дълголетие

Как живеят най-дълголетните хора в света?

В Западния свят и САЩ средната продължителност на живота е около 78 години. Но има няколко места в света – по-специално Окинава, Япония; Сардиния, Италия; Никоя, Коста Рика; и Икария, Гърция – където да живееш над 100 години изобщо не е рядкост. В тези региони, известни като Сини зони, продължителността на живота не е просто по-висока; столетниците обикновено също са здрави, техният ум и тела все още работят добре.
Журналистът на National Geographic Дан Бютнер прекарва години в изучаването на всяка от тези култури, като посочва точните причини, поради които те процъфтяват. Преди да публикуват откритията му в книгата „Сините зони: уроци за живеене по-дълго от хората, които са живели най-дълго“ Бютнер открива, че въпреки географските различия, хората, които живеят в Сините зони, имат общо девет основни навика в живота си, които той нарича „Power 9“. По-долу всеки от тях е описан с обяснение от лекари. Вижте кои са те и как да ги прилагате в собствения си живот.
1. Естественото движение
Бютнер открива, че във всички общности на Сините зони движението е редовна част от ежедневието. Авторът на книгата The Longevity Plan: Seven Life-Transforming Lessons from Ancient China, д-р Джон Дей, прекарва една година в отдалечен Китай и вижда това със собствениет си очи. Дори в напредналата си възраст, столетници работят по нивите и в цялото село.
Разбира се, тук в нашия Западен свят, работните места са много по-уседнали. Но д-р Дей казва: „За съжаление, ежедневието ни отнема движението от живота, така че от нас зависи да го правим нарочно и съзнателно колкото можем повече през деня“.
Ричард Хонакер, доктор по медицина, повтаря тази матра: „Колкото повече упражнения или движение можете да впишете в деня си, толкова по-добре. Дори просто да ходите е полезно.” Неговата препоръка е да се стремим към минимум 30 минути упражнения три пъти седмично. Но, ако през останалото време само седим, това не решава проблема.
2. Да имаш цел
Да имаш в съзнанието си яснота защо се събуждаш сутрин, какво е твоето призвание, какво те тласка и мотивира да продължиш напред, е свързано с това да живееш дълъг и здрав живот. Целта е свързана с щастието, а щастието е доказано свързано с по-добро здраве от живот в тъга или безразличие“, казва д-р Хонакер. (Проучвания виж тук.)
Д-р Дей добавя, че връзката между ума, здравето и чувството за цел е мощна. „Редица проучвания откриват връзка на целта в живота с по-доброто здраве. Ефект, който се отчита независимо от възраст, пол, образование или раса “, казва той. (Проучвания виж тук.)
3. Управлявление на стреса
Хроничният стрес е факт в живота на всеки от нас и това нанася безспорни щети. Поради което, управлението на стреса е едно от важните неща, което да направим за себе си. „Ключът е как възприемате стреса “, казва д-р Дей. Ако живеем с мисълта колко много ще ни навреди и ние не можем да направим нищо, то вероятно ще стане така. Но животът е в наши ръце и да правим съзнателни ежедневни ритуали, с които утвърждаваме позитивното и креативното в живота си, ще ни помогне да виждаме чашата по-скоро наполовина пълна, отколкото празна.
По време на своето пребиваване в Китай д-р Дей вижда, че простите неща като ядене на здравословни, непреработени храни, физическа активност, добър сън и общуване със семейството, и близките, помагат изключително много в управлението на стреса. И донасят общо чувство за смисъл и щастие в живота на хората. Така че, всички тези навици към дълголетие и щастие са преплетени, и свързани взаимно. Подобна е концепцията на Японците за „икигай„.
ikigai
4. Ядат, докато се почувстват сити на 80 процента
Щедрите, огромни порции, на които мнозина се радват, не са наш приятел. В Сините зони Бютнер открива, че хората спират да се хранят не непременно, когато свършат всичко в чинията и не могат да вкусят дори хапка повече. Той също така забеляза, че най-обилното хранене се случва следобед, а не точно преди лягане. Научните изследвания също показват, че храненето късно е свързано с нездравословно увеличаване на теглото, както и редица други проблеми. (Проучвания виж тук.) Българският народен лечител Петър Димков също е твърдял, че преяждането отнема от енергията и разболява тялото ни.
