жена на скала в езеро сред зимен пейзаж

Зимната депресия започва да ви идва в повече? Имаме 2 решения, които работят – ароматерапия и хранене!

Зимната депресия започва да ви идва в повече?  Докато мракът на зимата през целия декември е озарен от блясъка на хиляди коледни светлини, безкрайното сиво през януари е труден нюанс! На английски има специална дума за това време от годината и неговото влияние над нас – „winter blues“. Но винаги има начин да повдигнем настроението си, да запазим фокуса на целите си, да внесем малко слънце в живота си и да победим зимното лошо настроение.
Събрахме няколко съвета от ароматерапевтите на Tisserand Institute и няколко важни насоки за храните през зимата и връзката с доброто настроение от Dr. William Sears.
Ароматерапията може лесно да бъде включена в живота ни, за да ни помогне да се ориентираме през ежедневните стресови моменти и физически предизвикателства, и в крайна сметка да спомогне за подобряване на нашето усещане за радост, като се справим с тези препятствия. Най-хубавото е, че не е нужно да сте ароматерапевт, за да се наслаждавате и да се възползвате от тези природни средства – може да е лесно!
Всяко етерично масло има предимство; флоралните етерични масла могат да помогнат за повдигане на духа, докато цитрусовите етерични масла са свежи и могат да разведрят настроението ви.
За отключване на вяра в себе си, креативност и позитивност може да помогне серията Happy Vibes, направени със 100% натурални чисти етерични масла. Смес от лимоново чаено дърво, бергамот и индийско орехче, ще озари настроението ви.бленд етерични масла от лимоново чаено дърво, бергамот, индийско орехче happy vibes tisserand
Или абсолютния фаворит от серията De-stress

total de stress анти стрес бленд етерични масла tisserand

Плюс това е идеалният размер, който да пъхнете в джоба или чантата си, за да се чувствате добре през целия ден. Бонус!

етерични масла за мазане ролери tisserand

Освен с ароматерапия, можем да помогнем на доброто настроение и с правилните храни за сезона.
Както изследванията, така и опитът доказват без съмнение, че има връзка между това как се храним и как мислим и действаме. Биохимичната основа на тази връзка храна-настроение се крие в невротрансмитерите, онези химически пратеници, които предават мисли и действия по трилионите нервни пътища в мозъка. Изглежда логично, че тъй като храната влияе върху действието на невротрансмитерите и промените в невротрансмитерите са отговорни за промените в настроенията, тази храна влияе върху настроението. Изглежда също така, че храната влияе на настроенията на някои хора повече от други.
Ето как храната влияе на настроението ви:
1. Въглехидрати, които ни успокояват
Сложните въглехидрати и храни с нисък гликемичен индекс (бобови растения, нерафинирани зърнени храни и цели плодове, нишестени ) вероятно ще имат релаксиращ ефект, тъй като причиняват по-малко резки пикове на кръвната захар и по-малко освобождаване на хормони на стреса.

