pumpkin seeds

Редуване на семена или seed cycling за хормонален баланс при жените

ПМС?
Нередовен цикъл?
Акне?
Перименопауза?
Поликистоза?
Много жени знаят, че в тези случаи може да имаме небелансирани хормони. Редуването на семена /seed cycling/ е натуропатичен подход за хормонален баланс при жените, за който се твърди, че балансира хормона естроген през първата половина на вашия менструален цикъл и хормона прогестерон през втората половина. Неговите предполагаеми ползи за здравето включват подпомагане на регулирането на цикъла, намаляване на акнето, лечение на синдром на поликистозни яйчници (PCOS), ендометриоза и облекчаване на симптомите на пери- и менопаузата, като горещи вълни, нощно изпотяване, умора и промени в настроението. Методът seed cycling е прилаган от много функционални медици, макар че научните изследвания все още нямат силни доказателства за неговото действие, практиката показва, че при много жени могат да настъпят подобрения в хормоналния баланс.
Най-често срещаният метод е да се приема 1 супена лъжица прясно смлени ленени и тиквени семки на ден през първите 13-14 дни от менструалния цикъл, който е известен като фоликуларна фаза.  По време на втората половина от техния цикъл, която е известна като лутеална фаза, се яде по 1 супена лъжица смлени слънчогледови и сусамови семена до деня на следващата им менструация, когато цикълът им започва отново. За жени в менопауза и след менопауза без редовен менструален цикъл често се препоръчва да използват фазите на луната като ръководство за датите на цикъла, като първият ден от техния цикъл пада на новолунието.
Как работи?
Основната идея е, че различните семена съдържат съставки, които могат да стимулират, където е нужно или възпрепятстват излишното производство на хормоните естроген и прогестерон и  да се постигне хормонален баланс при жените.
Хормони в нормален цикъл
При редовен цикъл естрогенът се произвежда през първите 14 дни от фоликулната фаза, докато яйцеклетките в яйчниците узряват. Нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH) се повишават точно преди овулацията, а нивата на естроген спадат точно след овулацията. След като яйцеклетката бъде освободена, започва лутеалната фаза и нивата на прогестерон и естроген постепенно се повишават при внимателен баланс, за да подпомогнат зачеването и имплантирането. Те спадат отново преди следващата менструация, ако не настъпи бременност.
Причини за хормонален дисбаланс
Повечето жени произвеждат адекватни нива на хормони, за да поддържат здравословен цикъл. Въпреки това, някои здравословни състояния, като СПКЯ и хипотиреоидизъм, както и прекомерното физическо натоварване и под- или наднорменото тегло, могат да доведат до хормонален дисбаланс. Освен това по време на пери- и менопаузата нивата на естроген и прогестерон намаляват, което увеличава риска от сърдечни заболявания и остеопороза и може да доведе до симптоми като горещи вълни и наддаване на тегло.
seeds in jars