5. Придържане се към преобладащо растителна диета 
Докато сме на тема храна, хората в Сините зони са склонни да ядат диета, която е основно на растителна основа, като консумират месо само няколко пъти месечно при специални случаи. „Преработените храни и добавената захар никога не са показали полза за здравето. Премахването им е на практика 90 процента от здравословната диета. “, казва д-р Дей. В Китай жителите на селото, което изследователите наблюдават, се хранят със своя собствена продукция и я изяждат същия ден. “И тъй като по същество бяха откъснати от останалия свят, те нямаха достъп до захар или преработени храни. “ Той добавя също, че ядат риба около два пъти седмично, ката разбира се има предвид средиземноморската диета, обичан план за хранене от лекари и диетолози.
6. Умерена консумация на алкохол
В Сините зони алкохолът се консумира, но умерено, по една до две чаши на ден, с приятели или храна. Според осемгодишен анализ за 333 000 души през 2017 г. тези, които се наслаждавали на случайни напитки – по-точно седем или по-малко на седмица – са били с 20 процента по-малко вероятни да умрат от някаква причина и с 25 до 30 процента по-малко вероятно да умрат от на сърдечно-съдови заболявания от тези, които са били напълно трезви. Ключът, разбира се, е да се бъдем умерени.
7. Намират своята общност
Усещането за семейство и общност е важно във всички общности на Сините зони, които д-р Хонакер казва, че са пряко свързани със здравето. „Много проучвания показват по-ниска честота на хипертония, затлъстяване, диабет и вероятно дори рак за хора с много приятели и любящи връзки в живота им“, казва той. (Проучвания виж тук.)
Д-р Дей от първа ръка наблюдава как принадлежността влияе на здравето на хората в китайското село на дълголетието. „Нашите изследвания показват, че докато хората остават в селото и водят начина на живот на селото, те са здрави и стареенето се забавя“, казва той. „Въпреки това, ако заминат за работа в един от големите градове в Китай, тогава здравето им е пострадало.“
8. Да бъдат близо до семейството
По същия начин в Сините зони семействата са склонни да бъдат близки, както в географски, така и в емоционален план. По-младите поколения ценят и помагат да се грижат за по-възрастните. Д-р Дей казва, че здравословното стареене изисква тясна мрежа от приятели и семейство, които споделят своите здравни цели и ценности, а не нещо, което хората могат да правят сами. Това също може да е свързано с чувство за принадлежност.
9. Поддържане на пълноценен социален живот
Хората в Сините зони имат не само подкрепящи семейства и общности, но и активно участват в тях. Апатията и отчуждението влияят освен на емоционално и чисто на физическото здраве. Проучване, публикувано през 2016 г., подчертава важността на дори случайни социални отношения, когато става въпрос за дълголетие и здраве.
За още вдъхновение вижте видеото:

 

Източници:

  1. THE LONGEST-LIVING PEOPLE IN THE WORLD HAVE THESE 9 THINGS IN COMMON , 
  2. 9 MEDITERRANEAN DIET BENEFITS THAT EXPLAIN WHY EXPERTS LOVE IT SO MUCH
  3. Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span ,  Yang Claire Yang,a,b,c Courtney Boen,a,b Karen Gerken,a,b Ting Li,d Kristen Schorpp,a,b and Kathleen Mullan Harrisa,b,1

  4. Social and Emotional Support and its Implication for Health ,  Maija Reblin, MA and Bert N. Uchino, PhD

  5. The Health Impact of Nighttime Eating: Old and New Perspectives, Amber W. Kinsey1 and Michael J. Ormsbee1,2,*

  6. Stress and Depression: Preclinical Research and Clinical Implications, Alessandro Bartolomucci 1 , * and Rosario Leopardi 2 , *

  7. Purpose in life as a predictor of mortality across adulthood., Hill PL1, Turiano NA2.

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Как да спим по-добре? 13 изпитани съвета за по-качествен сън.
Следваща статия
Може ли да направим биохакинг с женския оргазъм? О, да, това е вече нещо!

Виж още полезни статии тук:

Меню