mursalski chai

Тази магична билка ни вдъхнови, тя даде името си на нашия шоколад MURSALA!

Легендата разказва, че Мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика.

На тези места започва да расте една от най-лечебните билки познати по нашите земи – билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко. Други разказват, че сам Дионис е избрал къде да расте и затова често го наричат „Чай на боговоте“. Диворастящ Мурсалски чай се среща изключително рядко, а  билката е включена в Червената книга на България като застрашен вид.

На уникалния състав на Мурсалския чай се приписват почти свръхестествени свойства, а учени търсят връзка между Мурсалския чай и жизнеспособността на жителите на Родопите и Пирин. Съхранил в себе си енергийната мощ на тези планини, Мурсалският чай дава тонус и сила, и дарява дълголетие. Там и до ден днешен се правят курбани по времето, когато тя се бере.

Билката на живота, на нестихващата жизнена енергия, на корените ни и българската природа!

Добре познат в народната медицина и препоръчван от фитотерапевтите, Мурсалският чай набира в последните години все по-голяма популярност, както у нас, така и извън страната. И има защо!  Ние избрахме Мурсалския чай заради тонизиращото му и укрепващо функцията на нервната система действие, но ползите от редовната му употреба са безбройни. Достатъчно е да споменем:

  • многообразието от танини, етерични масла и мкроелементи – общо 22, някои от които изключително ценни за човешкия организъм (като селен, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт);
  • голямото наличие на флавоноиди, известни със своето антибактериално, антиоксидантно и имуностимулиращо действие;
  • общия укрепващ ефект върху кръвното налягане, белодробната, половата, чернодробната и панкреасната функция;
  • свойството да пречиства черния дроб и бъбреците от вредни отлагания;
  • Мурсалският чай забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти; за това и му приписват действие да предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата.
  • известен е сред народните лечители, че подобрява мъжката потентност;
Menu