букет евкалипт

Маслото от евкалипт – защита от вируси и още 14 ползи и употреба.

Евкалиптът е бързорастящо вечнозелено дърво, родом от Австралия. Използва са като съставка на много продукти за намаляване на симптомите на кашлица, настинка и запушени синуси. Той също така се съдържа в кремове и мехлеми за облекчаване на мускулни и ставни болки. Има над 400 различни вида евкалипт. Eucalyptus globulus, известен също като Blue Gum, е основният източник на евкалиптово масло, използвано в световен мащаб. Китайски, индийски аюрведически, гръцки и други европейски стилове на медицина са го включили в лечението на редица заболявания в продължение на хиляди години.
маслото от евкалипт първа защита срещу вируси

photo by rachel claire

Листата се дестилират на пара за извличане на маслото, което е безцветна течност със силен, сладък, дървесен аромат. Съдържа 1,8-цинеол, известен също като евкалиптол. Листата също съдържат флавоноиди и танини; флавоноидите са растителни антиоксиданти, а танините могат да помогнат за намаляване на възпалението.
Свойства на маслото от евкалипт:

eucalyptus tisserand

 1. Антимикробни. Има прочувания, които установяват, че маслото от евкалипт може да замества при определени условия антибиотичното лечение, по специално при пикочни инфекции. Подобно на другите етерични масла и при него е малко вероятно да се развива резистентност, което е силно обнадеждаващо. Изследване, публикувано в Clinical Microbiology & Infection, предполага, че евкалиптовото масло може да има антибактериален ефект върху патогенните бактерии в горните дихателни пътища, включително Haemophilus influenzae, бактерия, отговорна за редица инфекции, и някои щамове стрептококи.
  Подобни свойства има и маслото от чаено дърво, виж повече ТУК. Или виж пакета от 3 синергични масла – евкалип, чаено дърво и лавандула в Your Daily Essentials за зимния сезон. 

  сет лавандула, чаено дърво, евкалипт tisserand 4

 2. Настинки и респираторни проблеми. Евкалиптът се предлага в редица препарати за облекчаване на симптомите на обикновена настинка, например таблетки за смучене и инхалатори. Може да се използва в гаргара за облекчаване на болки в гърлото, синузит и бронхит. Също така, евкалиптовите маслени пари действат като деконгестант при вдишване. Това е популярно домашно лекарство за настинки и бронхит. Може да помогне и при сезонни алергии.
 3. Дентално здраве. Антибактериалният и антимикробният потенциал на евкалипта насърчава здравето на зъбите, предотвратява плаката и изглежда активен в борбата с бактериите, които причиняват кариес и пародонтоза.
 4. Гъбични инфекции и рани. Медицинският център на Университета в Мериленд (UMM) описва как традиционните аборигенски лекарства използват евкалипт за лечение на гъбични инфекции и рани по кожата. Има показания, че блокира вируса на херпес.
  етерично масло евкалипт tisserand
 5. Инсектицид и лепелент. Използван е срещу акари, кърлежи, домашен молец.
 6. Болкоуспокояващо. Изследванията показват, че маслото може да има аналгетични свойства. Използва се за лечение на мускулни и ставни болки, свързани с навяхвания, артрит, синини и болки в гърба. Има пасивна форма на загряване.
 7. Стимулиране на имунната система. По-конкретно, изследователите установяват, че евкалиптовото масло може да подобри фагоцитния отговор на имунната система към патогени. Фагоцитозата е процес, при който имунната система консумира и унищожава чужди частици.
Начини на употреба на евкалиптово масло и рецепти:
1. Дезинфекцирайте дома си: Добавете 20 капки евкалиптово масло в спрей бутилка, пълна с вода, и го използвайте за почистване на повърхностите на дома ви или разпръснете 5-8 капки в арома дифузер.
2. Срещу плесени: Добавете 5 капки евкалиптово масло към вашата прахосмукачка или почистващ препарат за повърхности, за да попречите на растежа на мухъл във вашия дом.
3. Подобрете състоянието си през сезонните алергии: Дифузирайте 5 капки евкалипт у дома или на работа или нанесете 2-3 капки разредени в 2 ч.л. базово масло локално върху слепоочията и гърдите си.
5. Облекчете кашлицата: В 2 ч.л. базово масло капнете комбинация от евкалиптово и ментово масло върху гърдите и задната част на врата.
6. Изчистете синусите: Изсипете чаша вряща вода в купа и добавете 1-2 капки етерично масло от евкалипт към нея. След това поставете кърпа над главата си и вдишайте дълбоко аромата за 5 до 10 минути.
Може да вземете Комплект 3 етерични масла – Your Daily Essentials Tisserand – евкалипт, лавандула, чаено дърво.

