Сатен, естествена или изкуствена коприна – какво ги различава?

Докато повечето калъфки за възглавници са направени от памук, съществуват и такива от сатен, които със своя лъскав ефект и приятно усещане при допир доста наподобяват коприна. С това в общи линии приключват приликите между двете материи.

Но какво различава коприната от сатена?

Сатенът е по-скоро метод за изработване на тъкани, отколкото вид тъкан, защото може да се изтъче от различни влакна, в т.ч. от естествени (например коприна или памук) или синтетични влакна (найлон или полиестер). В спалното бельо популярен е т.нар. памучен сатен, който на допир и усещане наподобява сатена, но се тъче от памучни влакна. В общия случай обаче сатенът се изработва от полиестер, на което се дължи и значително по-ниската му цена.

Коприната от своя страна е естествено протеиново влакно и се произвежда от ларви на копринени буби, като най-известната и фина коприна се получава от пашкулите на черничевата буба Bombyx mori, чиято единствена храна са свежите черничеви листа.

Копринената буба израства и достига пълното си развитие за около 30-38 дни, като преминава през 4 етапа на зрялост –  яйце, буба, какавида и пеперуда. Когато достигне пълното си развитие, бубата престава да се храни и завива пашкул. Пашкулът е направен от една единствена копринена нишка, достигаща 800 м.

Какво е веган коприна?

Веган коприна обединява тъкани, създадени в опит да се намери по-евтина и етична алтернатива на коприната. Те могат да бъдат изтъкани от растителни влакна, като например от банан, кактус, ананас, а най-често в индустриалното текстилно производство – от целулоза. Последното, макар и от растителен произход, е синтетично съединиение, което в текстилната промишленост се използва за направата на изкуствени влакна, като вискоза.

Вискозата, в зависимост от вида обработка, може да прилича на коприна (това е вид вискоза, наречена целулозен ацетат, и се отличава с лъскав ефект), лен или вълна.

Тези веган тъкани са много по-добра алтернатива пред евтините изкуствени заместители като полиестер и найлон. Вискозата например притежава предимства и пред памучните тъкани (не причинава прекомерно изпотяване и осигурява комфорт на тялото през различните сезони, лек и доста издръжлив материал е). Много наподобява естествената коприна по своята гладкост и блясък и усещането при допир е приятно. Все пак, не притежава уникалната структура и всички свойства на коприненото влакно и е по-популярна като изкуствена коприна.

 

А как да различим естествената коприна от други тъкани, претендиращи да са копринени?

  1. Макар че не препоръчваме да го правите у дома, още по-малко с любимата си копринена калъфка, най-категоричният метод за тестване е чрез изгаряне.

Ако тъканта е копринена, при запалване тя гори трудно, бавно и със слаб пламък. Първо тъканта се свива, а след това се разпада на черна, крехка пепел. Когато пепелта се отдели от пламъка, веднага престава да гори. Миризмата е на изгорял човешки косъм, което се дължи на протеина фиброин – съставна част на коприната и на кератина в човешкия косъм.

Синтетичната коприна по-скоро се топи, отколкото гори, ако е от полиестер или найлон, а миризмата е на изгоряла пластмаса. При изгаряне излъчва черен дим и образува черна топка като остатък (не пепел). Като правило, изкуствената коприна е силно запалима и продължава да гори дори след като пламъкът бъде премахнат.

Ако е влакното е от целулоза, миризмата при изгаряне прилича на тази от изгаряне на хартия и тя се разпада на пепел подобно на естествената коприна.

  1. Друг, по-малко известен метод за тестване, е чрез потапяне в белина.

Истинската коприна би трябвало да се разтвори изцяло в белина за разлика от памука и синтетичните материали. Ако имате дребно (и излишно) парче коприна, поставете го в чиста белина и ще наблюдавате как магически изчезва. Ако само част от парчето се разтвори, това означава, че тъканта е смес между коприна и друга тъкан.

  1. И тъй-като едва ли ще запалите или потопите в белина новата си копринена калъфка от любознателност или недоверие, предлагаме по-приятния, макар и не съвсем дефинитивен тест – чрез допир.
  • Докоснете с ръка повърхността и усетете гладкостта. Меко, восъчно усещане е уникална характеристика на копринените изделия. И тук, отваряме скоба, за да отговорим на евентуален въпрос – дали по време на сън има опасност да се изтърколите от леглото 🙂 Не, въпреки с воята гладкост, коприната е по-малко хлъзгава в сравнение със синтетичните тъкани.
  • При натискане върху повърхността пък се създадава усещане за дърпане.
  • В същото време коприната има едно особено сухо усещане, и, когато притиснете копринена тъкан между палеца и показалеца, ще усетите едва доловимо шумолене.
  • В допълнение, когато триете с пръсти копринена тъкан, тя се затопля от температурата на ръката.

 

И, ако описаните методи са възможни единствено при физически контакт с коприна, то при самата покупка първи ориентир е цената – естествената коприна е многократно по-скъпа от изкуствената. С уговорката, че е възможно спекулативно повишение на цената на изкуствена тъкан с цел заблуда, все пак високата цена може донякъде да служи като критерий за произхода на влакното.

А, ако имате колебания при покупка, винаги можете да поискате от производителя или търговеца сертификат за автентичност на тъканта.

копринена калъфка за възглавница синьо cocoon 3

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD

https://bg.natapa.org/difference-between-silk-and-satin-346

https://www.quora.com/How-can-I-tell-if-an-item-of-clothing-is-made-from-real-silk

https://www.knitsilk.com/blog/identifying-silk

https://www.sartorbohemia.com/article/33/silk-burn-test/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Калъфката от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата! Научи защо!
Следваща статия
Лесна DIY макраме декорация за стена

Виж още полезни статии тук:

Меню