Калъфка за възглавница от естествена коприна

Калъфката от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата! Научи защо!

Калъфката от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата! Научи защо! Замислила ли си се, че твоята възглавница може да допринесе за доброто състояние на кожата и косата ти, колкото и козметиката, която използваш? Ако отговорът ти е отрицателен, то сигурно ще ти е интересно да научиш, че калъфката за спане от естествена коприна е най-новият ти съюзник в грижата за красотата.

Факт е, че копринените калъфки за възглавници не са евтини, така че проучване по темата съвсем не е излишно. За да прецениш дали инвестицията си струва, събрахме в тази публикация мнения на експерти по красота, а в края и споделяме и личния си опит от една година употреба на копринена калъфка.

 

Физически свойства на естествената коприна

Коприната е 97% протеин и съдържа 18 важни аминокиселини, а фибрионът, един от копринените протеини, оказва благоприятно въздействие върху кожата. Естественият произход на коприната предопределя и нейните характеристики:

  • Коприната е един от най-здравите естествени тъкани и не се деформира с времето. Доказателство за нейната механична сила* е приложението и в медицината като биоматерил за конци. Това е особено валидно за най-добре проучения вид коприна, този от копринена буба, наречена Bombyx mori.
  • Хипоалергенна е, тъй-като при самото производство коприненият плат не е изложен на киселини и разтворители;
  • Устойчива е на образуването на мухъл и гъбички, които могaт да атакуват други тъкани;
  • Горните две свойства в съчетание с обстоятелството, че не задържа прах и акари, я прави отличен избор за хора, склонни към алергии, дерматити или страдащи от астма;
  • Коприната е хигроскопична, тя „диша“ и позволява на въздуха да преминава през нея;
  • Има терморегулираща способност според нуждите на тялото или иначе казано, запазва комфортна температура при студено време, а създава усещане за прохлада в горещо време.
  • Не създава статично електричество;

копринена калъфка с цип

*Това, което може да наруши здравината на коприната, е неправилната поддръжка – като например продължително излагане на силно слънце, пране при висока температура или с нещадящи препарати.

 

Но как тези свойства на естествената коприна допринасят в грижата за кожата и косата? Нека разберем!

 

Предимства на коприната за твоята кожа:

Коприната запазва хидратацията на кожата, тъй-като абсорбира по-малко влага в сравнение с памука. По този начин подпомага действието на козметичните продукти, които нанасяте преди сън да се задържат върху кожата.

А, както знаем, колкото по-хидратирана е кожата, толкова повече отлагаме следите от остаряване върху нея. С което пък се свързва антиейдж ефекта на спането върху естествена коприна!

В същото време, коприната предпазва от формиране на линии по кожата на лицето по време на сън благодарение на изключително гладката си и нежна повърхност  – тъй-като тъканта не се набръчква, тя не оставя и следи по лицето.

В допълнение, коприната може да подпомагне грижите за проблемна и акнеична кожа, тъй-като е хипоалергенна, устойчива на образуване на мухъл и гъбички, не задържа прах и акари.

Предимства на коприната за твоята коса:

Идеално гладката повърхност и структура на коприната (близка до тази на човешкия косъм) намалява триенето с повърхността и, като по този начин предотвратява заплитането, накъсването и цъфтежа на косъма.

Благодарение на нежния контакт с косата и по-малкото триене регулира производството на себум, предотвратявайки прекомерното омазняване.

Заключва и влагата в косъма благодарение на по-ниската абсорбираща способност на коприната, като така поддържа хидратацията в космения фоликул.

И на края (но не по важност за нас, жените), запазва прическата по време на сън. Изключително нежната повърхност на коприната и липсата на статично електричество намаляват триенето, улесняват естественото движение на косата по време на сън, позволявайки и да запази своята форма.

Калъфка за възглавница естествена коприна

Личният ни опит с копринена калъфка

Ася:

Първата разлика, която установих още след първата нощ върху копринена калъфка, е изключителният комфорт по време на сън. Допирът до кожата не може да се сравни с никоя друга материя (понякога буквално нямам търпение да си легна вечер, за да я усетя до лицето си :)). Това е и причината да нося със себе си копринената си калъфка, когато пътувам и нощувам в хотел. Веднъж свикнеш ли да спиш върху коприна, трудно я заменяш с друга материя. Ето, предупредени сте, коприната може да доведе и до пристрастяване 😉

Коприната има и терморегулираща способност или иначе казано, адаптира се според нуждите на тялото, като запазва комфортна температура при студено време, а създава усещане за прохлада в горещо време. В това и качество се убедих, още през първите горещини (липсва изпотяване), а през зимата просто е изключително приятна още при първия допир, а не студена.

