колагенът за жените йога

Какви са ползите от колагена за жените: кожа, коса, стави и храносмилане

Като се има предвид, че това е най-разпространеният вид протеин, открит в тялото, колагенът има какво да предложи както на мъжете, така и на жените, особено тези, които остаряват нормално и искат да поддържат мобилността, външния си вид и общ комфорт на ставите.
Защо жените трябва да приемат колаген? Е, ползите от колагена за жените са в изобилие. Колагенът поддържа здрава кожа, коса, нокти, стави и функцията на червата. Всъщност консумацията на достатъчно протеин като цяло е важна за здравословното стареене, тъй като тялото използва аминокиселини за изграждане и възстановяване на мускули и кости и за производство на ензими, хормони и невротрансмитери.
*Д-р Джош Акс, DC, DNM, CNS, е доктор по хиропрактика, доктор по естествена медицина, клиничен диетолог и автор със страст да помага на хората да бъдат здрави, използвайки храна и хранене. Той също така е автор на книгите Яжте мръсно, Кето диета, Колагенова диета и Древни лекарства.
Жените, които могат да се възползват най-много от приемането на колагенови добавки, са:
 • Тези, които търсят допълнителна опора за ставите и помощ при възстановяване от упражнения.
 • Атлетични/активни жени.
 • Жени, които нямат достатъчно пълноценен протеин в диетата си. Бел. Ред. Около 30 гр на хранене, 3 пъти дневно.
 • И всеки, който иска да поддържа здравината и външния вид на кожата, ноктите и косата си след 30 годишна възраст.
Разбира се, винаги трябва да се консултирате с вашия медицински специалист, преди да започнете нов режим на хранене или начин на живот, включително добавки.
Защо жените се нуждаят от повече колаген
Какво прави колагенът за женското тяло? Като структурен протеин, съставен от приблизително 19 аминокиселини (включително често трудни за намиране глицин, пролин и аргинин), колагенът по същество поддържа тялото заедно. Помага за образуването на съединителни тъкани, включително стави, кожа, връзки, сухожилия, коса и др. 
Вашето тяло произвежда собствен колаген, плюс можете да консумирате повече от определени хранителни източници, като костен бульон и желатин.  Бел. Ред. Темпът на производство обаче започва да намалява в сравнение с темпът на изчерпване след 30-тата годишнина. 
Проблемът за повечето хора е, че колагенът не е в изобилие в повечето месни протеинови храни; следователно добавките могат да бъдат полезни. Протеиновите храни като месо, яйца, риба и млечни продукти могат да осигурят на тялото ви аминокиселини, които ви помагат да синтезирате колаген, но те сами по себе си не са идеални източници. Бел. Ред. Причината е, че в съвремието е характерно да се храним само с месо, а частите като кожа, сухожилия, кости, стави от животните и рибите биват изхвърляни, а те са най-богати на колаген.
Като цяло и жените, и мъжете произвеждат по-малко колаген, след като достигнат 30-те или 40-те си години. Добавянето на повече към вашата диета може да предложи много предимства, като например: подпомагане на здравето и еластичността на кожата, насърчаване на комфорта и подвижността на ставите и подпомагане на чревната функция, като помага за поддържане на целостта на лигавицата на червата.
Ползите за красотата от колагена
Протеинът, особено колагенът, действа като поддържаща мрежа за дермата, слоят на кожата, който помага да се запази еластичността и еластичността на кожата. Около 70 до 80 процента от протеина, открит в кожата, е колаген.
Тъй като производството на колаген естествено започва да ускорява спада си в средна възраст, това може да доведе до промени в еластичността на кожата, включително повишена поява на бръчки и отпусната кожа.
Следователно колагенът е една от най-добрите добавки за поддържане на здрава кожа, включително нормално стареене на кожата и здрава еластичност. По-долу са някои от предимствата на колагена за жени, свързани със здрава кожа, коса и нокти:
 • Поддържа еластичността и тонуса на кожата.
 • Подобряване на външния вид на бръчки тип пачи крак.
 • Намаляване на разграждането на колагена със забележими резултати.
 • Насърчаване на здрава дебелина и растеж на косата, като същевременно намалява накъсването на косата.
 • Допринася за здрави нокти.
 • Ползи за ставите и тренировките
 • Колагенът помага за образуването на стави, връзки, сухожилия и хрущяли, които улесняват нормалната подвижност, гъвкавост и сила. Бел. Ред. За тези части от тялото особено важна е и хиалуроновата киселина.
Свързаните със ставите ползи от колагена за жените включват: допринасяне за здравето на ставите и ставния комфорт, подпомагаза постигане на целите в тренировките, представянето и възстановяването и потенциално намаляване на дискомфорта, свързан с упражненията.
Консумирането на повече протеини, включително колаген, също може да подпомогне здравословния метаболизъм и телесния състав и да подпомогне производството на енергия.
Ползи за храносмилането и чревното здраве
Тъй като колагенът образува и възстановява лигавицата на чревната стена, той може да допринесе за цялостното здраве на стомашно-чревния тракт. Той помага да се поддържа силна тъкан на фасцията, която покрива червата, допринасяйки за здрави „тесни връзки“ в чревната бариера. Бел.ред. Това е всъщност може да бъде предпоставката, за да не се стига до състоянието „пропускливи черва“, които според редица специалисти, са причинител за множество проблеми като алергии, кожни проблеми, стомашен дискомфорт, и др.
Тъй като колагенът помага за поддържане на целостта на червата, той също така подпомага усвояването на хранителните вещества, здравето на храносмилането и здравата функция на имунната система. По-голямата част от имунната система на човек се намира вътре в червата, поради което приоритизирането на здравето на червата/микробиома е от решаващо значение за общото благосъстояние.
Здравите черва също улесняват нормалното производство на хормони и невротрансмитери. И други общи ползи от колагена за жените, свързани с червата, включват: подпомагане на нормалната детоксикация на черния дроб от фаза 2, подкрепа на централната нервна система и насърчаване на релаксацията, което е важно за „връзката между червата и мозъка“.
Най-добрите продукти с колаген и как да използвате
Най-добрите колагенови добавки за жени са тези, които осигуряват множество видове колаген, като тип I, II и III, като се има предвид, че те се намират в най-високите концентрации в кожата, червата и ставите.
Бележка от нас: Напомняме за безплатната ни електронна книжка My Day Starts Smart – Summer с летни рецепти за колагенови смутита със Smart Collagen, която можеш да изтеглиш от рубриката Безплатни ресурси на сайта ТУК

e book smart collagen smoothy 1 e book smart collagen smoothy 2 e book smart collagen smoothy 3 e book smart collagen smoothy 4

Източници:

 1. https://ancientnutrition.com/blogs/all/collagen-benefits-for-women?utm_campaign=Q2_2022-organic-axe&utm_medium=social&utm_source=instagram&utm_content=draxe&fbclid=IwAR22jET12jQb3KZmF3TLiNwgg9I1r9SLcrw_DKIzS0PqHfqaYcMlCi7Qf0w
 2. https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25314004/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415937/
 6. https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#basics
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542226/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25660807/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Сатен, естествена или изкуствена коприна – какво ги различава?
Следваща статия
Искаме да горим мазнини? 10 грешки, които да не правим

Виж още полезни статии тук:

Меню