Можем ли да изглеждаме 10 години по-млади с помощта на „face yoga“?

10 години по-млади с face yoga . С напредване на възрастта, бързината, с която клетките на епидермиса /най-горният слой на кожата ни/ се регенерират, се забавя. Тогава се виждат първите признаци на стареене на кожата. Същевременно, във втория слой, дермата, се намират колаген /почти 80% от състава й/, който отговаря за стегнатия вид и здравината на кожата, и елистинът, който й придава еластичност и свежест.  Освен да избягваме пушене, мръсен въздух, високо захарна диета, стрес и слънчево облъчване, като основни фактори да губим бързо колаген и еластин, можем да се грижим за вътрешното им производство. На първо място с храни богати на вит С, като ги консумираме в големи количества, с прием на костен бульон или качествена добавка колаген, хиалуронова киселина и добавен вит С.  Като външна грижа, йогата за лице, раздвижва лимфата, подпомага изчистването на токсините, засилва циркулацията на кръвта, тонизира мускулите под кожата и така я прави сочна и изпъната. Звучи твърде добре, за да е вярно? Да видим!
Какво е йога за лице /face yoga/?

Йога за лице е напълно естествена алтернатива и допълнение на средства, методи и козметика против стареене. Практикувайки серия от упражнения за лице, можете да се научите да тонизирате мускулите под кожата на лицето и да увеличите циркулацията на кръвния поток, да стимулирате производството на колаген, да коригирате несъразмерности в лицето си и да имате по-младежки и сияен тен.
Знаете ли, че има 2 вида лицеви мускули? Спящи мускули и претоварени мускули. Целта ни е да събудим спящите мускули и отпуснем работещите мускули за намаляване на бръчките и постигане на повдигаш ефект. В допълнение към упражненията за лицева йога, ще научите как да поддържате добра стойка на лицето и как да спрете лошите мимики, които образуват дълбоки бръчки.
Може би най-известната школа за face yoga е на японката Fumiko Takatsu, която преживява катастрофа в следствие, на която има сериозен проблем с кожата на лицето си. Това я кара да разработи и лицензира собствен метод, който е известен като Face Yoga Method. Днес тя е на 52 години. В Япония тези техники са познати от много години и се препоръчват като грижа за подмладяване дори от лекари.

Но ние искаме да разберем дали т.нар. „йога за лице“ всъщност е наистина толкова ефективна?
Накратко, да – но трябва да бъдем постоянни. „Тъй като стареенето на лицето се дължи отчасти на загуба, както и отпускане на мускулна маса, ако можете да се ангажирате с рутина, упражненията могат да укрепят тези мускули, което прави цялото лице да изглежда по-стегнато и младежко“, обяснява старши химика на Beauty Lab, Sabina Wizeman.
В едно проучване група, които се занимавали с упражнения на лицето всеки ден в продължение на два месеца, а след това през ден в продължение на три месеца, съобщават за повишена пълнота в бузите, което ги прави да изглеждат почти три години по-млади. „Това е наистина страхотно естествено решение да възвърнете младежкия си вид и чудесна алтернатива на ботокса и пластичната хирургия“, казва Коко Хаяши, инструктор по йога за лице в Skin Fit Gym в Лос Анджелис.
„Сега има някои доказателства, че упражненията за лице могат да подобрят външния вид на лицето и да намалят някои видими признаци на стареене“, казва водещият автор Мурад Алам, дерматолог от Северозападния университет.
Има специфични упражнения за различни мускулни групи и проблеми – очи, чело, бузи, скули, шия и т.н.

Колко често трябва да го правим, за да видим резултати? 
„В идеалния случай всеки ден, ако искате да видите наистина добри резултати“, казва Хаяши. Wizemann се съгласява, че последователността е единственият ключ към успеха: „Ако харесвате предизвикателство и можете да се придържате към ежедневна рутина с поне 1 минута в поза, в продължение на поне пет месеца, вероятно ще изглеждате няколко години по-млади.“ Но Wizemann добавя, че тези упражнения не трябва да заменят доказаната ефикасност на грижа за кожата против стареене и защита от слънце. Включете тези упражнения в ежедневната си рутина, така че е лесно да продължите. Не забравяйте, че последователността е ключ за успеха.
„Едно от притесненията относно упражненията беше, че те всъщност могат да създадат повече бръчки, казва водещият автор на изследването, доктор по медицина Мурад Алам, заместник-председател и началник на кожната и естетична хирургия в катедрата по дерматология в Медицинското училище на Фейнберг в Северозападна медицина. „Но това не се е случило при никой от участниците“, казва той пред NBC News BETTER. Случи се точно обратното.
Мускулният растеж е достатъчен, за да добави повече контур към бузите и да противодейства на увисването и плъзгането на кожата и мастната тъкан по лицето, правейки я да изглежда по-млада.
Упражненията работят, защото са базирани на същите принципи като тренировките за съпротива, добавя Сикорски. В повечето случаи силата на съпротива, срещу която работят мускулите на лицето, идва от пръстите ви, така че действително укрепвате и тонизирате тези мускули. Ще знаете, че го правите правилно, защото мускулите на лицето ви ще го усещат.

 

И така, момичета, ние вече започнахме. От днес добавихме face yoga към нашата сутрешна и вечерна рутина за красота. Съчетаваме я от 6 месеца с ползване на копринена калъфка за възглавница, от чийто ефект сме изумени – всяка сутрин ставаме с хидратирана кожа и коса, без усещането за опъване и сухота.
 А за вечерния ни ритуал прочети повече тук /.
Нямаме търпение да се присъедините към нас и да споделите резултати!
Ако статията ви се струва полезна или интересна, споделете я с ваша близка приятелка, майка, сестра!

 

Източници

  1. https://faceyogamethod.com/
  2. https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/g26828923/face-yoga-exercises/
  3. https://kokofaceyoga.com/
  4. https://www.su-man.com/su-man/
  5. https://www.sciencealert.com/facial-yoga-can-make-you-look-younger-no-fillers-or-creams-science
  6. https://health.clevelandclinic.org/can-doing-facial-exercises-help-you-look-younger-face-yoga/
  7. https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/what-facial-yoga-experts-say-it-really-can-make-you-ncna845596

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Как да спим по-добре? 13 изпитани съвета за по-качествен сън.
Следваща статия
48 храни за блестяща кожа и балансирани хормони

Виж още полезни статии тук:

Меню