мащерка ваза

Етерично масло от мащерка – толкова ползи!

Етерично масло от мащерка – толкова ползи! Ако обичате да ходите в планината, със сигурност местните или някой хижар ви е почерпил с чай от мащерка. У нас мащерката е позната най-вече като чай и в кулинарията. Но нейната история също е древна. Най-старият египетски медицински текст, наречен Ebers Papyrus, датира от 1550 г. пр. н.е. са записани лечебните стойности на мащерката.
Растението мащерка е храстовиден вечнозелен подхраст с дървесна основа с малки, силно ароматни, сиво-зелени листа и гроздове от лилави или розови цветя, които цъфтят в началото на лятото. Мащерката се култивира най-добре на горещо, слънчево място с добре дренирана почва, толерира добре сушата и дори може да понесе дълбоки замръзвания, тъй като е установено, че расте диво в планинските планини.
маслото от мащерка - толкова ползи 2

Photo by karolina grabowska from pexels

Лечебните свойства на мащерката идват главно от нейните етерични масла, които се извличат чрез парна дестилация на свежи цветя и листа от Thymus vulgaris и неговите разновидности. Етеричното масло от мащерка съдържа от 20 до 54 процента тимол, което придава на маслото от мащерката  антисептични свойства, другите основни съставки са са алфа-туйон, алфа-пинен, камфен, бета-пинен, пара-цимен, алфа-терпинен, линалоол, борнеол, бета-кариофилен и карвакро.
Ползи:
 1. Засилва имунната система и се бори с инфекциите. Някои от летливите компоненти на маслото от мащерка, като камфен и алфа-пинен, са в състояние да укрепят имунната система с техните антибактериални и противогъбични свойства. Това ги прави ефективни, предпазвайки лигавиците, червата и дихателната система от потенциални инфекции. Антиоксидантните свойства на това масло също помагат за намаляване на увреждането от свободните радикали. При кашлица, хрема и настинкамаслото от мащерка има прочистващо пътищата и отхрачващо действие.
 2. Убива бактериите. Съединенията кариофилен и камфен, заедно с няколко други компонента, придават на етерично масло от мащерка антибактериални свойства. Това инхибира бактериалния растеж в и извън тялото, като убива бактериите, както и ги държи далеч от органите в тялото. Това е особено полезно за лечение на бактериални инфекции като колит, бъбречни инфекции, бактериални инфекции в гениталиите и уретрата, червата и дихателната система, както и външното излагане на рани. Проучвания го свързват с активно действие срещу салмонела, хеликобактер пилори, стафилокок ауреус. Етеричното масло от мащерка е добър антисептик и предпазва раните от инфекции, както и има действие срещу паразити. Проучване от 2011 г., проведено в Медицинския университет в Лодз, Полша, тества реакцията на мащерковото масло към 120 щама бактерии, изолирани от пациенти с инфекции на устната кухина, дихателните и пикочно-половите пътища. Резултатите от експериментите показват, че маслото от растението мащерка проявява изключително силна активност срещу всички клинични щамове. Маслото от мащерка дори демонстрира добра ефикасност срещу устойчиви на антибиотици щамове.
  маслото от мащерка - толкова ползи 3

  Photo nadi lindsay from pexels

 3. Белези и рани, ползи за кожата и косата. Това е огромно свойство на етеричното масло от мащерка. Маслото помага за заличаване на хирургически следи, от акне, шарка, морбили и рани. Част от причината е, че маслото от мащерка подобрява циркулацията на кръвта.  При някои хора мащерката дори минимизира появата на акне. Сместа от антисептични свойства и антиоксидантни стимуланти в това масло може да поддържа кожата ви да изглежда чиста, здрава и млада с напредване на възрастта! Маслото от мащерка може да има благоприятно действие срещу косопад.
 4. Сърдечно-съдово здраве. Важно и полезно свойство на етеричното масло от мащерка в днешния контекст, когато сърдечните проблеми нарастват с тревожна скорост. Маслото е спазмолитик, отпуска артериите и вените и по този начин намалява стреса върху сърцето. Освен това укрепва сърдечните мускули, тъй като е същевременно и тоник. Може да е полезно за хората, които страдат от ниско кръвно.
 5. Балансира хормоните – менопауза, есторегено зависими ракови заболявания, миоми. За жените това е особено важно свойство на маслото от мащерка. Свързва се с балансиране на симптоми като болезнена менструация, ПМС, поликистоза, нередовни менструации и преждевременна менопауза. Известно е, че маслото от мащерка притежава определени балансиращи хормоните свойства и може да стимулира производството на прогестерон, с което да отложи менопаузата.  За жени, които преминават през менопаузата или вече са преживели промяната, редовното използване на масло от мащерка може да им помогне да поддържат хормоналните си нива под контрол. В проучване на 150 билки, тествани за производство на прогестерон, които инхибират растежа на човешките клетки на рак на гърдата, маслото от мащерка е едно от първите шест с най-високо свързване с естрадиол и прогестерон. Същите благоприятни свойства, маслото от мащерска може да има към фиброиди на матката /миоми/, често причинени от високи нива на естроген и ниски на прогестерон в тялото. Тъй като маслото от мащерка повишава нивата на прогестерон в организма, то служи като естествено средство при подобри състояния.
  маслото от мащерка - толкова ползи 4

