natural cosmetics

Днес ще ви разкажем за момичетата, лятото и …. маслата. Защо се отказахме от бялата козметика и как за малко да попаднем в капана на “всички масла са добри за нас”!

Днес ще разкажем нашия път защо от години предпочитаме маслени блендове пред “бяла” козметика за лице и тяло.  
Всички знаем, че в козметиката ни е добре да няма парабени, фталати, консерванти, парфюми, петролни съединения, тежки метали и други токсични химикали, които са канцерогенни и ендокринни дисруптори. Но какво означават точно и защо са толкова страшни? Всъщност кремове, шампоани, балсами, червила, грим, лосиони, лакове за нокти… огромен списък с ежедневно използвани продукти съдържат десетки хиляди токсини, които тялото ни не може да изхвърли. Тяхното действие върху най-абсорбиращия ни орган, кожата, е бързо и дълбоко, а дълготрайните последици – сериозни. По този начин се получава толкова голямо натрупване в органите, кръвоносната, лимфната и ендокринната система, че следи от тях са намерени в ДНК на бебета, в майчината кърма и в туморни клетки. Трудната част е, че те се крият зад безброй абревиатури в състава на етикетите и е нужно да се отдели сериозно време, за да се научат. Най-обширната база данни е на сайта SkinDeep  на Environmental Working Group. Да не говорим, че законовата рамка за козметиката, която не е произведена в Европа има много по-малко задължителни за отбелязване потенциално опасни съставки. Не звучи добре, нали?

natural cosmetics 2

Преди време дори изпробвахме приложението SkinDeep, за да сканираме директно продуктите и да получим оценка доколко безопасен е състава им, но за България не работеше добре. И тогава започнахме да четем по-задълбочено с какво да заменим конвенционалната козметика. Пред нас се откри света на натуралните базови и етерични масла. Разбира се, изхвърлихме с кашони кутии и опаковки с всевъзможни парфюмирани мазила и ги заменихме със стъклени шишенца с масла, които комбинирахме за своите нужди. С тях поне бяхме спокойни, че не вредим на здравето си. След 30-тата година обаче, видяхме и че освен приятна хидратация, не постигаме друг особен ефект. И започнахме да четем отново.

Този път открихме професионалистите на органична растителна козметика, срещнахме се лично с тях, разговаряхме и се обучавахме. И когато създавахме марката Smart Sisters Co. за взаимна подкрепа на жените, търсещи чисти продукти, вече знаехме, че ще работим само с такива специалисти. Научихме, че с натурална маслена козметика може да се постигне значителен ефект върху състоянието на кожата, но има няколко много важни условия, които не се постигат у дома.
essential-oilsТе са основно три плюс едно:
  • правилно отглеждане на растенията,
  • правилно извличане
  • правилно съхранение на готовия продукт и…
  • правилно нанасяне
– Правилното отглеждане означава, почвите да бъдат доказано чисти или биологично сертифицирани. От засаждането до събиране на реколтата без използване на хербициди, пестициди, ГМО, тежки метали и изкуствени торове.  Ако тези условия не са изпълнени, дали купуваме замърсени масла или конвенционални кремове, няма особено значение. Но сами се сещате, че цената на такъв продукт е по-висока не заради маркетинг, а заради инвестиция в почвите.
– Правилно извличане означава щадящи процеси на екстракция – дестилиране, филтриране, изпарение – в лаборатории, покриващи строги стандарти за качество. С въведени системи за проследимост на процесите, без йонизиращи лъчения, по възможност с въведени екологични практики на безотпадни процеси. При извличане на ценните вещества на високи температури, ценността им се губи и доброто намерение за чист продукт пропада пред оптимизиране на разходите или липса на ноу-хау. А що се отнася до конвенционално извличане със спирт или петролни деривати, винаги съдържа вредни следи, които попадат в човешкия организъм – етери, петролни съединения и други. За това при възможност търсете и избирайте продукти с безценните най-висококачествени CO2 екстракти или друга студена екстракция. 

