Защо пре-биотиците са точно толкова важни колкото про-биотиците!

Филийка с масло. Лист и писалка. Пробиотици и пребиотици. Във всеки емблематичен дует, всеки индивид е самостоятелен играч, но заедно се превръщат в неудържим екип. Същото важи и за нашето здраве. Приемането на пробиотици може да помогне с всичко – от храносмилането до имунитета – но за да се случи  наистина, ежедневният ни пробиотичен прием се нуждае от подкрепата на пребиотици. Лекарят по функционална медицина, Марк Хайман, обяснява връзката по-долу, както и няколко съвета за пълното ре-балансиране на чревната ни флора. А знаем, че тя е отговорна за почти целия ни имунен отговор.
Здравето на трилионите микроорганизми в червата ни е едно от най-важните неща, които влияят на нашето благосъстояние. Трябва да се научим как да балансираме флората на нашите вътрешни градини (чревната микрофлора), като избираме какво ядем и как живеем. Трябва да подкрепяме и храним добрите бактерии и да избягваме навици като прекалено много захар и нишесте, или прекалено много алкохол, или да позволим на стреса да създаде неблагоприятна среда (защото, да, вашите чревни бактерии подслушват вашите мисли).  Ако се чудите защо е така, става дума за прочутата връзка между мозъка и червата, иначе казано, ако имаме дисбаланс това директно ще се отрази на нашето настроение и мисли. И обратно!

 

По принцип микробната екосистема в червата трябва да бъде здрава, за да сме здрави и ние. Запомнете – нито едни здравословен проблем не може съществува, ако чревния ни баланс е напълно здрав. Сред всички тези чревни бактерии има добри момчета, лоши момчета и МНОГО лоши момчета. Когато имате прекалено много лоши момчета и не са достатъчно добрите, тогава имаме проблем. Ето защо допълването на нашето меню с пробиотици и пребиотици е много важно.
Пробиотици срещу пребиотици
Пробиотиците са полезни бактерии, които колонизират стомашно-чревния тракт с оптимални количества и видове бактерии, които предпазват от възпаления и поддържат имунитета и здравата храносмилателна функция. В случаите, когато някой има хистаминова непоносимост или иска да избегне ферментирали храни, пробиотичната добавка може да е най-добрият избор. Но минималното количество нека е над 50-100 милиарда бактерии в таблетка. В идеалния случай от разнообразни щамове. Във всички останали случай най-благотворни са естествено ферментиралите храни – сурова туршия, кисело мляко, кефир, боза, зрели сирена и кашкавали. Също – идеалното е да са разнообразни и достатъчни всеки ден. При лични непоносимости, избирайте тези, които са подходящи за вас.

За да се грижите за вашата вътрешна градина, може да се наложи да направите малко истинско градинарско разчистване и пренареждане. Да оплевите бурените, да засеете новите благоприятни растения и да ги поливате и торите. Процес, който лекарите по функционална медицина следват: първо, разчистваме вредителите – гъбички и патогени с помощта на билки или лекарства; след това засяваме чревната лигавицата с добри войници – пробиотици; и след това ги храним – за да останат и да се размножават. Без последната стъпка, целият ни труд ще бъде напразно. Хранете ги добре с пребиотични храни и влакнини/фибри, за да поддържате здрава цялата система.
Пребиотиците са форма на фибри, която помага да се хранят добрите бактерии в червата. Когато консумирате пребиотици, влакното минава през тънките черва, а след това ферментира, когато достигне голямото дебело черво. Тази ферментация подхранва добрите войници-пробиотиците.
Получаването на достатъчно пребиотици и фибри в нашата диета може да доведе до различни ползи, включително подобряване на храносмилането, загуба на тегло, намаляване на възпалението и много повече. Може би се чудите къде от можете да си набавите пребиотици? Е, най-добрият източник идва от това, с което се храним. Пребиотиците включват храни като лук, чесън, сладки картофи, зелени банани, цикория, суров праз, целина, фибри от семена, бобови и ядки, пълнозърнести храни. Като шампион по съдържание на фибри e коренът Конджак и неговия екстракт ГлюкомананНе забравяйте да включите тези естествени поддръжници на здравето на червата колкото е възможно повече в ежедневната си диета.

Приемането на пробиотици и пребиотици може да бъде много полезно, но те са само част от пъзела. Ето и базисните стъпките за повторно балансиране на чревната ви флора:
  1. Яжте пълнозърнести непреработени, нерафинирани храни. Вашата диета трябва да е богата на ядки, семена, бобови (ако можете да ги понасяте), плодове и зеленчуци, като от всички тях се хранят добрите бактерии. При лош бактериален растеж бъдете внимателни със зърнените храни, обикновени са проблем докато чревната лигавица не се заздрави.
  2. Приемайте пробиотици всеки ден, с всяко хранене. Това не само е от полза за очевидната дисфункция на червата, но също така е доказано, че помага при депресия, проблеми с кожата, автоимунни състояния и др.
  3. Включете пре-биотиците. Пребиотиците са форма на фибри, които помагат за поддържането на числеността на добрите бактерии в червата.
  4. Обърнете се към специалист. Ако горните не са достатъчно ефективни за вашето състояние, помислете да се обърнете към специалист, който ще работи целенасочено и евентуално ще назначи допълнителни тестове – като хранителни непоносимости, чревни тестове и др. Ние работим с лекар, специалист по вътрешни болести, хомеопат и (съвсем скоро) сертифициран експерт по хранене д-р Райна Томова.

 

И тъй като вече започва Януарският детокс –  ние го приветстваме с нови промоционална цена на нашите пакети с фибри Глюкоманан Smart Silhouette!

 

Източници

1. HERE’S WHY PREBIOTICS ARE JUST AS IMPORTANT AS PROBIOTICS

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
8 холистични практики за ежедневието – как да намалим стреса и да обичаме повече себе си!
Следваща статия
Ключът към дългосрочната загуба на излишно тегло може да не е диета, а начин на живот спрямо храната.

Виж още полезни статии тук:

Меню