защо сънят на жените е различен

Защо жените по-често страдат от безсъние

Защо жените по-често страдат от безсъние
Всеки има различни нужди от сън и почивка, от която се нуждаете (и успявате да получите), може да зависи от фактори като вашия хронотип на съня, възраст, работа, нива на стрес и среда на сън, наред с много други фактори.
Един решаващ фактор, който обаче не бива да се пренебрегва, това е вашият пол. Що се отнася до съня, жените са с 30-40% по-склонни да съобщават за затруднения със съня, отколкото мъжете, което може да се дължи на:
Уникалните нужди на жените от сън правят ритуалите за отпускане, съня и поддържащите продукти още по-важни. В тази публикация сме събрали нашата най-добра поддръжка с ароматерапия и експертни ресурси за сън, за да помогнем.

Ултразвуков арома дифузер за дома - естествен бамбук арома спрей Total-De-Stress-Pulse-Point-Roller-Ball-600x600AYAN БИОЛОГИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО

Масло от пшеничен зародиш - Tisserand 100 мл

tisserand Sleep-Better-Diffuser-Oil-600x600

Хормоните ли ви държат будни през нощта?
Открийте как вашият менструален цикъл нарушава съня ви или защо менопаузата може да е в основата на вашите проблеми със съня. Забелязвате ли, че сънят ви се променя с месечния ви цикъл? Ако имате естествен менструален цикъл, в кой етап спите най-добре и кога може да се въртите будни? Знаете ли как вашите хормони влияят на съня?
Сънят насърчава физическото и психическо възстановяване, той е време за поддръжка и ремонт в мозъка и улесняване на ученето и паметта. Всяка жена е уникална и изпитва различни физически и емоционални симптоми по време на менструалния си цикъл.
Нормалният цикъл е разделен на четири етапа:
 • Фоликуларната фаза започва на първия ден от менструалния цикъл и завършва в деня на овулацията
 • Овулация
 • Лутеалната фаза настъпва след овулацията и продължава до началото на менструацията.
 • Менструация
Как се променя сънят през цикъла?
По време на менструалния цикъл може да откриете, че сънят ви е нарушен от обилно кървене, болка или спазми, което след това се успокоява по време на фоликулната фаза и добрата новина е, че най-добрият сън от вашия цикъл е точно след овулацията.
Нещата се променят по време на лутеалната фаза, тъй като нивата на естроген и прогестерон се повишават. Ефикасността на съня може да намалее през лутеалната фаза. Прогестеронът има стимулиращи съня ефекти, така че може да се чувствате сънливи през деня и да се будите повече през нощта. Gaba рецепторите в мозъка са бимодални; те реагират на метаболита на прогестерона по различен начин при жените. Някои изпитват успокояващ и седативен ефект, а други – влошаване на настроението, което може да повлияе на съня им.
Повечето жени, които имат проблеми със съня по различно време от менструалния си цикъл, имат проблеми точно преди и след началото на менструацията, тъй като нивата на естроген и прогестерон след това спадат, особено ако има бърза флуктуация на тези хормони. Спадът на естрогена може да повлияе на контрола на температурата и да причини горещи вълни и нощно изпотяване. Понижаването на телесната температура означава, че е време да спим, но ако спадът на естрогена ни държи по-топло, е трудно да заспим. Намаляването на естрогена също може да повлияе на настроението ни, причинявайки безпокойство и депресия, което също може да затрудни съня сега.
Какво можете да направите, ако се въртите безспирно и не можете да заспите? Бел. ред. Виж статията ни Как да спим по-добре? 13 изпитани съвета за по-качествен сън.   както и тази Най-добрите видове сутрешна йога за събуждане и тонус, и вечерна – за добър сън.
 • Отделете време за грижа за себе си за намаляване на стреса – Премахнете стреса преди лягане, като слушате музика или използвате етерични масла
 • Намали стреса; твърде много кортизол възпрепятства производството на естроген и прогестерон и техния баланс, което се отразява на съня ни
 • Получавайте достатъчно слънчева светлина през деня
 • Поддържайте спалнята си хладна
 • Намалете кофеина
 • Поддържайте постоянен график за сън/събуждане
 • Упражнявай се редовно
 • Водете дневник на съня за 2-3 месеца, ако се борите с инсомния
 • Спрете да пушите и да пиете алкохол
 • Йога
 • Устоявайте на желанието да подремнете преди основния сън
 • Вземете си копринена калъфка за възглавница, която е терморегулираща и дишаща, осигурява хладен комфорт и не запарва, не задържа влага.
Хранителни добавки за женско здраве, хормонален баланс и справяне със стреса:Комплекс Менопауза, Together Health Хранителна добавка от усвоими пълноценни витамини и минерали, от океански и растителни източници.
Комплекс Менопауза, Together Health, 60 бр 

Магнезий от морски соли от Мъртво море

Магнезий от морски соли от Мъртво море

мултивитамини и минерали за жени living multivitamin woman terra nova

Мултивитамини и минерали за жени Terranova

мултивитамини и минерали за жени together health

Биоактивни мултивитамини и минерали за женигрижа за женски хормонален баланс moon balance your superfoods
Суперхрани за хормонален баланс Moon Balance Your Super

Matcha Collagen

Матча колаген с хиалуронова киселина и магнезий

 

Източници:

How to Support Your Unique Sleep Needs: Why Women’s Sleep Differs to Men’s  

Gender Difference in the Prevalence of Insomnia: A Meta-Analysis of Observational Studies

How the menstrual cycle affects sleep

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Ползите на чая Матча
Следваща статия
Какви са ползите от маслото от пачули?

Виж още полезни статии тук:

Menu