дървета тамян

Тамян. Царят. Етеричното масло от тамян има вълшебни и древни ползи.

полезните свойства на етеричното масло от тамян
Със своя мек, но свеж аромат и топли успокояващи нюанси, етеричното масло от тамян може да успокои силните емоции, да насърчи дълбокото чувство на спокойствие, без да ви приспива и да ви помогне да се почувствате приземени. Масло за ежедневно благополучие, то също е идеално за подобряване на йога практиката, медитацията или тихото време за вас самите. Думата тамян произлиза от термина „franc encens“, което означава качествен тамян на старофренски.
Храстовидните дървета Босвелия Boswellia растат в сухия сух климат в районите на Оман и Сомалия. Дърветата са сравнително малки, растат само на височина приблизително 7 метра, с изобилие от тесни листа и бели или бледорозови цветя. Принадлежи към семейство Burseraceae; всички дървета от това семейство произвеждат смола и имат кора, която се лющи, оставяйки гладки под повърхността. Смолата се събира чрез изрязване на дървото и оставяне на смолата (или „сълзите“) да изтича и изсъхва, преди да бъде събрана и дестилирана на пара, за да се получи етеричното масло. Тамянът се използва от хилядолетия и е може би най-важният аромат през цялата история. В древни времена се е смятало за път между земния и божествения свят, а в ароматерапията днес се използва за насърчаване на релаксация, внасяйки вътрешен мир и спокойствие. Той е изиграл важна роля в религиозния и битовия живот в много древни цивилизации, включително Египет, Вавилон, Персия, Иврит, Гръцката и Римската. Той все още се използва днес в религиозни обреди и церемонии по целия свят и широко в света на ароматерапията.
Етеричното масло е дестилирано на пара от смола от тамян и мирише по-сладко, по-чисто и по-свежо от смолата.

етерично масло от тамян tisserand 3

Интересен факт: В древен Египет се използвал като козметично средство и е може би първата „очна линия“. Смолата бива овъглена и след това използвана за украса около очите. Казвала се е Кол.
За настроение: Способността на тамянът да успокоява и балансира емоциите е добре документирана. Той задълбочава дъха, помага ви да направите равносметка на стресова ситуация и да ви заземи. Смята се, че маслото предава съобщения на лимбичната система на мозъка, за която е известно, че влияе на нервната система.
За кожата: Тамянът може да се използва и като прекрасно масло за кожата. Той е подмладяващ и възстановяващ, така че особено полезен за по-възрастна, по-зряла кожа. Когато се прилага локално, той може да се използва и за облекчаване на мускулни болки и болки, тъй като може да подобри локалната циркулация, донасяйки топлина и облекчение на уморените претоварени мускули.
За здравето:
 • Проучванията показват, че тамянът има способности за повишаване на имунитета, които могат да помогнат за унищожаването на опасни бактерии, вируси и дори рак. Изследователи от университета Мансура в Египет са провели лабораторно проучване и установили, че маслото от тамян проявява силна имуностимулантна активност. 
 • Няколко изследователски групи са открили, че тамянът има обещаващи противовъзпалителни и противотуморни ефекти, когато е тестван в лабораторни изследвания и върху животни. Доказано е, че маслото от тамян помага в борбата с клетките на специфични видове рак. Изследователи в Китай изследваха противораковите ефекти на маслата от тамян и смирна върху пет линии на туморни клетки в лабораторно проучване. Резултатите показаха, че клетъчните линии на човешки рак на гърдата и кожата показват повишена чувствителност към комбинацията от етерични масла от смирна и тамян.

етерично масло тамян tisserand 2

 • Тамянът е антисептично и дезинфектиращо средство, което има антимикробно действие. Той има способността да елиминира естествено простудни и грипни микроби от дома и тялото и може да се използва вместо химически домакински почистващи препарати.
 • Тамянът може да инхибира производството на ключови възпалителни молекули, свързани със състояния като артрит, астма, синдром на раздразненото черво. Той може значително да намалява нивата на опасно и болезнено възпаление, което го прави естествена възможност за лечение на състояния, свързани с болката, които засягат мускулите, ставите и сухожилията.
 • Той може да помогне при респираторна инфекция от настинка или грип за премахване на слуз в белите дробове. Той действа и като противовъзпалително средство в носните проходи, което улеснява дишането, дори за тези с алергии или астма. Добавете няколко капки към кърпа и вдишайте за дихателни ползи или използвайте арома дифузер.

етерично масло от тамян tisserand 2

Ароматерапевтът Jo Kellett ни предлага 2 рецепти с масло от тамян за домашно спа преживяване:
 • За луксозна нощна грижа за лице

Към 10 мл масло от жожоба добавете:

1 капка етерично масло от Neroli Citrus aurantium

1 капка етерично масло от тамян Boswellia carterii .

Следвайки обичайната си процедура за почистване, нанесете на лицето си преди лягане, като отдолу имате влажност от флорална вода. Отделете време нежно да масажирате сместа в лицето си, като избягвате нежната кожа около очите и устата.

 • За успокояваща смес в дифузер:

Към водата във вашия Aroma Spa Diffuser добавете:

2 капки етерично масло от тамян Boswellia carterii

2 капки етерично масло от бергамот Цитрусова бергамия

3 капки портокалово етерично масло Citrus dulcis

1 капка етерично масло от кипарис Cupressus sempervirens

Използвайте, когато се чувствате съкрушени или се нуждаете от спокоен успокояващ аромат в края на натоварения ден. Той е особено полезен за успокояване на ума и за внасяне на спокойствие в мислите ви.

етерично масло тамян tisserand 3

Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Безопасност: масло от тамян се понася изключително добре, към днешна дата няма съобщени сериозни странични ефекти от използването на масло от тамян. Винаги обаче е добра идея да следвате безопасността на етеричното масло, описана от производителя или продавача. Известно е също, че тамянът има ефект на разреждане на кръвта, така че всеки, който има проблеми, свързани със съсирването на кръвта, не трябва да използва масло от тамян или трябва първо да говори с лекар. В противен случай маслото може да има отрицателна реакция с някои антикоагуланти. 

 

Източници за превод и адаптация:

 1. https://www.tisserand.com/blog/aromatherapy/why-is-frankincense-essential-oil-so-special/
 2. https://www.tisserand.com/blog/aromatherapy/frankincense-myrrh-2/
 3. https://draxe.com/essential-oils/what-is-frankincense/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493463/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006348/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12710734/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24137478/
 8. https://publikationen.sulb.uni-saarland.de/handle/20.500.11880/22895;jsessionid=BCF90AC1FF1EEE4BD1481442B912C74A
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22288378/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите или която и да е друга информация от платформата. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията и използването на материалите споделяни от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Зимната депресия започва да ви идва в повече? Имаме 2 решения, които работят – ароматерапия и хранене!
Следваща статия
За силата на докосването и самомасажа. Плюс няколко рецепти за масажни масла.

Виж още полезни статии тук:

Menu