момиче масаж на крака

За силата на докосването и самомасажа. Плюс няколко рецепти за масажни масла.

В нашия странен нов свят, където се социално дистанцираме от приятели и семейство, обмислях едно от жизненоважните ни сетива и важността на допира. Като ароматерапевт, ароматът за мен е от първостепенно значение, но тъй като предлагам и масаж като част от терапевтичния ефект на моята практика, наблюдавам негативите от липсата на допир, която някои хора изпитват.
Jo Kellett. Експерт по холистична ароматерапия от Tisserand Institute от 1996 г. Тя се завръща в колежа през 1999 г. като преподавател. Jo Kellett управлява успешна частна практика по ароматерапия в Брайтън, специализирана в здравето на жените. Тя също е международно публикуван автор и лектор.
Силата на самомасажът и защо да си го дадем.

Photo by cottonbro

За силата на докосването и самомасажа.
Докосването е от решаващо значение за нашето благосъстояние, когато докосваме или сме докоснати редица хормоните се освобождават в кръвта ни, които ни помагат да сме здрави и щастливи. Само 25 секунди докосване и нивата ни на кортизол спадат; (бел. ред. виж статията от Dr. Sears за силата на прегръдката и докосването) хормонът, отговорен за това да се чувстваме стресирани. Но нивата на нашите хормони, които ни карат да чувстваме добре, а именно допамин, окситоцин и серотонин се повишават. Тези хормони играят роля за поддържането на вестибуларния ни апарат, подпомагат нашия режим на сън, поддържат здравословно храносмилане и просто ни карат да се чувстваме щастливи. И така, какво можем да направим в тези времена, когато може да липсва тактилна стимулация от докосване и прегръдки?
Масажът от професионалист или любим човек е чудесен начин да противодействаме, но какво ще стане, ако сте сами или се самоизолирате?
Самомасажът може да бъде от голяма полза за усещането за сигурност и да освободи хормоните на щастието. Освен това помага за детоксикация на най-големия ни орган кожата, както и лимфната система, която често е най-застояла и трудна за раздвижване. Подобрява се енергийният поток в тялото и кръвообръщението, което разнася ценните вещества до всяка клетка, така ни помага да се жизнени и подмладени.
Така че, следвайте тези лесни стъпки, за да подкрепите физическото и емоционалното си здраве.
  1. Най-доброто време за нанасяне на масажно масло би било след душ или вана. Най-добре с някое ароматно масло, с отпускащо действие. Като например тази серия Total De Stress съдържа гераниум, портокал и индийско орехче.
продукти с етерични масла с успокояващо действие total de stress tisserand
2. Оставете кожата малко влажна, за да подпомогнете цялостния овлажняващ ефект на апликацията и не бързайте с движенията.
3. Вземете малко количество масло в едната ръка и разтрийте ръцете си, за да загреете ръцете и маслото – добавете още масло, колкото ви е необходимо по всяко време.
Ние обожаваме маслото Muscle Ease с джинджифил, лимонена трева и розмарин, заради свежият и едновременно загряващ и отпускащ ефект. Незаменимо е след студен или тежък ден, както и след спорт и натоварване. 
масажно олио с джинджифил розмарин и лимонена трева Tisserand Muscle Ease 2
4. Започвайки от глезените, нанасяйте маслото върху краката си с бавни вълнообразни движения до бедрата.
5. С една ръка, оформяйки движение по формата на тялото си, направете кръгове около пъпа.
6. След това преместете ръцете си върху гърдите и нагоре към врата.
7. С помощта на противоположната си ръка стигнете до едното рамо и се плъзнете надолу по ръката към дланите, повторете за другото рамо и ръка.
Силата на самомасажът и защо да си го дадем 3
8. С помощта на двете ръце ги поставете внимателно върху лицето си и бавно се плъзгайте леко около контурите, бъдете внимателни около очите си и избягвайте устните си.
9. Можете да използвате всяко базово растително масло (като това от гроздови семена), което понася добре на кожата ви. Добавете любимите си етерични масла към маслото за смесване.
Ето няколко идеи и рецепти, които да си направите сами:

етерично масло от тамян tisserand 2

Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Като общо правило към 50 мл маслена база се добавят 25 капки етерични масла.
Превантивни мерки:
Преди да използвате етерично масло за първи път, тествайте една или две капки върху малка част от кожата си и изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква реакци. Не правете масаж върху рани, изгаряния, варикозни вени или спукани капиляри, или ако ви е противопоказен по друга причина. 
За имунитет
50 мл. маслена база
7 к. чаено дърво
7 к. лавандула а тук са в комбинация с чаено дърво и евкалипт Всекидневна грижа от 3 вида етерични масла – Your Daily Essentials Tisserand
7 к. мащерка или бергамот, грейпфрут, лимон или направо в комбинация Mind clear 
4 к. портокал

сет лавандула, чаено дърво, евкалипт tisserand 3

За отслабване/бедра
2 ч.л. маслена база
2 к. кипарис
2 к. лавандула
Против депресивност
2 ч.л. маслена база
2 к. иланг иланг
2 к. портокал , лимон или мей чанг

етерично масло портокал tisserand 3

За успокоение
2 ч.л. маслена база
2 к. тамян
2 к. иланг-иланг
При болки в мускулите и ставите
2 ч.л. маслена база
2 к. мащерка
2 к. джинджифил
Афродизиак, за романтична обстановка
2 ч.л. маслена база
2 к. пачули
2 к. иланг-иланг
Завършете ритуала като напръскате стаята и чаршафите си с успокояващ аромат.

рецепти за масажни масла 3  рецепти за масажни масла арома спрей за добър сън sleep better pillow mist tisserand 2

Пригответе се да освободите от напрежението, усмивката да се връща на лицето ви както и да дарите малко любов на самите себе си.
Наслаждавайте се!

 

Източници за превод и адаптация:

  1. https://www.tisserand.com/blog/aromatherapy/the-importance-of-touch/
  2. https://yogainternational.com/article/view/5-reasons-for-daily-self-massage
  3. https://www.healthline.com/health/self-massage#back-pain
  4. https://www.healthline.com/health/self-massage#safety
  5. https://www.psychologies.co.uk/body/the-benefits-of-self-massage.html

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията, използването и прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Тамян. Царят. Етеричното масло от тамян има вълшебни и древни ползи.
Следваща статия
Маслото от евкалипт – защита от вируси и още 14 ползи и употреба.

Виж още полезни статии тук:

Меню