  Photo by olenka sergienko from pexels

 6. Подпомага детоксикацията. Линалоолът е един от най-често срещаните компоненти в маслото от мащерка, а също така има редица антиоксидантни и детоксикиращи ефекти върху тялото. Най-важното е, че може да стимулира  регенерацията в черния дроб и помага за бързото му детоксикиране. Стимулирането на циркулацията и метаболитният тласък, осигурени от маслото от мащерка, помагат при умора и липса на енергия.
Ето няколко лесни начина да използвате масло от мащерка във вашето ежедневие:
 • За да облекчите умората, добавете 2 капки масло от мащерка към топлата вода за баня.
 • За облекчаване на менструални спазми втрийте 2 капки масло от мащерка с равни части базово масло върху корема.
 • За да отворите запушени синуси, вдишайте 2 капки масло от мащерка или го добавете към гореща вода за вдишване с пара.
 • При гъбички по ноктите, добавете 5 капки масло от мащерка в топла баня за крака.
 • За общи ползи дифузирайте 2-3 капки масло от мащерка.

етерично масло от мащерка tisserandмаслото от мащерка - толкова ползи 5

 

Смесване: Етеричното масло от мащерка се смесва добре с етеричните масла от бергамот, грейпфрут, лимон, лавандула, розмарин и бор.
Дозировки:
Общо правило е етеричните масла да се дозират много точно. Те не се разреждат във вода, а са мастно разтворими.
1 мл = 20 капки масло
5 мл = 1 ч.л., а 10 мл. = 2 ч.л.
2-3 к. ет. масло в 1-2 ч.л. маслена база
40-50 к. ет. масло в 100 мл маслена база
Превантивни мерки: Не използвайте неразредено върху кожата. Разреждайте с базово растително масло като това Масло от гроздови семки Tisserand. Винаги тествайте върху кожата с малко количество в сгъвката на лакътя и изчакайте 24 часа. Може да бъде дразнещо за някои хора и в някои случаи да причини алергични реакции, особено, ако сте чувствителни към мента или риган. Хората с високо кръвно трябва да го използват след консултация с лекар. Да се избягва по време на бременност. Избягвайте контакт с чувствителни зони, като очи. Дръжте далеч от деца.
И накрая, както винаги, споделяме личен опит!  Маслото от мащерка е от онези, с които свързваме детството. Най- много ни допада в арома-дифузер, задено с други свежи аромати като лимон и лавандула.

 

Източници :

 1. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-009-5137-2_26
 2. https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2672.1994.tb01661.x
 3. https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S000711450000012X
 4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/J157v04n01_07
 5. https://academicjournals.org/journal/AJPP/article-abstract/655FC2836335
 6. https://www.mdpi.com/1420-3049/15/12/9252
 7. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00071668.2013.873772
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225355/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/
 10. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2012.719658
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789773/
 12. http://www.indiandrugsonline.org/issuesarticle-details?id=OTQx
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22313307/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9492350/
Свързани публикации: 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за интерпретацията, използването и прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от споделяни от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Масло от канела: ползи и употреба за здраве и щипка екзотика в живота ни.
Следваща статия
Love is in the air! Или как ароматите допринасят за сексуалното преживяване

Виж още полезни статии тук:

Меню