mursala chill out bars 1200 px

Разходка из работилница за занаятчийски шоколад? О, това ще бъде вкусно!

Този уикенд си подарихме разходка до Пловдив и гостувахме на фабриката за занаятчийски шоколад Гайо, където се раждат нашите шоколади MURSALA. При първата ни среща с Мария и Венсан преди повече от 2 години, веднага ги харесахме. Звучаха ентусиазирани от идеята, която им представихме за шоколади с български билки и имаха същата нагласа към храната като нас. Да бъде създавана натурално, да бъде уважавана природата и нейните ресурси и да носи удоволствие! Оттогава всяка рецепта за шоколад MURSALA разработваме заедно – от нас идеята и основните съставки на билките, от тях – изпипването на шоколадовия вкус, консистенция и финален шоколадов продукт. Понякога правим 2-3 партиди преди да постигнем съвършен резултат както беше с най-новия ни течен шоколад MURSALA Chill out. Но Венсан обича да изпипва своя шоколад и…. резултатът, о, да, той си струва!
mursala chill out spread photo 2
Но да посетите шоколадовата им фабрика за вълшебства е преживяване, което препоръчваме на всеки! Освен с усмивки, шеги и топъл шоколад, те ще ви посрещнат и с много интересни факти за какаото и този дълъг ритуал, който го превръща в обожавания от всички шоколад.
Искаме да споделим с вас няколко най-интересни и важни, според нас неща, от интригуващата презентация.
Като например това, че на едно какаово дърво растат различни сортове какаови плодове, като цвят и съответно вкус! След брането се сортират по цветове на купчини от различните дървета.
Или това, че суровите какаови зърна са естествено ферментирал, разбирайте полезен продукт, който е благотворен за нашата чревна флора! Да не говорим за минералите (магнезии, фосфор, калций…), витамини (A, B2, B3, B1, E, C…) и безценните антиоксиданти в тях. Венсан съветва 3-4 какаови зърна на ден са достатъчни, за да си набавим цялото нужно количество от тези полезни вещества.
А знаете ли, че индустриалния шоколад се прави от готова какаова маса, съставена от какао на прах с извлечено какаово масло от него, и вместо това различни добавени други мазнини и стабилизатори, а не от цели зърна? Защо ли, ами защото е по-евтино. И напълно безполезно. Евтини мазнини, евтини емулгатори, бърз продукт, без ценни свойства… Избор, който преди да направим, е добре да се замислим.
Вместо това, Гайо работят с цялото какаово зърно, което естествено съдържа скъпото какаово масло, смилат го на ръка, да! на ръка и с бавен ритуал изработват шоколад. Който даже си почива около 2 седмици преди да е готов. Найс, а!
              
Но ето какво нас лично ни мотивира най-силно, когато избирахме партньор при създаването на шоколадите MURSALA. Над 80% от всичкия шоколад в света идва от централна Африка. Но познайте какво? Там по принцип какаови дървета не виреят… Хм, започва ли да ви става ясно? Изкуствено засадени, без своя естествен хабитат от други растения и насекоми, какаовите дървета там са хибридни сортове, третирани с безброй химикали, за да оцелеят. И най-жалкото, индустриалният интерес от всичко това включва и робски труд. Нещо, в което Гайо шоколад, както и ние, не искаме да участваме. Какаовите зърна, които използват са от родината на какаото – Латинска Америка. От ферми, в които растенията се отглеждат по естествен начин, а трудът на хората се ползва етично.
Да, за това се плаща. Повече. Питаме се обаче, коя цена е по-висока….
Отпечатъкът, който оставяме от дейността си винаги е бил за нас от безкомпромисно значение. Това е бил и водещ фактор при избора на всички наши доставчици и партньори. Ценности, на които учим децата си започват от нашите действия. Така е и за Мария и Венсан, благодарим им, че учат българските деца на такива ценности и то докато сами си приготвят шоколада.
Това, ако не е изкуство!
              
Зорница
Предишна статия
5 начина за трайно справяне с подутото коремче
Следваща статия
8 холистични практики за ежедневието – как да намалим стреса и да обичаме повече себе си!

Виж още полезни статии тук:

Menu