най-добрите храни при тревожност и стрес 2

2. Въглехидрати, които ни изнервят
Захарите, които се абсорбират бързо са склонни да причиняват повече колебания в настроенията, които протичат паралелно с колебанията в кръвната захар. Накрая винаги се стига до изнервеност и лошо насторение. Нежеланите захари причиняват по-малко колебания в настроението, когато се ядат заедно с мазнини или фибри, които забавят усвояването им в кръвта.
3. И да, и не
Някои храни, като тези, съдържащи кофеин, предизвикват активността на мозъка. Това може да е добре дошъл бустер, когато мозъкът трябва да бъде включен, като например да учи или да остане буден. Понякога кофеинът може да навреди, например когато искате да изключите мозъка и да заспите, или когато искате да се отпуснете, но не успявате.
4. Щастливи храни
Смята се, че шоколадът успокоява, защото предизвиква освобождаването на ендорфини. Други щастливи храни, като мляко, пиле, банани и листни зелени зеленчуци, могат да предизвикат приятни чувства, защото стимулират отделянето на невротрансмитер допамин. Храните, съдържащи триптофан (млечни, соеви, морски дарове, пилешко, пълнозърнести, леща, ориз, боб…) също имат релаксиращ ефект, така че те биха могли да бъдат наречени „щастливи храни“.
Любителите на сладкото вземете под внимание! Шоколадът може да е по-питателен, отколкото сте си представяли. В зависимост от вида, шоколадът може да бъде добър източник на желязо, цинк, калций, калий, магнезий и флавоноиди. Чрез щастлива биохимична странност какаовото масло – мазнината, която придава на шоколада привлекателното усещане за разтапяне в устата – се метаболизира като здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Шоколадът като асансьор за настроение заслужава дори малко научна подкрепа. Вероятно кофеиновите или фенилетиламинните съединения стимулират серотонина и ендорфините, като едновременно успокояват и задоволяват шоколадовите любители. Насладете му се! (бел.ред. В тази статия можете да научите повече за ползите на какаото)

smart sisters шоколад mursala

5. Тъжни храни
Някои хора се чувстват тъжни след хранене с високо съдържание на захар. Всеки човек има уникални връзки между храната и настроението, но ако обърнете внимание, след известно време ще забележите, че високата и честа консумация на бяла захар, всъщност ни прави дълготрайно тъжни и нещастливи.
Знаците, по които ще разберете, че имате високи нива на кръвна захар включват:
 • Трудност за бързо и концентрирано мислене
 • Чувствате се нервни и раздразнителни
 • Чувствате се уморени или имате ниска енергия
6. Високото ниво на прости захари, които бързо навлизат в кръвта ни е свързано, според проучвания и със състояния като депресия, паник атаки, безсъние и пр.
Решението – да избираме сложни въглехидрати, пълнозърнести храни, цели плодове, гарнирани с ядки и семена, авокадо, пълномаслени млека. Да четем етикета на пакетираните храни и да избираме такива с нерафинирана добавена захар или естествени източници на захар с фибри и други полезни вещества, като мед, сушени плодове, меласа. (бел.ред. За меласата имаме специална възхвала, като естествен подсадител с най-много ползи, описани в линка. А в тази рубрика ТУК ще намерите рецепти с качествени съставки и без празни въглехидрати. Както и ако следите профилът ни в инстаграм, където често публикуваме още подобни рецепти.) Като тези кокосови бонбони с полезни мазнини и качествен черен шоколад .

кокосови бонбони с шоколад 1

И още лични идеи от нас – изграйте по-често с децата/кучетата навън, или отидете в планината и си спомнете, че пускането с шейни е забавно и за големите, или си пуснете 30 минутна тренировка онлайн с повече кардио. Зори например вече е пристрастена към домашния си трамплин 😉
ПС. За тези, които ни следват в Инстаграм, имаме специална рубрика в малки и лесни за запазване в телефона бързи темплейти за женски wellbeing. Потърсете ги в Highlights/ Self-Love Rituals!

Източници за превод и адаптация:

 1. https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/family-nutrition/brain-foods/mood-foods
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317458
 3. https://www.healthline.com/nutrition/sugar-and-inflammation
 4. https://www.healthline.com/health/depression/sugar-and-depression#linked-to-inflammation
 5. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0000698
 6. http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
 7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.10054
 8. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-factors-and-lowgrade-inflammation-in-relation-to-overweight-and-obesity/D4F1B9B32B1DE434557332EB79972100
 9. https://sph.umich.edu/pursuit/2019posts/mood-blood-sugar-kujawski.html

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите или която и да е друга информация от платформата. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията и използването на материалите споделяни от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
10 незаменими ползи на маслото от чаено дърво. Защо всеки трябва да го има в дома си.
Следваща статия
Тамян. Царят. Етеричното масло от тамян има вълшебни и древни ползи.

Виж още полезни статии тук:

Меню