Photo by rodnae

Как семената влияят на хормоните
По време на фоликулната фаза привържениците на метода твърдят, че фитоестрогените в ленените семена могат да помогнат за увеличаване или намаляване на нивата на естроген, ако е необходимо. Фитоестрогените са съединения в растенията, които могат да имитират действието на естрогена. Освен това се твърди, че цинкът от тиквените семки насърчава производството на прогестерон в подготовката за следващата фаза на цикъла. Често нивата на естроген се покачват твърде високо по време на лутеалната фаза и резултатът може да бъде ПМС и болезнени напрегнати гърди. Това е известно като естрогенна доминантност. Здравословното ниво на прогестерон може да балансира естрогена и да го предотврати да стане твърде висок. По време на лутеалната фаза, лигнаните – вид полифенол – в сусама се предполага, че пречат нивата на естроген да се повишат твърде много. Междувременно се смята, че витамин Е в слънчогледовите семки помага за повишаване на нивата на прогестерона. Със сигурност, ако решите да тествате метода, дайте си време поне 3 месечни цикъла време, за да видите дали има ефект.
Сусамовите и ленените семена имат особено високи концентрации на лигнани, съответно 834 mg и 294 mg на 3,5 унции (100 грама) . След консумация тези лигнани се превръщат в лигнаните на бозайниците ентеролактон и ентеродиол. Тези фитоестрогени могат да имитират действието на естрогена или да го възпрепятстват, в зависимост от дозата. Някои малки проучвания при жени свързват приема на ленено семе с подобрена редовност на цикъла и хормонални нива, удължена лутеална фаза и намалена циклична болка в гърдите. Въпреки това, естроген-стимулиращите и възпрепятстващите ефекти на тези лигнани са сравнително слаби и се свързват предимно с противоракови свойства. Като цяло методът не е строго доказан като най-ефективен за хормонален дисбаланс, но при някои жени дава много добри резултати.
Какви са ефектите върху симптомите на менопаузата?
Установено е, че някои семена подобряват симптомите и хормонален баланс при жените по време и след менопаузата. По-специално, ленените семена са свързани с леко повишаване на естрогена, подобрен хормонален метаболизъм, по-малко горещи вълни, намалена вагинална сухота и по-добро цялостно качество на живот при жени в менопауза и след менопауза. Например, в 3-месечно проучване при жени в постменопауза, приемането на концентрирана добавка, която включва 100 mg екстракт от ленено семе и черен кохош, подобрява симптомите като горещи вълни, нервност, промени в настроението и главоболие .
В допълнение, приемът на ленено семе е свързан с противоракови свойства и намален риск от рак на гърдата при жени след менопауза. И все пак са необходими повече клинични проучвания, за да се потвърдят тези констатации.
Сусамът може да предложи ползи за здравето и на жени след менопауза. В едно 5-седмично проучване при 24 жени в постменопауза, приемането на 50 mg сусам на прах дневно подобрява хормоналния статус и нивата на антиоксиданти и мазнини в кръвта. Но тук също са нужни повече изследвания, за да бъде категорично потвърдено.
smoothie bowl with seeds

Photo by véronique-nijs

Други ползи от семената
И четирите семена са богати на фибри, манган, магнезий, мед, тиамин, витамин Е и здравословни мазнини. Тези хранителни вещества са жизненоважни за доброто здраве, включително репродуктивното здраве. Освен това приемът на ленено, сусамово и слънчогледово семе е свързан с подобрения в рисковите фактори за сърдечни заболявания, като висок холестерол и нива на кръвно налягане. Освен това ленените, тиквените и слънчогледовите семки могат да предпазват от рак на гърдата. Нещо повече, ленените семена също се свързват с подобрен контрол на кръвната захар, докато маслото от тиквени семки може да помогне при заболявания на простатата и пикочните пътища. И накрая, сусамовите семена са свързани с намаляване на възпалението и могат да подобрят спортното възстановяване и представяне.
Как да ги консумираме?
Идеалният вариант е да са органични семена, сурови и прясно смлени.

 

Нашата препоръка за подпомагане на хормоналния ни баланс e миксът от суперхрани Moon Balance. Moon Balance е мощна комбинация от аюрведични билки и адаптогени, специално за женски хормонален баланс и подкрепа във всяка фаза от цикъла.

грижа за женски хормонален баланс moon balance your superfoods

 

 

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16160098/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26358238/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29210631/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15234934/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25467426/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16835077/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26316238/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429336/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943494/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15867281/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8077314/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651668/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789727/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27327802/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27462550/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25882265/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14749240/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29468163/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22591208/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25694068/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24013641/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22136581/

https://www.pakistanbmj.com/journal/index.php/pbmj/article/view/100/179

https://academic.oup.com/jn/article/136/5/1270/4669984

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
За любовта към себе си според Аюрведа
Следваща статия
Най-често задавани въпроси за колагена, разяснени от ChatGPT

Виж още полезни статии тук:

Меню