Tisserand Your Daily Essentials

 

7. Облекчете възпаленото гърло: Нанесете 2-3 капки разредено евкалиптово масло върху гърдите и гърлото си или разпръснете 5 капки у дома или в работата.
8. Облекчете болките в ушите: Леко втрийте 1 капка разредено евкалиптово масло във външната част на ушния канал.
9. Подобрете имунната си система: Направете свое собствено масажно масло, като комбинирате в маслена база етерични масла от евкалипт, чаено дърво, лимон, канела, розмарин. Можете също да разпръснете 5-8 капки евкалиптово масло в арома дифузер у дома или на работа.
10. Успокойте ухапванията от насекоми: Нанесете 2-3 капки разредено евкалиптово масло
11. Повишаване на енергията: Дифузирайте 5 капки евкалиптово масло у дома или на работа или втрийте 2-3 капки разредено в слепоочията и задната част на врата.
12. Облекчете главоболието: Дифузирайте 5 капки евкалипт у дома или на работа, вдишайте маслото директно от бутилката или нанесете 2-3 капки локално разредено върху слепоочията и задната част на врата.
13. Облекчете мускулната болка и схващане: Нанесете 2-3 капки разредено евкалипт локално върху тревожната област.
14. Борба с лошия дъх и дентални проблеми: Използвайте евкалиптово масло като естествена вода за уста, като добавяте 1-2 капки във вода, правите гаргара и след това я изплювате. Имайте предвид, че евкалиптът не трябва да се поглъща.
Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Превантивни мерки:
Преди да използвате етерично масло за първи път, тествайте една или две капки върху малка част от кожата си и изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква реакция. Не поглъщайте вътрешно етерично масло от евкалип. Маслото от евкалипт може да предизвика кожно дразнене, избягвайте очите. 
ползите на маслото от евкалипт 4

Photo by cottonbro

И накрая, както винаги, споделяме личен опит! Преди години, работех в офис с около 30 човека, разделен в няколко стаи. Никога няма да забравя зимата, в която върлуваше ужасен грип, една по една стаите на колегите се опразваха за дълго. Още в началото на грипния сезон започнах, още щом вляза сутрин, (идвах по-рано), да накапвям няколко капки евкалиптово масло на парното. Знаех, че температурата ще се отрази не добре на качеството му, но беше най-доброто, с което разполагах и затова намалявах радиатора. Правех това всеки ден. И повярвайте ми, нашата стая от 5 човека беше единствената от целия офис, в която никой не се разболя целия сезон! И до ден днешен съм убедена, че се дължи на евкалиптовото масло. И нещо забавно – колегата, който идваше след мен, влизаше и казваше, че с тази ударна евкалиптова вълна, си е отпушил носа завинаги! Май така и стана! 🙂

 

Източници за превод и адаптация:

 1. https://www.healthline.com/health/9-ways-eucalyptus-oil-can-help
 2. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-eucalyptus-oil-benefits-and-uses
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266580
 4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874115302609
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16441463/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18672986/
 7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001706X12000162
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1994967/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374764/
 10. https://draxe.com/essential-oils/eucalyptus-oil-uses-benefits/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията, използването и прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
За силата на докосването и самомасажа. Плюс няколко рецепти за масажни масла.
Следваща статия
Масло от канела: ползи и употреба за здраве и щипка екзотика в живота ни.

Виж още полезни статии тук:

Меню