративна, прецизна и функционална медицина. Също така е сертифициран инструктор по йога и автор на три бестселъра на Ню Йорк Таймс.
Ето моите топ 5 съвета:
1️⃣ Заглушете FTO Генът. Чрез умерени упражнения, 30 минути на ден, можете да заглушите FTO гена. Този ген е силно свързан с вашия индекс на телесна маса и следователно с риска от затлъстяване и диабет. Когато имате този вариант на гена, той ви дава по-малък контрол върху нивата на лептин, хормонът, отговорен за ситостта. С други думи, вие сте гладни през цялото време. Можете да изключите FTO гена с упражнения и хранителен план с ниско съдържание на въглехидрати, богат на фибри.
2️⃣Намаляване на стреса. Намаляването на нивата на кортизола намалява нивата на кръвната захар – намалява коремната мазнина и риска от диабет.
Повече за стреса сме писали тук Най-добрите храни при тревожност и стрес, според световни експерти по женско здраве.
Любими продукти анти-стрес: Магнезий от морски соли от Мъртво море

Магнезий от морски соли от Мъртво море  

Матча колаген с хиалуронова киселина и магнезий 

Матча колаген

 

Омега 3 DHA и EPA от водорасли Together Health

омега 3 от водорасли omega 3 together health 3

3️⃣Спете достатъчно (панацеята на функционалната медицина). Само 3% от населението има ген за нужда от съвсем кратък сън. Останалите от нас се нуждаят от 7 до 8,5 часа сън на нощ –  колкото е възможно повече – за да активираме глимфатичната система. /„Глимфатичната система“ има две основни цели: едната цел е да служи като система за изчистване на отпадъци, критична за тъканната хомеостаза [3], а втората е да разпределя неотпадъчни съединения (глюкоза, липиди, аминокиселини и невротрансмитери) в мозъка./
Повече за съня сме писали тук Как да спим по-добре? 13 изпитани съвета за по-качествен сън. , Защо жените по-често страдат от безсъниеНай-добрите видове сутрешна йога за събуждане и тонус, и вечерна – за добър сън.
Любими продукти за добър сън :

Ултразвуков арома дифузер за дома - естествен бамбук арома спрей Total-De-Stress-Pulse-Point-Roller-Ball-600x600AYAN БИОЛОГИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО

Масло от пшеничен зародиш - Tisserand 100 мл

tisserand Sleep-Better-Diffuser-Oil-600x600 

копринена маска за сън

 

 

 4️⃣Поддържайте нивата на витамин D между 52-90 ng/ml. Това ще поддържа здравословни навици за сън, наред с други, множество физиологични ползи. Оптималните нива са между 52-90 ng/mL, а някои експерти препоръчват дори по-високи. Ако са недостатъчни или дефицитни, може да отнеме >5000 IU/ден за постигане на адекватни нива, което е много повече от „препоръчителната дневна доза в САЩ“. Вашата най-добра доза зависи от количеството и вида слънчева светлина, на която сте изложени, колко получавате от храната и вашите гени – известни още като интерфейс ген/околна среда (GxE).

advert smart collagen

5️⃣Посещавайте редовно сауни. Ако домашна сауна не е опция, посетете сауната в местната фитнес зала. Сауните активират гена FOX03 (този за дълголетие) и повишават кардио ритъма. Проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, показва 40% спад в смъртността при чести посещения на сауна.

 

 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Защо жените по-често страдат от безсъние

Виж още полезни статии тук:

Меню