Какви са ползите от какаото? Днес ще си говорим за момичетата, лятото и …. какаото!

Сигурна съм, че повечето то вас са чували, че какаовите зърна са полезни. Защо обаче и какво им е полезното? И къде се пречупва доброто настроение, когато отвсякъде чуваме, че шоколадът пък е вреден?
Не случайно какаовите зърна са супер храна от хилядолетия на народите от Африка и Южна Америка. Те съдържат ценни фитонутриенти като магнезий, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, витамини A, B2, B3, B1, E, C и незаменими мастни киселини, но може би най-страхотното им качество е съдържанието на флаваноиди. Тези силни антиоксиданти имат противовъзпалителна функция и укрепват имунната ни система. Благодарение на тях, тялото ни се бори с пагубното въздействие на свободните радикали от замърсения въздух в градовете, пестициди и химикали в храната, стресът, цигарения дим, дори силното слънце през лятото. Всички знаем, че рискът от сърдечно съдови заболявания, висок холестерол, рак в голяма степен се преписват на свободните радикали. Да не говорим за сбръчканата кожа – о, ужас! В какаовите зърна се намира един от най-високите проценти антиоксиданти – повече отколкото в боровинките, зеления чай, годжи берито и дори виното. Но интересното е, че действат най-добре заедно – така че шоколад и вино все още е чудесна комбинация!

cocoa beans hands

И тук идва въпросът какво му е вредното на шоколада тогава? Отговорът е прост – в индустриалното производство процентът какао в шоколада е малък, за сметка на изкуствени добавки като рафинирани масла и бяла захар, различни емулгатори или соя, стабилизатори, ГМО суровини и др. Като добавим и много високите температури на обработка, получаваме продукт, който ние лично не бихме си купили.
Всъщност уникалните свойства на какаовите зърна могат да бъдат запазени до крайното парченце шоколад. Ето как се случва тази магия. Какаовите зърна са обвити в шушулки, когато се берат и след това се белят и оставят да ферментират заедно с пулпата за няколко дни на слънце.

cocoa-fruitcocoa beans

 

Това е един от най-важните процеси, в който се случват химични реакции, подобни на виното и след това оцета. В крайна сметка имаме пробиотични ферментирали какаови зърна – страхотна новина за нашето коремче! Така че ние редовно ги хапваме и сурови, за да разнообразим чревната микрофлора с полезни бактерии.  Следва селектиране, изпичане на ниски температури, белене от люспите и мелене в идеалния случай на каменна мелница. Преди да се налее във форми шоколадовата маса се смесва дни наред чрез разбъркване. Тогава се оформя в най-голямата степен от аромата и вкуса на шоколада. А когато този занаятчийски процес е завършен, шоколадът се оставя да „почива“ мнооого дни наред. Така се хомогенизира естествено без нуждата от добавяне на емулгатори, които целят ниска цена за сметка на качество. И така от зрънцето до барчето (bean-to-bar) се прави истински полезен и здравословен шоколад.

 

chocolate_making_process_scheme_big

И така, момичета, лятото е, за да му се наслаждаваме, но и да пазим кожата и здравето си от силното слънце и недостатъците на градския живот. За това ето ползите от какаовите зърна и занаятчийския шоколад в едно:
 1. Регулираме стреса и функциите на мускулите – магнезий
 2. Поддържаме стройна фигура и добра перисталтика – фибри (в зърната)
 3. Помага ни да изгаряме мазнини – серотонинът подтиска апетита, а какаото действа против затлъстяване като деактивира гените, които са отговорни за синтезата на мастните киселини. Следователно тези мазнини не се натрупват в системата и предотвратяват натрупването на тегло.
 4. Превенция срещу сърдечни заболявания, рак като подобрява функцията на кръвоносните съдове и метаболизма – феноли
 5. Подпомага имунната система и борбата с вирусни и хронични заболявания
 6. Подпомагащи гладка и есластична кожа – антиоксиданти
 7. Действа на мозъка ни като създава чувство на еуфория, позитивизъм и страхотно настроение – освобождават се фенилетиламин, ендорфин, серотонин
 8. Моносатурирани, полезни мазнини за мозъка и хормоналния баланс
Можем само да си представяме какво се случва с един здравословен шоколад, ако добавим и българските билки в него под формата на мощни маслени екстракти. Точно както направихме MURSALA. С чиста съвест се наслаждаваме на лятото и знаем, че сме дали на тялото си най-доброто, когато търсим удоволствие и малко наслада!

Източници:

 1. Dr. Axe  Cacao Nibs: Superfood that Boosts Energy and Burns Fat
 2.  Tree-to-bar basics 
 3. The Wonderful Weight Loss Benefits of Cocoa Powder

 4. 5 Proven Benefits of Cacao Beans for Weight Loss 

 5. Ingested cocoa can prevent high-fat diet-induced obesity

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
5 причини, поради които приемам допълнително фибри, въпреки, че съм „слаба“!
Следваща статия
Кое е най-доброто време да приемаме колаген? Вярно ли е, че се усвоява само на празен стомах? С какво се комбинира и с какво не?

Виж още полезни статии тук:

Меню