кокосови бонбони с шоколад 1

Домашни бонбони с кокос, черен шоколад и инфузия от чай

Тази рецепта е лесна, бърза и има много вариации. Но по-важното е, че е много вкусна и още по-полезна. Заредена е с полезни мазнини (кокосово и какаово масло), които ни дават стабилна кръвна захар и стабилно настроение и енергия; фибри (кокосови стърготини), които забавят разграждането на захарите и ни помагат в детоксикацията, дават ни чувство на ситост дълго време, антиоксиданти (какао), които действат срещу свободните радикали, пазят сърцето, кожата, и ни помагат бъдем по-здрави. Тези бонбони действат засищащо и изпълват сетивата с аромати и вкусове. Могат да се приготвят и да стоят в хладилника за дни наред като следобедна закуска, която да грабнете, за бързо подсилване, когато имате нужда от енергия или да поднесете на семейството без чакане.

За основата съставки:
  • 250 гр. кокосови стърготини. Препоръчваме да минете за няколко завъртания в блендер, за да раздробите една идея по-наситно. Може и да не го правите, но едрите частици малко по-трудно се формират в еднородна форма.
  • 6 с.л. разтопено на ниска температура какаово масло
  • 2 с.л. разтопено кокосово масло
  • 3 с.л. или на вкус разтопен мед на ниска температура
  • 1/4 чаша какаов чай Chocolate Chai Chill Out с какаови обвивки и подправки джинджифил, кардамом, карамфил и пипер, алтернативно може да ползвате друг чай, в зависимост от леката инфузия и аромат, който искате да постигнете. За целта може да бъде чай от мента, чай от рози, чай от лавандула, или просто кокосово мляко, или вода.
Смесвате първо всички съставки без кокосовоти стърготини, накрая добавяте и тях. Омесвате с ръце и оформяте на правоъгълничета или кръгли бонони. След това слагате в хладилника поне за 1 час или в камерата за по-кратко.

За топинга:
Разтопявате 1 шоколад или повече на водна баня за 3-4 мин, докато се стопи. Важно никога не оставяйте да пуши или прегори.

След като кокосовите основи са добре охладени, хомогенни и твърди, заливате с разтопения шоколад. След като се охлади на стайна температура, приберете в хладилника. По желание може да декорирате преди шоколадът да се втвърди с натрошен шам фъстък, други ядки, кокосови стърготини, или ако сте ползвали чай с билки, със съответните листенца от роза, лавандулови цветчета и т.н.
Включете и децата, много се забавляват да оформят топчета и да поливат шоколад. А пък и кой ще оближе лъжицата!

В тези предизвикателни времена е важно да си доставяме наслада, но без излишни и празни калории, а с десерти с високо и полезно хранително съдържание. Те ще ни дадат не само енергия и наслада, но и ще върнат на тялото ни сила, без да ни натоварват или да трупаме излишни килограми.

 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Лечебната сила на прегръдките и докосването, от д-р Уилям Сиърс
Следваща статия
Най-добрите видове сутрешна йога за събуждане и тонус, и вечерна – за добър сън.

Виж още полезни статии тук:

Меню