Smart sisters zori and assya

Как да забавим побеляването на косата? 7 начина, които ще ни помогнат и които нямат общо с гена.

Всички безспорно сме чували, че побеляването на косата е ген и нищо не може се направи. Но нека си признаем, на никоя жена не е приятно да види първите бели коси, нито бързото побеляване на цялата коса. Особено, ако чувства, че това се случва преждевременно.

Като основни причини можем да изредим следните:

 • Генетична тенденция – факт е, че европеидната раса побелява по-бързо от афро-американците.
 • Липса на определени хранителни вещества
 • Пушене – според учените освен бързо побеляване, води и до сериозна поява на бръчки заради оксидативния стрес от свободните радикали и видове реактивен кислород, който никотинът освобождава.
 • Някои автоимунни и генетични нарушения

Косата е естествено оцветена от пигмент, наречен меланин, който се освобождава от специални клетки, наречени меланоцити. С напредването на възрастта косъмът и космените фоликули започват да се износват. С течение на времето броят на меланоцитите намалява или те престават да функционират толкова ефективно, колкото преди – и това е, когато започнете да виждате признаци на “побеляване”.

Какво може да помогне?

1.На първо място, уверете се, че нямате дефицит на ценни вещества от храна или висококачествени добавки. Важни са:

 • витамин В12 (яйца, миди, месо от органи, домашни птици),
 • витамин D3 (достатъчно на слънчева светлина, мазни риби, говежди черен дроб, яйчен жълтък),
 • мед (тъмни листни зеленчуци, картофи, какао, дрожди, черен пипер, сушени плодове, пълнозърнести храни, черупкови организми, ядки, боб и органно месо),
 • желязо (зелени листни зеленчуци, сушени плодове, черен дроб, мазни риби),
 • Витамин А (масло от черен дроб на треска, яйца, портокалово-жълти плодове и зеленчуци като моркови, както и тъмно листни зеленчуци и броколи.)
 • Витамин С, който помага за производството на колаген, необходим за здравословния растеж на косата, е лесно достъпен в различни храни, включително свежи цитрусови плодове, плодове, броколи, карфиол, червени / зелени чушки, спанак, домати, сладки картофи, и др.
 • Витамин Е предпазва косата от увреждане от слънцето отвътре навън и може да се намери в сурови и добре съхранявани на тъмно и хладно ядки, растителни масла, семена и зелени зеленчуци като спанак и броколи.

Ако сте сигурни, че не липсват в диетата ви, важно условие е и тяхното усвояване – с достатъчно количество стомашна киселина, добро храносмилане и здрава лигавица на червата и стомаха. За този фактор и подуването на стомаха сме писали тук

2. Вземете възможните мерки за оксидативния стрес – замърсена околна среда, стрес, пушене или възпаление в тялото. Всички те генерират свободни радикали. Така че осигурете си прием на антиоксиданти, редовно – феноли, каротеноиди и антоцианини, зелени и зеленолистни храни, берита, нар, зелен чай, качествено какао, и подправки като лук, чесън, куркума. Лукът и чесънът по-специално съдържат серни съединения, които засилват активността на естествените антиоксиданти в организма и разграждат водородния пероксид, който директно влияе на побеляването.

3. Обърнете внимание на признаци за автоимунни заболявания, глутенова непоносимост, както и състоянието на ендокринната ви система. Това може директно да влияе на недостига от ценни вещества в организма ви.

4. Минералите са цялостно решение за много симптоми на стареене в тялото ни. Недостигът на минерали може да е причината да започнем да се уморяваме, да имаме суха кожа и сива коса. Може да върнем енергията в тялото си чрез подхранване на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза с големи количества минерали. Особено хумусни и фулвинови киселини, които са популярни напоследък. Те подхранват, детоксикират и намаляват признаците на стареене в организма.

5. Уверете се, че нямате недостиг на качествен сън. Знаете правилото, че най-доброто време за лягане е около 22 ч. заради регенериращите процеси, които се отключват тогава в тялото ни. Добра идея е да затъмним светлините 2 часа преди това и изключим устройствата. Калифорнийският университет в Бъркли изследва неспокойния сън през 2017 г и заявиха, че почти всички свързана с възрастта болести имат причинно-следствена връзка с нашия сън. Скоро ще имаме подробна статия за съня.

6. Добро състояние на нашия микробиом – или балансът между добри и лоши бактерии в червата ни. Той се постига основно с намаляване на захарта и увеличаване приема на про- и пре- биотици. Това ще помогне да избегнем хронично възпаление в тялото ни, лоша абсорбация на ценни вещества, слаб отговор на стреса и много още.

7. И накрая нещо любопитно – в китайската медицина има растение корен Fo-Ti ( He Shou Wu ), което се е използвало против стареене от векове и е доказано, че премахва сивата коса в проучванията върху животни.

 

 

И все пак, нека усмивките са повече от белите коси, нали? 🙂

Зорница

 

Източници:

 1. 5 Causes Of Gray Hair And 4 Ways To Prevent Premature Graying, CureJoy Editorial
 2. The Gray Hair Myth Busted: 4 Natural Ways to Turn Back Time , Donna Gates

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Какво трябва да прави всяка жена за своя вечерен ритуал.
Следваща статия
Как да спим по-добре? 13 изпитани съвета за по-качествен сън.

Виж още полезни статии тук:

Menu