Разбира се, най-желаните и очаквани ефекти за мен бяха свързани с кожата. Това, което със сигурност мога да потвърдя от личен опит, е отсъствие на линии по лицето сутрин (аз съм над 40 г и, докато спях с памучна калъфка, понякога, макар и рядко, сутрин се събуждах с „намачкано“ 😉 лице.

Но най-вече това, за което съм благодарна, е, че сутрин кожата ми е не е дехидратирана. Дори през зимата и спане в непосредствена близост до радиатор, на сутринта не я усещам опъната, както преди, а все едно съвсем скоро съм нанесла козметичен продукт.

Всичко това за мен е напълно достатъчно, за да обичам своята копринена калъфка, но тя донесе и няколко ползи за косата ми.

Тя не се наелектизира вече през зимата, независимо от целогодишната употреба на сешоар. Отдавам го на отсъствието на статично електричество на коприната.

Косата ми е дълга, поради което я прибирам на висок, хлабав кок нощем, за да не ми пречи, тъй-като се движа изключително много по време на сън. Сутрин, когато я разпусна, изглежда в по-добра форма от вечерта.

Дори успях да разредя с един ден измиването на косата, тъй-като омазняването в корените намаля леко.

 

Зори:

За пръв път чух за копринени калъфки от моя приятелка, която живее в чужбина и е експерт в грижата за кожата и анти-ейдж хакове. Каза ми, че кожата й сутрин е хидратирана и сочна, че нощните кремове са много по-ефективни, защото не попиват като в памучната калъфка и че освен това спи по-дълбоко и спокойно, защото коприната е хладна, диша и не запарва. Освен това не задържа бактерии от кожата и скалпа. Тогава доста се учудих и дори бях леко скептична. Започнах да проучвам свойствата на коприната, а за който не знае – била е произвеждана и в България. Дори в къщата на моята прабаба са имали дюкян и са отглеждали копринени буби.

Колкото повече научавах, толкова по-любопитна и привлечена бях от този най-скъпоценен плат, който по същество е протеинова нишка.

Споделих с Ася за това откритие и, както всички наши продукти, така и с този – първо ние се влюбихме в него. Минаха месеци в още проучвания, в търсене на доставчици, в тестове на десетки мостри….А после в още административни спънки, докато се уверим, че сме готови. Разбира се, като всеки продукт при нас, тествахме този лично 4-5 месеца, преди да го предложим. Моята кожа е от смесена към нормална вече, а косата ми къдрава, типично за градската среда с омазняване в корените и засушаване в краищата. След първите няколко дни усетих, че сутрешната сухота от лицето ми е изчезнала, нито се виждат черти от ръбове на калъфката, които винаги имах, защото спя по корем.

Не остават и никакви следи от козметиката ми върху плата, макар, че естествено се опитвам да я втрия в кожата си максимално, преди да си легна. Относно косата ми, ще кажа само, че си направих експеримент и 7 месеца не я подстригах, включая летния сезон и 3 морета. До края нямах цъфтежи и накъсвания по краищата, което в друг момент би било невъзможно.

 

Деси (наш дългогодишен клиент):

„За мен този продукт е game changer. Бих казала в топ 3 покупки на годината. От много време търсих калъфка от истинска коприна и се радвам че най-накрая намерих на приемлива цена с невероятно качество и то в България.

Най-важното за мен е, че косата ми остава със същия обем, с който си лягам, а за такъв ефект не съм и мечтала. Нямам абсолютно никакви проблеми по кожата и определено лицето ми не се мачка при сън. Моята кожа е нормална, но преди калъфката винаги усещах изсушаване сутрин, което сега го няма дори в зимния период.

Цветовете са супер. Моят е шампанско❤️ Навсякъде пътувам с нея☺️

Вече не се чудя какъв подарък да избера за приятелка.

За маската само мога да кажа, че, който ползва маска за спане, трябва да има тази. Ползвала съм десетки други наистина! Освен коприната, големината и мекотата й са това, което я прави изключителна. Както и при калъфката, няма никакви проблеми при оставяне на петна  от козметичните продукти от вечерната ми рутина. Бих казала дори, че помагат за по качественото им попиване в кожата.

Наистина ви благодаря!“

копринена калъфка с цип

 

копринена маска за сън черна

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
5-те най-добри храни по време на менструация
Следваща статия
Сатен, естествена или изкуствена коприна – какво ги различава?

Виж още полезни статии тук:

Меню