co2

CO2 е “свръхкритична” екстракция чрез природен въглероден диоксид. Терминът означава, че тя се извършва в специални области на налягане и температури, които за въглеродния диоксид са до 32°С, и позволява на процесът да бъде студен, запазващ уникалните свойства и аромати, както и съдържанието на най-висок процент активни вещества от билката. CO2 екстракцията минава през цялото растение – стебла, плод, цветчета и извлича от него био-активни комплекси, които съдържат цялата палитра полезни свойства, работещи най-ефективно, когато са заедно в синергия. В крайния продукт диоксидът напълно се изпарява и така екстрактите са абсолютно чисти, без следи от органични разтворители, тежки метали и пестициди. Те имат уникален профил като съдържат терпени, флаваноиди, токофероли, висши мастни киселини, на които се дължат антиоксидантните, хипоалергенните, имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства.  
И едно уточнение за флоралните води – привидно евтин, натурален продукт. Те съдържат неголямо количество етерично масло, почистват и тонизират кожата и се използват преди нанасянето на активния серум, балсам или крем. За да бъдат наистина ефикасни е важно да бъдат извлечени чрез директна парна или водно-парна дестилация от свежи цветове и стръкове, а не като остатъчна дестилация от други продукти, която се събира по стените на съдовете. Тогава продуктът не е чак толкова евтин и не бива да бъде.
– Правилното съхранение означава опаковките на маслата да бъдат от високо качествено фармацевтично тъмно кафяво или черно стъкло, което да защитава от светлина и въздух. Растителните масла са много неустойчиви на тези влияния и дори правилно добити, могат лесно да се окислят. По този начин в крайна сметка да не носят никакви ползи, а дори да навредят на вида на кожата. Често хора които твърдят, че природните маслени блендове са неефективни за тях, всъщност не знаят, че вината е в начина на съхранение. А маслен бленд с унищожени свойства е именно такъв. Колкото по-високо е качеството на стъклото, толкова повече то блокира спектъра на UV и инфрачервените лъчи. Само така се гарантира запазване на свежестта, защита на активните съставки и срока на годност. Най-добри са опаковките с помпа, която не допуска въздух.

 

lilactermal water lindenecomaat флуид за лице с роза

 

Зелено кафе антиоксиданти крем за лице Nini Organics 2бакучиол бустер ягода nini organicантиоксиданти натурална козметика_Nini_Organic

Билков серум за лице Anti-age & Moisture - при нормална към комбинирана, суха и/или зряла кожа - 30мл flora`s secretмасло за коса flora`s secret cosmetics

 

– Правилно нанасяне преминава през 2 подготвителни етапа. На първо място правилното определяне на типа кожа, нейните изменения през сезоните и други фактори като възраст, хормонален баланс, стрес и др. На второ място правилното определяне на подходящия продукт в момента. И чак на трето място идва ред на техниката за правилно нанасяне на масления бленд – серум или балсам.
Стъпка 1: Почистете лицето, може да използвате масло за почистване, мицеларна вода или друг продукт. Може да направите и пилинг, но не всеки ден.
Стъпка 2: Напръскайте с флорана вода лицето (и/или тялото) и не оставяйте да изсъхне напълно, нека остане леко влажна.
Стъпка 3: Напръскайте или сложете върху измити ръце съответното количество масло с помощта на помпа, шпатула или капкомер. Никога не докосвайте директно с пръсти маслото в шишето. Разтъркайте внимателно докато маслото се разтопи и затопли. Може да вдишате ид мислено да се настроите за благотворен мини ритуал, който ще си подарите. Внимателно нанесете по схемата по-долу, без да дърпате и опъвате кожата. Не забравяйте шията и деколтето!
face-massage

 

И така, в обобщение – маслата са нашия избор пред конвенционално произведената козметика. Но не всичко, което е маслен бленд е непременно добро за кожата ни. То трябва да е отгледано в доказано чисти почви, студено извлечено с висок процент активни вещества и правилно пакетирано, транспортирано и съхранено. Едва тогава получаваме ефективна грижа и видими резултати!
А начинът, по който ние се отнасяме към този ритуал и към себе си, е също толкова важен, както и самите продукти! Виж повече за нашия вечерен ритуал ТУК
С пожелания за лято с чиста и безпроблемна кожа!

 

Източници:

  1. Ecomaat 
  2. Environmental Defence of Canada. Download their heavy metal hazard study right here: http://environmentaldefence.ca/reports/heavy-metal-hazard-health-risks-hidden-heavy-metals-in-face-makeup
  3. http://www.breastcancerfund.org/clear-science/environmental-breast-cancer-links/cosmetics/
  4. http://www.organicauthority.com/delicious-beauty/7-dangerous-chemicals-in-your-cosmetics.html
  5. https://www.annmariegianni.com/toxic-chemicals-in-makeup-industry/

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Кое е най-доброто време да приемаме колаген? Вярно ли е, че се усвоява само на празен стомах? С какво се комбинира и с какво не?
Следваща статия
5 начина за трайно справяне с подутото коремче

Виж още полезни статии тук:

Menu