Лечебната сила на прегръдките и докосването, от д-р Уилям Сиърс

Лечебната сила на прегръдките и докосването, от д-р Уилям Сиърс. Някои от вас знаят, че миналата година се сертифицирах (бел. ред. Зорница) като Health Coach към Dr. Sears Wellness Institute. Спечелиха ме с това, че цялото обучение почива на актуална и научно подкрепена с изследвания информация, която непрестанно се обновява, както и с това, че основателите са медици, лекари, професори. Направих тази стъпка първо за себе си. След повече от 10 години задълбочени интереси и търсения към холистичния подход за здравето, исках те да имат логичен завършек. В България тази професия не може да се практикува, за разлика от Европа и Щатите, където такива специалисти оказват информационна помощ и подкрепа на хората превантивно и/или съвместно, а не вместо лекарите. Тук за жалост няма този диалог, но за мен важното е знанията ми да послужат в работата ми и да носят полза. Така както помогнаха на мен. Като повечето подобни истории и моята е лична, и свързана с търсенето на лечение за собствен здравословен проблем. Но днес няма да говоря зе себе си.
 Ще ви представия статия от Dr. Sears Wellness Institute, която ми се струва актуална на ситуацията, в която всички живеем в момента. Но първо няколко думи за автора й и основател на Института, който съм завършила.

Д-р Уилям Сиърс /Dr. William Sears/, американски педиатър, който работи с деца и родители за това да отглеждат по-здрави семейства в продължение на повече от 50 години. Един от основателите на новата парадигма за привързано родителство. Той е получил медицинското си обучение в детската болница на Медицинския университет в Харвард /Harvard Medical School’s Children’s Hospital/ в Бостън и в болницата за деца в Торонто /The Hospital for Sick Children/, която е най-голямата детска болница в света, където е бил асоцииран началник на отделението за новородени интензивно лечение, а преди това е бил началник на педиатрията в Toronto Western Hospital. Той е бил професор по педиатрия в University of Toronto, University of South Carolina, University of Southern California School of Medicine, and University of California: Irvine.

Сам той е баща на 8 деца, написал повече от 40 най-продавани книги и безброй статии за детско здраве, хранене, родителство и здравословния начин на живот. Той служи като здравен консултант за списания, телевизия, радио, Д-р Сиърс се появява в над 100 телевизионни програми, включително Шоуто на Опра и е представен на корицата на списание TIME през май 2012 г.

 Какво представлява прегръщането и защо те кара да се чувстваш толкова добре?
В началото на 2020 г. д-р Сиърс председателства конференция в Чикаго за невронауката на прегръдката, където невролозите, терапевтите и психолозите разглеждаха ефектите от прегръдката по цялото тяло. Една от основните точки, която се разглежда по време на лекциите е, че прегръщането в продължение на двадесет секунди поставя тялото и мозъка ни в баланс. Успокоява тревожността, премахва депресията, балансира имунната ни система и понижава високото кръвно налягане. Контактът „очи в очи“, докосването и честият бонус нежните думи, допълват усещането за добър ефект на щастлива прегръдка. Ето защо човек, когато има лош ден и види приятел, често казва: „Имам нужда от прегръдка!“
 Учените са открили, че настъпват промени в активността на мозъчните модели по време на допир. Докосването намалява хормона на стреса кортизол и освобождава окситоцин, известен като хормона „чувствам се добре“, като помага за вдъхновяване на позитивно мислене и оптимистична перспектива. Той помага на хората да се свързват и насърчава усещанията за благополуиче. Физическото докосване също така повишава нивата на допамин и серотонин, два невротрансмитери, които помагат за регулиране на настроението ни и помагат на тялото да облекчи стреса и безпокойството. Освен това е известно, че физическото докосване подобрява имунната ни система.

 Прегръщането като че ли създава благотворния си ефект в таламуса, емоционалния център на мозъка, който след това изпраща текстови съобщения „всичко е наред, отпусни се“ в целия мозък и тялото. Науката показва, че ако оставим една пръгръдка да продължи 20 секунди, вече сме задвижили благотворния процес в мозъка си.
Изследвания показват, че прегръдката, докосването облекчават болки, подобряват имунитета, пазят сърдечно-съдовото ни здраве.
 Въпреки, че е обичайно да се утешават бебетата и малките деца физически, необходимостта от физическо докосване често се игнорира при по-големи деца и възрастни. Докосването е най-примитивното от всички сетива, първо се развива и нуждата ни от него не отшумява с напредване на възрастта.
 Ето няколко признака, че силно се нуждаем от приятелско докосване:
 • усещане за самота
 • високи нива на стрес
 • превъзбуда
 • агресивно поведение
 • депресия
 • безпокойство
 • чувство за недостойност или отхвърляне

 Начините за включване на повече физически допир в живота ни могат да включват:
 • увеличете броя на прегръдките, които давате и получавате
 • умишлено увеличете продължителността на прегръдката
 • ходете ръка за ръка с член на семейството, близък приятел или романтичен партньор
 • танцувайте с близките си у дома прегърнати
 • ходете по-често на масаж, когато е възможно, или най-добре правете си един на друг у дома
 Опитайте да давате и получавате по няколко прегръдки всеки ден. Колкото по-дълго продължават прегръдките ни, толкова по-добре ще се чувстваме и ние, и човекът, когото прегръщаме. Продължителната дълбока прегръдка показва, че наистина ни е грижа един за друг.

 И за финал от нас. Ако в шумотевицата на ежедневието сте забравили прегръдките, направете го вечер, след приключване на работния ден. Вечерята или филмът могат да почакат. Поне 20 секунди. 🙂
 Отиваме да прегърнем някой наблизо :)!

 

 

Източници:

 1. The Healing Power of Touch and Hugs

 2. What Are the Benefits of Hugging? 

 3. Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. 
 4. Touch the Pain Away: New Research on Therapeutic Touch and Persons With Fibromyalgia Syndrome

 5. Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Най-добрите храни при тревожност и стрес, според световни експерти по женско здраве.
Следваща статия
Домашни бонбони с кокос, черен шоколад и инфузия от чай

Виж още полезни статии тук:

Меню