cinnamon-sticks

Тя е бил използвана като съставка в храната още от хилядолетия в историята, датираща от Древен Египет. Била е рядко срещана и ценна, считала се е подходящ подарък за крале. Канелата се прави чрез рязане на стъблата на канелените дървета. След това вътрешната кора се отделя и дървесните части се отстраняват. Когато изсъхне, образува ивици, които се навиват на рула, наречени канелени пръчици. Тези пръчици могат да бъдат смлени, за да образуват канелена пудра.

  • Отличителния аромат на канела се дължат на маслото в нея, което е много богата на съединението цинамалдехид. Учените смятат, че това съединение е отговорно за повечето мощни ефекти на канелата върху здравето и метаболизма.
  • Канелата е заредена с мощни антиоксиданти, като полифеноли. В проучване, което сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се превърнала в ясен победител, дори изпреварила „суперхрани“ като чесън и риган. Всъщност тя е толкова мощна, че канелата може да се използва като естествен консервант за храна
  • Изследванията показват, че тази подправка и нейните антиоксиданти имат мощни противовъзпалителни свойства и се борят в хроничните възпаления в организма.
  • Канелата може да подобри някои ключови рискови фактори за сърдечни заболявания, включително холестерол, триглицериди и кръвно налягане.
  • Доказано е, че канелата значително повишава чувствителността към хормона инсулин. Повишавайки чувствителността към инсулин, канелата може да понижи нивата на кръвната захар. Потенциално това й преписва свойства против диабет.
Меню