гъба чага медицински гъби

Гъби Чага: Всичко, което трябва да знаете за техните ползи

Гъби Чага се използват от векове като традиционна медицина в Северна Европа и Русия за подобряване на цялостното здраве, както и на имунитета. Те настъргвали гъбата на фин прах и след това я приготвяли като билков чай. Днес гъбите чага се продават като прах или добавка.
Какво представляват гъбите чага?
Въпреки че повечето от нас си мислят, че гъбите с шапка растат от земята, ще трябва да погледнете нагоре, за да намерите гъби чага. Известна научно като Inonotus obliquus, тази гъба расте върху кората на брезите в студен климат, като този на Канада, Сибир и Северна Европа.
Чага гъби: антиоксидантно злато
Гъбите чага може да изглеждат като изгорял въглен отвън, но отвътре? Ето къде е истинската магия!
Гъбите чага, известни още като „черно злато“ поради корковата си оранжева тъкан, са известни със съдържанието си на антиоксиданти. Всъщност те имат едно от най-високите, ако не и най-високото съдържание на антиоксиданти от всяка друга храна. Гъбите Chaga имат стойност на абсорбционния капацитет на кислородни радикали (ORAC) от 146 700.
Според „Международен журнал за биологични макромолекули“, полизахаридът от чага има „силна антиоксидантна активност за отстраняване на свободните радикали„. Но какво означава това?
Първо, трябва да разберем какво представляват свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които се произвеждат естествено в тялото или чрез излагане на химикали или агенти на околната среда, като например замърсяване.Тъй като свободните радикали имат единичен несдвоен електрон, те са реактивни и нестабилни. Те ще търсят други молекули, за да отнемат електрон или да им дадат допълнителния електрон, което създава повече свободни радикали. В резултат на това свободните радикали могат да причинят увреждане и да унищожат нашите клетки и ДНК. Когато се произвеждат твърде много свободни радикали, тогава възниква оксидативен стрес. Според д-р Джоел Фурман оксидативното увреждане „допринася за стареенето на нашето тяло и болести като рак, диабет и сърдечни заболявания“.
Ние бихме добавили, че те влияят директно и на начина, по който изглеждаме, защото са водеща причина за стареенето на кожата.
И така, къде са гъбите чага в уравнението на свободните радикали? Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, гъбите чага съдържат уловители на свободните радикали – и то силни. Те търсят свободните радикали и даряват електрон, за да ги неутрализират и предотвратят повече щети.
3 магически ползи от гъбата чага
  1. Може да засили имунната система
Чага гъбите са мощни имуностимулатори. Това е така, защото те съдържат бета-глюкани, естествено срещащи се полизахариди, които „увеличават имунната защита на гостоприемника чрез активиране на системата на комплемента, засилване на макрофагите и функцията на естествените клетки убийци“.
Друг начин, по който гъбите чага могат да стимулират имунната система, е насърчаването на образуването на цитокини. Тези протеини са химическите пратеници на имунната система и стимулират белите кръвни клетки, които са първите, които реагират на тялото на инфекции или бактерии и вируси.
  1. Може да има противовъзпалителни свойства
Куркумата не е единствената суперхрана, за която е доказано, че намалява възпалението! Възпалението е защитен механизъм на имунната система срещу нараняване и инфекция. Имунната система реагира, като лекува или поправя увреждането или сигнализира на тялото да се бори срещу вредни нашественици, като бактерии или вируси.
Известно възпаление е нормално, но хроничното възпаление може да доведе до хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и дори рак.
Спомняте ли си тези цитокини? Има два вида: полезни цитокини и вредни цитокини. Когато става въпрос за възпаление, вредните цитокини могат да го предизвикат. Но изследванията показват, че гъбите чага могат да предотвратят производството на вредни цитокини.
  1. Може да помогне срещу рак
Въпреки че никоя храна не може да предотврати рака, множество проучвания показват, че гъбите чага имат силни противоракови свойства, особено когато става въпрос за забавяне на растежа на някои видове рак.
Какво прави чага толкова мощна? Гъбата съдържа лечебното съединение бетулин, вид антиоксидант, известен като тритерпен. И проучванията показват, че това съединение има противоракови свойства.
Определено са необходими повече изследвания върху хора, но изследванията, които са проведени досега, изглеждат обещаващи.
Какъв е вкусът на гъбите чага?
Неписаното правило при храната е, колкото по-високо е съдържанието на антиоксиданти, толкова по-горчив ще бъде вкусът. И това не може да бъде по-вярно за гъбите чага. Имат горчив и землист вкус. Ето защо към този микс Антистрес микс с функционални гъби – Magic Mushroom Mix са добавени какао и лукума  – балансира горчивината на чага, но все пак запазва ползите.
Безопасни ли са гъбите чага?
Медицинските гъби, като гъбите чага, често се бъркат с психеделични гъби. Чага гъбите са безопасни и законни за консумация. Те не съдържат псилоцибин и няма да предизвикат психоактивни ефекти. Все пак хората на инсулин трябва да са внимателни, защото гъбата гача може да намали нивата на кръвната захар.
Как да добавите гъбите чага към вашата здравословна рутина?

 

шоколадов мус с парченца какао и smart collagen

Ето цели четири рецепти:
1. Лесен шоколадов мус от авокадо или тиква
Порции 2
Съставки:
6 ч.л. смес Magic Mushroom mix  
1 мерителна л. Smart Collagen
1 зряло авокадо
2-3 супени лъжици кленов сироп или фурми
2 супени лъжици кокосова сметана
1 ч.л. какао
Упътвания: Поставете всички съставки в блендер с висока скорост и пасирайте до гладкост. Охладете в хладилника и сервирайте студено.
2. Горещ шоколад с гъби
Порция 1
Съставки:
1 ч.л. смес от Magic Mushroom mix 
350 мл растително мляко
1-2 ч. л. кленов сироп или кокосова захар (по желание)
Начин на приготвяне: Загрейте млякото в малък съд. Изключете котлона, добавете останалите съставки и разбийте до пяна. Прехвърлете в чаша и се насладете.

magic mushroom cup hot chocolate

3. Рецепта за магически бонбони
Прави 10 бр
Съставки:
5 ч.л. смес Magic Mushroom mix 
150 г орехи или пекан
150 г фурми без костилки
½ чаена лъжичка ванилия и/или кардамон (по желание)
Начин на приготвяне: Поставете всички съставки в блендер и пасирайте, докато стане лепкава. С ръце оформете сместа на топки.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 5 дни. Съвет: Оваляйте топчетата в настърган кокос.
4. Рецепта за колагеново мокачино с шоколад и кафе
Съставки:
1 кафена чашка кафе или напитка от цикория
1 мерителна л. Smart Collagen
2 ч.л. Magic Mushroom mix 
50 мл вода
200 мл мляко на растителна основа
1 ч. л. кленов сироп, кокосова захар (по избор)
Начин на приготвяне: В малка тенджера загрейте млякото, водата и кленовия сироп (ако използвате). Разбъркайте, за да се комбинират.
Изключете котлона и разбийте смесите. Изсипете в чаша и се насладете.

горещ шоколад с колаген Smart Collagen и тарт

Източници:

https://yoursuper.eu/blogs/articles/chaga-mushroom-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240111/

https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3085/htm

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chaga-mushroom

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844021001080

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2010/943516/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367670/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18203281/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613000526

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20607061/

 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Хидролизиран колаген за красота: научно доказани ползи за кожа, коса и нокти
Следваща статия
Хранене при менопауза

Виж още полезни статии тук:

Меню