self love girl да обичаме себе си според аюрведа

За любовта към себе си според Аюрведа

„Не може да има дълбоко разочарование там, където няма дълбока любов.“ – Мартин Лутър Кинг
Какво означава, когато казваш, че обичаш някого? Това означава, че приемате другия човек такъв, какъвто е – добрият, лошият, грозният – всичко това, безусловно.
Проявявали ли сте някога такова безусловно приемане към себе си? Много малко от нас са способни да гледат на себе си през призмата на безусловната любов.
Любовта към себе си като Дхарма
Аюрведа вярва, че вашето Аз е избрало тялото ви, за да изпълни целта на живота ви; изключително важно е да почитате живота си като дар от Вселената. Тялото, което обитавате, е съществена част от вашето пътуване, тъй като е превозвачът на вашата душа. Ето защо е важно да изразявате любов към всички аспекти на себе си.

Dr. Manas Kshirsagar е аюрведичен лекар, сертифициран от борда на NAMA. Завършил е Aloha Ayurveda Academy и магистърска степен по аюрведа и интегративна медицина от Maharishi University of Management. Той е признат лекар и консултант по аюрведа, вярва, че нашето умствено и емоционално състояние влияят значително на нашето здраве. Осигурявайки холистичен подход към медицината, неговата философия за лечение се центрира около диета, йога, медитация, детоксикация, хранене и ефективно управление на стреса.

