Митове и факти за пиенето на колаген

Митове и факти за пиенето на колаген. В последно време колагеновите добавки се превърнаха в един от най-търсените продукти за здраве и уелнес. Растежът в колагеновия сектор се дължи на нарастващото осъзнаване на жизненоважната роля, която тъканите, богати на колаген, играят в защитата срещу травми при спорт. В допълнение към това, имаме налице и уникалната способността на колагена да намали свързаните с напредване на възрастта промени в телата ни.
Колагенът е от решаващо значение за подвижни стави, стабилни кости, здрави мускули, здрави връзки и сухожилия, гладка кожа, лъскава коса и здрави нокти на пръстите. Той е един от основните структурни протеини на съединителната тъкан, а също така изобилства в кръвоносните съдове, междупрешленните дискове, кръвно-мозъчната бариера, роговицата, дентина и чревната стена-жизненоважен компонент на цялото ни тяло.
Неотдавнашно проучване на Nutrition Integrated, Великобритания, в сътрудничество с GELITA (световен лидер в доставянето на колагенови пептиди), разкрива, че въпреки голямото предлагане, все още има неясноти около добавките с колаген. В Smart Collagen са използвани именно биоактивните колагенови пептиди на GELITA (Bioactive Collagen Peptides® (BCP) ). Биологично активните колагенови пептиди на GELITA (BCP®) са съставени  от различни специфични пептиди, оптимизирани за специфични физиологични ползи.
Сега ще дадем малко наука.
Колагенът се състои от три полипептидни вериги. Тези така наречени α-вериги са увити една около друга, за да образуват тройно спираловидни макромолекули: уникална структура, размер и аминокиселинна последователност. В колагеновите последователности глицин (Gly) присъства като всеки трети остатък. Това позволява образуването на трите вериги в тройно-спирална структура. По този начин общата черта за всички колагени е последователност, която може да бъде изразена като (Gly-X-Y)*n, където X и Y често са представени съответно с пролин (Pro) и хидроксипролин (Hyp). Тази последователност е необходима, за да може колагенът да сглоби фибрилите, които впоследствие образуват влакна, осигурявайки несравнима структурна цялост за извънклетъчния матрикс на съединителните тъкани. Колагеновите пептиди обаче са относително малки молекули с молекулно тегло по -малко от 10 000 g/mol. Пептидите съдържат най -малко две и най -много 100 аминокиселини. Характеризират се с отлична разтворимост дори в студена вода.
Пептидите са получени от силно контролиран процес на производство на колаген, който се определя от условията на хидролизация. На практика процесът на хидролизация означава разбиване на голямата колагенова молекула на малки частици, наречени пептиди. В резултат на това биоактивните колагенови пептиди на GELITA се отличават с физиологична функционалност. Те са оптимизирани за максимално стимулиране на човешките клетъчни типове, участващи в биосинтеза на колаген.
Ефектът на колагеновите пептиди върху увеличения синтез на извънклетъчен матрикс се основава на два механизма:
1) Доставка на типични колагенови аминокиселини като ценни градивни елементи
2) Стимулиране на клетъчния синтез на колаген

hydrolization process collagen

За това GELITA разсейва три от най-големите митове за колагена. Вижте кои са те по-долу:
1. Първо, често се казва, че „колагенът не е най-добрият източник на протеини, особено за спортисти“. Грешно! В основното хранене, колагенът понякога се категоризира като непълен източник на протеин от настоящите методи, използвани за рутинна оценка на качеството на протеините, заради непълният му аминокиселинен профил. И все пак, биоактивният начин на действие на колагена е извън основната хранителна роля на протеина по отношение на приноса на незаменими аминокиселини за задоволяване на ежедневните нужди. Благодарение на уникалната пептидна структура, биоактивните колагенови пептиди (BCPs) се свързват със специфични рецептори на клетъчната повърхност и стимулират производството на извънклетъчни матрични протеини, и ефект, който е независим от профила на есенциалната аминокиселина.
Днес ние гледаме отвъд основните нужди, като се фокусираме върху условно незаменимите аминокиселини и върху биоактивните хранителни съединения като регулатори на метаболизма за оптимални и дългосрочни ползи за здравето и за справяне със специфичните физиологични нужди, породени от стареенето и/или тренировките.
С други думи, основното свойство на колагеновите пептиди е не да бъдат пълноценен източник на протеин и да заместват хранене, а че те стимулират производството на собствен колаген в цялото тяло.
smart collagen sport
2. Второ, има объркване относно това кой тип колаген е най -подходящ за ставите. Да, разпределението на типовете колаген в организма е сложно. Но независимо от това къде се появяват, като хранителен източник, сегментирането на колагенови пептиди по тип – идентифицирани са 28 типа – изобщо не е важно и не влияе на тяхната биоактивност. Например, GELITA получава своите BCPs от смес от типове колаген и според различни предклинични проучвания е доказано, че колаген тип I и II е почти идентичен по отношение на протеиновата последователност (приблизително 85%). Малката разлика няма влияние върху биоактивността или стимулиращия клетката ефект, когато се разгражда до биоактивните колагенови пептиди и в крайна сметка стимулира собственото производство на колаген.
Казано по друг начин, който и тип колаген да приемате, той би трябвало да влияе на производството на собствен колаген от всеки тип във вашето тяло, стига да са използвани биоактивни колагенови пептиди.
3. Трето, чисто физиологично не е вярно, че биоактивните колагенови пептиди не преживяват ензимното разграждане в червата. В сравнение с други протеини, колагенът показва уникална аминокиселинна верижна структура, която улеснява транспорта на биоактивни пептиди през стената на червата. Пролинът и глицинът изграждат силни пептидни връзки и това прави колагеновите пептиди силно устойчиви на разграждане по време на храносмилането на червата. Казано съвсем точно – Възползвайки се от честите повторения на пролин-хидроксипролин-глицин, тяхната структура е по-разширена, по-тясна и по-устойчива на чревна хидролиза от нормалната конфигурация на алфа спирала на други протеини, което осигурява благоприятното сгъване и стабилност, и улеснява абсорбцията на червата.
kiwi smoothie smart collagen
Колагенът е изминал дълъг път по отношение на потребителското възприятие, превръщайки се в един от основните източници на функционални пептиди и позициониран точно в центъра на потребителските нужди в противодействието на ефектите от стареенето и спорта.
Щастливи сме, че предлагаме колаген с най-високо качество на биокативните пептиди в него от световен лидер в производството им. Повече за ефектите и обратната връзка на нашите клиенти от Smart Collagen виж ТУК
колаген мнения

Източници :

https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/myth-versus-fact-collagen-peptides-and-active-nutrition

https://www.gelita.com/en/knowledge/collagen-peptides/what-are-collagen-peptides

https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/collagen-peptides-secret-key-quality-aging

Свързани публикации: 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Plastic free July
Следваща статия
Най-доброто, което жените да направят за здравето и хормоните си преди 40 години!

Виж още полезни статии тук:

Меню