леден душ жена вана

Леден душ за бърз метаболизъм, силен имунитет и горене на мазнини

Сещате ли се за онези хора, които скачат в ледените води на някое езеро? Или за хората, които живеят на север и след сауната излизат на снега навън? Чували ли сте за криотерапия? Истината е, че този метод е познат от стотици години и е прилаган в някаква форма от древността. Най-общо казано, това е терапия чрез излагане на тялото на студ. „Cryo“ от гръцки означава студ. В днешно време медицината вече има научно обяснение защо това може да бъде полезно, а преди хората просто са усещали благотворния ефект. Ето как може да се приложи леден душ за бърз метаболизъм, силен имунитет и горене на мазнини.
Спорт
Най-популярният ефект от излагането на студ е сред спортистите и е свръзан с възстановяването на мускулите след тренировка. Идеята е, че студът намалява подуването и млечната киселина, която причинява мускулна треска, както и спомага за повишаване на оксигенацията на тъканите, което помага възстановяването. Студената терапия също намалява болката от нараняване или познатото налагане с лед на ударено място.
Имунитет
С времето обаче се установява, че голяма полза от криотерапия има за имунната и метаболитната система в човешкото тяло. Излагането на студ повишава левкоцитите в тялото, които предпазват от болести. Ледените бани могат дори да имат ефект върху раковите клетки. Доказано е, че ежедневният кратък студен стрес (като от студена вана или душ)  увеличава броя и активността на цитотоксичните Т-клетки и NK клетките. Тези клетки са основните играчи в предотвратяването и атакуването на туморните клетки.
Излагането на студ като криотерапия също така намалява възпалението в организма и повишава устойчивостта на оксидативен стрес, може да помогне за намаляване на свободните радикали, които увреждат клетките и допринасят за процеса на стареене. В същото време се повишава нивото на антиоксиданти в организма, които помагат в борбата с щетите, причинени от свободните радикали.
леден басейн жена сняг студ

Photo by yaroslav-shuraev

Метаболизъм и горене на мазнини
Ако някога сте скачали в студена вода, знаете, че шокът от температурата може да ви накара да се почувствате заредени с енергия (и малко замаяни!). Това вероятно се дължи на освобождаването на катехоламини (адреналин и норадреналин) и ендорфини в реакция на студа, за това първо сте шокирани, но после започва да ви хареса.
Може да се изненадате да научите, че мазнините в тялото ви са съставени от различни цветове. Учените са идентифицирали както бялата, така и кафявата мазнина, дори бежова, която е преобразувана бяла. Бялата мастна тъкан (WAT – White adipose tissue) съхранява вашата енергия в големи депа, които се натрупват около тялото. Те ви помагат да се стоплите, като буквално осигуряват изолация. Проблемът е, когато WAT тя е твърде много и може да причини затлъстяване, и негативните последици от него.
Кафявата мазнина (BAT) съхранява енергия в по-малко пространство от бялата мазнина. Пълена е с богати на желязо митохондрии, откъдето получава цвета си. Когато кафявата мазнина гори, тя създава топлина, без да трепери. Този процес се нарича термогенеза. По време на този процес кафявата мазнина също изгаря калории. Кафявата мазнина е високо ценена като възможно средство за лечение на затлъстяване и някои метаболитни синдроми. Учените вярваха, че само бебетата имат кафява мазнина, но всъщност тя просто намалява с времето. Обикновено се съхранява в малки места около раменете и шията.
Всички хора имат някаква „конститутивна“ кафява мазнина, която е видът, с който се раждате. Има и друга форма, която е „набираема“. Това означава, че може бялата да се промени в кафява при правилните обстоятелства. Този рекрутируем тип се намира в мускулите и бялата мазнина в цялото ви тяло.
Проучване върху човешкия метаболизъм установи, че излагането на студ помага на бялата мазнина да действа повече като кафявата мазнина. Това означава, че студената терапия помага на бялата мазнина да започне да се изгаря по-лесно. Когато тялото е студено, кафявата мазнина се активира, за да използва глюкоза, мазнини и аминокиселини от кръвта, за да генерира топлина.  Освен това натрупването на кафява мазнина е свързано с по-добра инсулинова и лептинова чувствителност, свързани с чувството на ситост и глад и превенцията от диабет.
Друг начин, освен студа, за преобразуване на бялата в бежова или кафява мазнина е активирането на симпатиковата нервна система като се излагате под лек стрес като сауна и интервални тренировки. Леден душ за бърз метаболизъм, силен имунитет и горене на мазнини дава толкова ползи!
Емоционално състояние
Криотерапията въздейства на хормоните на щастието и увеличава тяхното отделяна в мозъка, подобрява настроението, намалява тревожността. Излагането на студ като контролиран процес подобрява качеството на съня и почивката.
Ефект върху кожата
Криотерапията подобряването притока на кръв, оросяването и борбата с оксидативния стрес и върху кожата, което освежава нейния вид и еластичност, подобрява нейната детоксикация. Също така има данни за подобрения при различни кожи състояния, като дерматит, екзема, псориазис и др.
леден душ жена крака

Photo by karolina-grabowska

Как точно се прави
В много медицински центрове има криокамери с азот, където контролирано се влиза за няколко минути при температура от – 110C – 160C.
Как да го направим в къщи – има различни протоколи, но започнете плавно, първо с десен крак и ръка, после с ляв крак и ръка, след това цялото тяло, избягвайте главата поне в началото. Температурата също намалявайте постепенно и времетраенете увеличавайте, може да започнете с 10 сек и да стигнете до 1-2-3 мин. За да имате все пак ефект е нужно температурата да ви носи първоначален дискомфорт и да обливате поне 1 мин. Идеален момент да започнете е душът след тренировка.
Едно от важните неща е да дишате дълбоко, за да преодолеете първоначалния шок и да отпуснете тялото си. Това твърди и един от най-известните разпространители на ползите от метода, Win Hof, холандец с прозвището „Леденият човек“, който има способността да издържа на много ниски температури. Носител е на 20 световни рекорда. Работи с учени от цял свят, за да популяризира своите способности.
Противопоказания
Имайте предвид също, че много от проучванията, направени върху ползите от студената терапия и ледената баня, са върху здрави хора. Не се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, онкоболни, други хронични заболявания, както и бременни. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да опитате нова терапия, особено такава, която включва излагане на силен студ.

 

По темите с метаболизма препоръчваме и тези статии Защо не мога да отслабна?  и Какво е инфраден ритъм и как директно влияе на женското здраве, външен вид и качество на живота?

 

 

Източници:

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cool-temperature-alters-human-fat-metabolism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4238005/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7143756/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23247707/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26147760/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768046/

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-brown-fat-improves-metabolism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/

https://bjsm.bmj.com/content/44/3/179

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21829501/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25561577/

https://www.healthline.com/health/brown-fat#purpose

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

 

 

Предишна статия
Горско къпане? Японската програма за дълъг живот Shinrin Yoku
Следваща статия
Гъба Рейши: 4 ползи за здравето от тази медицинска гъба и как да я приемаме

Виж още полезни статии тук:

Меню