Любовта към себе си е принцип на Аюрведа от хиляди години. Докато любовта към себе си може да изглежда различно за всеки индивид, тя се корени в едно нещо – приемането.
За да осъществите истинската цел на живота си, която е „Дхарма“, трябва да можете да приемете себе си. За да промените света чрез актове на служба, творчество или споделяне на знания, трябва да познавате и разбирате собствените си качества по по-добър начин. Пътят към осъзнаването на вашата Дхарма започва с любов към себе си.
Какво е любов към себе си според Аюрведа?
В основата си любовта към себе си е безусловно приемане на себе си. Вашите положителни качества, като доброта, щедрост, стремеж и т.н., и вашите отрицателни качества като ревност, гняв и други аспекти от вашата природа, които бихте искали да промените. Приемането на нечии качества, добри и лоши, ви помага да доведете ума, тялото и духа си в равновесие.
Любовта към себе си е свързана с пълното оценяване на себе си – умствено, физически и емоционално. Аюрведа ни учи колко е важно да сме подредени в нашия ум, тяло и дух. Счита се, че едно тяло е в здравословно състояние ( Swasth Vritti ), когато има баланс в умствените, емоционалните и физическите аспекти на съществото.
Когато има натрупване на излишна „ама“  (токсичност) – било то физическа, емоционална или умствена – умът попада в капана на самоомраза и саботаж. Отучаването на тези мисловни модели може да отнеме известно време, но любовта към себе си е ключът.
Начини за изграждане на любов към себе си
Животът през 21-ви век е изпълнен с големи и малки екрани, които се състезават за нашата енергия. Изкуството да „бъдеш“ се забравя и осъзнаването на настоящия момент е рядко достъпно. Това несъответствие с настоящия момент и постоянното безпокойство за бъдещето или съжалението за миналото изчерпват „Оджас“ – жизнеността, която е същността на всички Дхату (тъкани).
Аюрведичният начин на живот ни учи да подхранваме тялото си, за да подхраним ума си и на свой ред да повишим нивото на нашето съзнание. Когато Оджас присъства, можете да гледате на света през призмата на изобилието. Въпреки това, когато Оджас е изчерпан, способността ви за любов към себе си е възпрепятствана и вие започвате да гледате на света от мисленето на недостиг.
Любовта към себе си е неразделна част от Аюрведа. Аюрведичните практики на йога и медитация се основават на вниманието. Внимаването на дъха ви, разбирането на начина, по който се усеща всеки дъх в различни части на тялото ви, тренира ума ви да бъде в хармония с тялото ви.
Аюрведичните методи на лечение са фокусирани върху възстановяването на баланса между нашите доши (Вата, Питта, Кафа) и петте елемента, които управляват тялото.
Снехана
„Снеха“ означава „любов“ и също означава „масло“ на санскрит. Покъртително е, че думата за любов и думата за масло са едни и същи! Снехана е аюрведично лечение, което представлява прилагане на масло вътрешно или външно. Билковите масла насищат тялото и разхлабват Ама или токсините, които са натрупани в Дхату или тъканите.
Абхянга
Абхянга е друго важно аюрведично лечение, което представлява маслен масаж на цялото тяло. Масажът с масло, когато е включен като част от ежедневен ритуал, се превръща в акт на любов към себе си. Уверете се, че сте избрали маслото, което е подходящо за вашата конкретна доша. Абхянга помага не само да се отървете от задържаната „ама“, но и да проявите любов и грижа към вашите вътрешни органи.
Панчакарма
Panchakarma означава „Пет терапии“. Това е аюрведична подмладяваща терапия, която е най-ефективният метод за облекчаване на стреса и борба с функционалните увреждания на тялото. Помага за попълване на тъканите с хранителни вещества, които са от решаващо значение за доброто здраве. Той също така позволява на тялото да елиминира болестотворните токсини.
Преформулирайте негативния саморазговор с доброта
Отрицателното саморазказване е враг на любовта към себе си. Практикуването на любов към себе си означава да приемете негативното и да се сприятелите с него. Разберете, че негативното саморазказване произтича от вашите големи очаквания и надежди от вас самите. Ако не се обичахте достатъчно, нямаше да сте разочаровани, когато се провалите. От решаващо значение е да се отбележи доброто намерение зад негативния саморазговор. Все пак внимавайте! Не му позволявайте да поеме контрол над вас и да ви плъзне по безкрайна спирала. Пренасочете го към добротата.
Ползи от любовта към себе си
Изграждане на устойчивост: Постоянното показване на любов и доброта изгражда устойчивост. Помага ви да черпите сила отвътре, когато се сблъскате с трудности. Изследванията показват, че практикуването на любов към себе си редовно е помогнало на хората да се възстановят по-бързо от травма. Той също така помага за изграждането на по-здравословни механизми за справяне с провала.
Правене на по-здравословен избор: Любовта към себе си означава да приемете емоциите си такива, каквито са. Става дума за приоритизиране на собственото ви физическо, емоционално и психическо здраве. Когато допуснете любовта към себе си, вие си давате разрешение да правите по-здравословни избори.
Нездравословните модели на поведение, изградени през годините, започват да се разплитат и дават пространство на нови мисли и действия, които от своя страна ви помагат да реализирате истинския си потенциал.
Любовта към себе си ви дава възможност да се уважавате високо, което ви прави по-склонни да избирате неща, които ви подхранват, вместо да обръщате внимание на онези, които ви вредят.
Изберете да разтегнете тялото си, преди да вземете телефона веднага щом се събудите. Активно избягвайте вещества и хора, които изчерпват енергията ви. Уверете се, че практикувате медитация и внимателно дишане. Това са всички начини, по които можете да правите здравословни избори ежедневно.
След определен период от време тези избори ще се превърнат в навици и ще имате установени ритуали на любов към себе си, които обогатяват тялото, ума и душата ви.
С настъпването на новия сезон, нека старите сценарии отпаднат. Забранете им да прекрачат прага в настоящия момент. Преформулирайте старата мисъл, развийте се спираловидно със съзнателна доброта и приемане.
Повече за това да захвърлим старото и да формулираме бъдещето си от старите български ритуали вижте в публикацията ни за Водици.

Източници:

https://chopra.com/articles/ayurvedic-rituals-of-self-love?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_content=Chopra_Living_20230103&utm_campaign=Newsletter202314

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Тази нощ на 5ти януари наречи водата или какво е старият български празник „водици“
Следваща статия
Редуване на семена или seed cycling за хормонален баланс при жените

Виж още полезни статии тук:

Меню