канела на пръчки

Масло от канела: ползи и употреба за здраве и щипка екзотика в живота ни.

Масло от канела: ползи и употреба за здраве и щипка екзотика в живота ни. Родена в Южна Индия, Мадагаскар и други части на Югоизточна Азия, канелата отдавна се използва като подправка в готвенето, но също така се използва от векове за подпомагане на проблеми с кръвообращението, храносмилането и имунната недостатъчност. Има различни видове канелено дърво, но най-популярни са касия и цейлонска канела. Канелата е била високо ценена от древните египтяни и е била използвана от специалисти по китайска и аюрведична медицина в Азия в продължение на хиляди години, за да помогне за излекуването на всичко – от депресия до наддаване на тегло.
свойства и употреба на етерично масло от канела tisserand 4

Photo by gate74

Основната съставка на етеричното масло от канела зависи от това от коя част на растението произхожда маслото: цинамалдехид (кора), евгенол (лист) или камфор (корен). Вътрешната кора е твърде дразнеща, за да се използва в ароматерапията, но листата дават много по-меко масло.
Ароматът на канелата е пикантен, сладък и за мнозина изпълнен с щастливи спомени за вкусна храна и уютни дни. Канеленото масло е ценено заради буйния си аромат. Канелата в различни форми е проучена за ефекта й върху контрола на инфекциите, управлението на кръвната захар и други състояния. Маслото от канела и много силно и потентно. Изследвания сочат, че канеленото масло има:
 • антибактериални
 • противогъбични
 • антидиабетни
 • и антиоксидантни свойства
Основни свойства:
 1. Подобрява настроението. Свойствата на маслото от канела го правят популярен избор за домашни ароматерапевтични процедури. Ароматерапията с канелено масло е свързана с много ползи, включително намалена депресия и тревожност, както и по-добър сън.
 2. Антибактериално. Изследванията показват, че канеленото масло се бори с трудно лечими бактериални организми. Проучване установи, че съединенията в канеленото масло имат антимикробен ефект срещу Pseudomonas aeruginosa, потенциално животозастрашаваща, устойчива на лекарства бактерия, която засяга растения, хора и други животни. Установено е, че антибактериалните и противогъбични свойства на канелата са ефективни срещу Streptococcus mutans и върху биофилма Candida ssp, два агента, които причиняват орални инфекции и кухини в зъбите. Има проведени изследвания за положителен ефект върху пациенти с язва и хеликобактер пилори.
  свойства и употреба на етерично масло от канела tisserand 2

  Photo by charlotte may

 3. Може да бъде дезинфектант. Антибактериалните свойства на маслото на канела го правят безопасна, ефективна и нехимична алтернатива, която може да се използва за домашно почистване или запазване на продуктите и увеличаване на срока им на годност. Едно проучване установи, че канеленото масло може ефективно да се използва като консервант в козметиката, тоалетни принадлежности и дезинфектанти за болнични условия.
 4. Имуномодулиращ ефект. Ако се чувствате особено смазани от настинка, затоплящият аромат на канелено масло чрез дифузер може да бъде полезно средство за отваряне на гърлото и синусите.
 5. Подобрява кръвната циркулация, има лек загряващ ефект, отпуска мускулни схващания и болки. Да се нанася изключително внимателно върху кожа, виж по-долу Предпазните мерки и доза. Най-добре работи в комбинация с джинджифил, тамян, смирна, портокал, мандарина, иланг-иланг, лавандула, чаено дърво, здравец.свойства и употреба на етерично масло от канела tisserand
 6. Някои изследвания показват, че канелата може да бъде полезна в борбата с неврологични разстройства и сърдечни заболявания. Може да се каже, че канеленото масло е когнитивен подобрител и може да помогне, когато умът работи бавно.
 7. Отслабване, контрол на кръвната захар. Изследване, публикувано в списание Metabolism, показва как цинамалдехидът, химично съединение, намиращо се в канеленото масло, може потенциално да помогне на мастните клетки да изгарят енергия. Изследването специално показва как цинамалдехидът активира термогенни и метаболитни реакции както в животинските, така и в човешките мастни клетки, което може да бъде от полза за отслабването и профилактиката на затлъстяването.
Още за ползите от канелата сме писали ТУК, тъй като я влагаме в нашия какаов масала чай Chocolate Chai Wild  и Chai Chill out Latte (с кокосово мляко).
Маслото от канела на Tisserand се извлича чрез дестилация на пара или вода от листа и малки клонки.

етерично масло от канела tisserand ароматерапия

Употреба: 
 • Най-добре е маслото от канела да бъде дифузирано в дифузер. Ароматът му е подсилващ и съживяващ, с мек, пикантен, топъл аромат и се смесва добре с джинджифил, тамян, портокал, мандарина, иланг-иланг.
 • За масаж, като се спразват превантивните мерки, описани по-долу.
Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Превантивни мерки: Само за външна употреба. Не използвайте неразредено върху кожата. Разреждайте с базово растително масло като това Масло от гроздови семки Tisserand. Може да предизвика дразнене на кожата, така че избягвайте да използвате във вани или масаж, ако имате чувствителна кожа или кожата е склонна към алергии. От направено проучване на Tisserand Institute се препоръчва 0,01 процента концентрация или по-малко е еквивалентна на 1 капка масло от канела за 30 до 40 милилитра (ml) или 2 с.л. маслена база. Избягвайте контакт с чувствителни зони, като очи. Дръжте далеч от деца. Не използвайте етерични масла при деца под 5-годишна възраст. Консултирайте се с вашия медицински специалист, преди да използвате етерични масла по време на бременност. Най-добре се съхранява на сухо и хладно място.
И накрая, както винаги, споделяме личен опит!  Тази зима, в която сме доста време у дома и виждаме рядко хора, имамен нужда от повдигане на духа и уютна атмосфера. Маслото от канела, заедно с джинджифил и портокал, определено допринася за това. Така създаваме сладка и топла атмосфера, която ни стимулира с добро настроение, дори в сивото време навън.

Източници :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
 2. https://www.healthline.com/health/cinnamon-oil#benefits
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888607/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22430697/
 5. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2018/4045013/
 6. https://tisserandinstitute.org/new-survey-reveals-dangers-of-not-diluting-essential-oils/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369660/
 8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814611001427
 9. https://www.wellandgood.com/cinnamon-essential-oil-benefits/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10849058/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345092/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията, използването и прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от споделяни от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Маслото от евкалипт – защита от вируси и още 14 ползи и употреба.
Следваща статия
Етерично масло от мащерка – толкова ползи!

Виж още полезни статии тук:

Меню