макраме декорация за стена

Лесна DIY макраме декорация за стена

Искате ли да направите своя собствена декорация за стена, използвайки техниката макраме?

Представяме ви един лесен и ефектен модел, с който да украсите дома си със стенна декорация, изработена от вас самите.

Дори и да нямате опит с макраме, ще се справите, защото има само няколко базисни типа възли, а дори и без повечето от тях, крайният резултат пак ще изглежда невероятно.

макраме декорация за стена

 

И така, как да създадете свой собствен и уникален шедьовър макраме в няколко лесни стъпки:

  1. Започнете с избора на въжета и прежди, като съобразите цветовете с интериора. Разнообразието от материали на пазара е голямо и далеч не е необходимо да се придържате към материалите, обозначени като подходящи за макраме. Точно обратното, стремете се да използвате разнообразни видове въжета и прежда, както по състав, така и по вид на усукване и дебелина. Повечето въжета и корди за макраме са от памук или комбинация от памук и акрил, което ги прави удобни за работа с множество възли. В настоящия модел обаче почти липсват възли, така че можете да избирате от всички останали видове прежда със съдържание на вълна, акрил, вискоза, полиестер….Целта е завършеният модел да има богата и разнооразна текстура и релеф, което е особено важно, ако няма да слагате допълнително възли за декорация. И една бонус идея! Разровете се в шкафовете на вашите баби, може да откриете съкровищница от неизползвани прежди, с който да пренесете част от бабиния уют у дома. прежда и въжета за макраме
  2. Изберете подходяща пръчка, на която ще декорирате своето макраме. Колкото по-интересна е тя като форма, толкова по-добре. Запалите ли се по макрамето, започвате да забелязвате очарованието на всяка крива пръчка в парка. А, ако досега не сте го правили, просто се огледайте при следващата си разходка в парка или гората. Ако имате притеснения относно чистотата на пръчката, може да я накиснете за няколко часа в разтвор на вода с белина, за да неутрализирате евентуални вредители и замърсявания. Ех, ако имате късмет да сте в близост до морето, особено извън сезона, или достъп до диви плажове, съберете си изхвърлени от морето пръчки (driftwood). С избелялата си и гладка повърхност, те придават най-интересен вид на завършената творба.

  1. Определете приблизителна форма и размер на творбата си, за да прецените дължината на материалите, които ще са ви необходими. Правилото е винаги да предвиждате повече материал. По-доре да остане и да отрежете излишната дължина, отколко да е твърде късо и да не ви удовлетворява като размер. Ако слагате възли, предвидете си още повече дължина (да кажем умножете необходимия ви материал по 4 за всеки участък с възли). Ако не предвиждате други възли, освен този за закачане към пръчката, то умножете дължината на въжето, което режете, по 2, защото всяко въже реално се се сгъва на 2 при закачането за пръчката.
макраме декорация за стена

 

 

  1. Вече можете да пристъпите към завързването на въжетата. Ако искате по-обемен ефект, завързвайте по няколко въжета едновременно на снопче. Това ще ви спести и време. Има няколко основни видове възли, използвани тук. Единственият задължителен за модела е този, с който завързвате самото въже за пръчката.

Казва се Lark’s Head Knot.

макраме декорация за стена

 

  1. Останалите възли имат декоративна цел и, ако нямате желание да ги усвоявате, можете просто да оставите въжетата да висят свободно. Ако все пак, желаете да внесете повече обем и допълнителен ефект, следните възли са популярни в макрамето и са лесни за изпълнение, а в YouTube има доста видеа, показващи стъпка по стъпка как се правят.

Square Knot (на снимката)

макраме декорация за стена

Square Knot Picot (на снимката)

макраме декорация за стена

Spiral knot (на снимката)

макраме декорация за стена

Alternating Half Hitch Knot (на снимката)

макраме декорация за стена

 

Вдъхновихме ли ви да създадете своя собствена макраме декорация? Споделете своя шедьовър с нас!

Ако търсите вдъхновение или ръчно изработен подарък, разгледайте новата ни секция Handmade – нашето творческо пространство, в което публикуваме изработени от нас самите творби – макраме декорации и акварели.

Можем да реализираме и проект по ваша идея. Ще се радваме да се свържете с нас, за да го обсъдим!

handmadde - картини и макраме

Предишна статия
Сатен, естествена или изкуствена коприна – какво ги различава?
Следваща статия
Тази нощ на 5ти януари наречи водата или какво е старият български празник “водици”

Виж още полезни статии тук:

Menu