massage woman face

Магичното масло от Мей Чанг, ползи и употреба

Растението Мей Чанг е с ботаническо име Litsea cubeba, принадлежи към семейство Lauraceae и е известен още като китайски пипер и планински пипер. Това е малко широколистно дърво, с бели или бледожълти, с аромат на лимон цветя и малки плодове. Тези малки плодове осигуряват източника на етерично масло, въпреки че маслото може да се извлече и от цветята, клоните, кората, корените и листата. Етеричното масло, получено от тези части на растението, няма същата миризма като плодовете.
От къде идва и как се е използвало за традиционно лечение?
Litsea cubeba е роден в Китай, Индонезия и други райони на Югоизточна Азия. В Китай расте естествено на юг, култивира се и в Япония и Тайван. Мей Чанг навлиза в западния свят едва в началото на 50-те години. Растението има дълга история на употреба в китайската билкова медицина и всички части на растението са били използвани за осигуряване на средства за лечение на респираторни проблеми, болки в гърба, втрисане, храносмилателни проблеми, дисменорея, главоболие и мускулни болки. Смята се, че има канцеростатични свойства. Неотдавнашни изследвания в Китай изследваха способността на етеричното масло да регулира сърдечната аритмия в сравнение с бета-блокера, Пропранолол. Резултатите бяха обнадеждаващи и показаха, че намалява изкуствено предизвиканата аритмия от 15 минути на 6,5 минути в сравнение с ефективността на лекарствата от 15 минути до 0,6 минути. Впечатляващо.
Ароматни нотки
Маслото от Мей Чанг се извлича чрез парна дестилация на пресните плодове и дава бледожълта течност със свеж, интензивно лимонов аромат с плодови и пикантни нюанси. За много хора ароматът връща щастливи спомени за сладкиши с шербет и лимон! Неговият аромат на лимони е подобен, но много по-сладък и изискан от лимонена трева. Поради тази лимонова сладост, етеричното масло от Мей Чанг се използва широко в парфюмерийната, козметичната и ароматната индустрия.

етерично масло мей чанг tisserand за всяка зодия

Ползите от етерично масло Мей Чанг
Има освежаващо, стимулиращо и повдигащо действие, което го прави идеално за облекчаване на умората и летаргия. И тъй като това масло е тонизиращо средство за нервната система, то го прави идеално за изчистване на главата, когато се чувствате тревожни, стресирани или объркани. За още идеи как да повлияям лошото настроение и депресията с масла, прочети ТУК.
Той има изненадващо добри антисептични, противогъбични и антивирусни свойства, които могат да се използват за подпомагане при кашлица, настинка. Също така е чудесно за почистване на работни места в дома, като стерилизиране на кухненски плотове. Маслото от Мей Чанг също се използва за добавяне на аромат към домакински почистващи продукти. Други масла с подобни свойства са лавандула и чаено дърво, прочети повече за тях ТУК и ТУК.
Използвайте го в грижата за кожата заради леките му стягащи свойства, които могат да бъдат полезни при акне, мазна кожа и коса. Маслото от Мей Чанг също е много ефективен дезодорант, който помага за намаляване на излишното изпотяване, така че добавено към лосион може да се използва за направата на лосион за тяло. Ароматът му е силен, започнете с малка доза. Маслото често се комбинира с обикновен шампоан, лосион за тяло и течно измиване на тялото, за да подобри техния аромат и ползи.
При масажни процедури Мей Чанг може да действа като храносмилателен и чернодробен тоник, особено полезен при коремен масаж.

етерично масло мей чанг tisserand 2

Известно е също, че маслото от Мей Чанг притежава репелентни свойства. Може ди си направите репелент с бутилка вода и помпа и да бъде ефективен спрей срещу буболечки и насекоми. Предлага естествена алтернатива на продуктите на химическа основа. Добавянето на няколко капки масло към свещ също може да ви помогне да държите вредителите далеч.
Блендира се добре с широк спектър от други етерични масла, въвеждайки прекрасна свежа лимонено-цитрусова нотка, където и да го използвате. Опитайте с босилек, бергамот, градински чай, здравец, джинджифил, портокал, жасмин, лавандула, петитгрейн, роза, розмарин, иланг иланг и всички цитрусови масла.

 

massage oils hands

Photo by elly-fairytale

етерично масло мей чанг tisserand

Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Превантивни мерки: Не използвайте неразредено върху кожата. Разреждайте с базово растително масло като това Масло от гроздови семки Tisserand. Винаги тествайте върху кожата с малко количество в сгъвката на лакътя и изчакайте 24 часа. Избягвайте контакт с чувствителни зони, като очи. Дръжте далеч от деца. Tisserand and Young предупреждават, че може да възникне лекарствено взаимодействие, ако се използват лекарства, метаболизирани от CYP2B6, и че съществува риск от тератогенност. Препоръчва се също да не се прилага топично при деца и кърмачета на възраст под 2 години и за тези със свръхчувствителна / болна / увредена кожа. Те препоръчват дермален максимум от 0,8%.
И накрая, както винаги, споделяме личен опит!  Открихме, че маслото от Мей Чанг наистина прилича на лимонов сладкиш, притежава онази балансираност между сладост, свежест и обикновено веднага предизвиква усмивка. Не се колебайте да го използвате още при първи признаци на лошо настроение!

 

 

Източници :

  1. https://www.quinessence.com/blog/may-chang-essential-oil
  2. https://n-essentials.com.au/blog/know-about-may-chang-essential-oil
  3. Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 349-350.
  4. https://www.aromaweb.com/essential-oils/may-chang-oil.asp
Предишна статия
Love is in the air! Или как ароматите допринасят за сексуалното преживяване
Следваща статия
Рецепти с етерични масла за пролетно съживяване на кожата, косата и духа ни.

Виж още полезни статии тук:

Меню