shinrin yoku шинрин йоку горски бани жена в гората

Горско къпане? Японската програма за дълъг живот Shinrin Yoku

През 1982г в Япония започва национална здравна програма, наречена Shinrin Yoku или буквално преведено „Горско къпане“.  Тя се основава на научни медицински изследвания за благотворното влияние върху човешкия организъм на времето, прекарано сред дърветата в гората. Забележете, тук не става дума за спорт, тичане и друго, а просто да бъдем там с колкото е възможно повече осъзнато присъствие. Оттогава до днес, Асоциацията на японските терапевтични гори е помогнала на повече от 10 млн. души да се завърнат към целебната сила на природата. Дори в медицинските застраховки на някои компании се предлага транспорт и екскурзия за горско къпане.
Стресът в града.
Според Prof. Dr. med. Mazda Adli Психиатър, психотерапевт и изследовател на стреса, нашият мозък не е еволюирал до такава степен, че да живеем в пренаселени градове и това ни носи тревожност и депресия. В големите градове хората страдат от тези състояние с 40% повече. Една от хипотезите за причините е постоянните нервни стимули – шума, колите, рекламите, бетона и асфалта около нас вероятно нарушават функцията за производство на допамин в мозъка ни. Този невротрансмитер е фактор за способността ни да релаксираме и да имаме устойчивост на стреса.
Можете да видите неговата TED презентация тук

Има направени проучвания, че правите линии и ъглите в градската среда инстинктивно ни смущават, защото в природата реално не съществуват. Един от най-великите архитекти Антони Гауди е строил сградите си на принципа на природните закони, а именно да няма нито една чисто права стена.
Учени от университета във Ватерло са напривили експерименти с виртуална среда, като са измервали жизнените показатели на участниците и открили, че стимулите на градската среда покачват стреса, раздразнителността, безсънието, безпокойството.
Прословутите сини зони, в които на Земята живеят най-здравите и дълголетни хора, също са извън градска среда сред природата. Виж също Как живеят най-дълголетните хора в света?
Ново проучване, публикувано в списание Nature, показва силна връзка между изобилието от улични дървета и подобреното чувство за благополучие на местните жители. Всъщност авторите на проучването установяват, че засаждането на още 10 дървета в градски квартал „средно подобрява възприятието за здравето по начини, сравними с това да бъдем със 7 години по-млади“.
 
Науката Shinrin Yoku
Резултатите от японски проучвания показват, че „къпането в гората“ подобрява качеството на съня, настроението, способността за фокусиране и нивата на стрес. Хроничният стрес може да допринесе за развитието на заболявания като тревожност, депресия и безсъние. Може също да допринесе за физиологични проблеми, като високо кръвно налягане, мускулно напрежение и понижен имунен отговор. Предписаното горско къпане в Япония е довело до по-здравословен начин на живот за хора от всички възрасти.
Д-р Qing Li, MD, Ph.D. е лекар в медицинското училище Nippon в Токио, президент на Дружеството по горска медицина и автор на Forest Bathing: Как дърветата могат да ви помогнат да намерите здраве и щастие. Той смята, че прекарваме 93 процента от времето си на закрито. Той идентифицира нарушение на природния дефицит в обществото, което допринася за негативни чувства към живота, но може да бъде значително подобрено само с няколко часа къпане в гората.
Изследване, проведено в 24 различни гори в Япония, показва, че прекарването на време в горска среда може да намали концентрациите на кортизол /стресов хормон/, да понижи пулса, да понижи кръвното налягане, да повиши активността на парасимпатиковия нерв и да намали въздействието на симпатиковия нерв.
shinrin yoku шинрин йоку горски бани дърво горски мъх

Photo by mali-maeder

Всичко започва от малко отрова
Става дума за леко отровни вещества фитонциди. Отрито е, че това са летливи компоненти, които растенията изпускат, за да предотвратят гниене и нападение от плесени или бактерии. В малки дози обаче, се оказва, че те имат оздравителен ефект върху нас като предизвикват благоприятни хормонални промени.
Клетки убийци на рака
Изследвания в Япония са установили, че естествените в телата ни клетки, борещи се с рака /NK cells/, стават много по-здрави, силни и активни при хора, прекарващи повече време в природна среда, отколкото в града. И при това разликата се виждала само след първите 2 нощи извън града!
Друго проучване установило, че само 1 ден сред природата ни прави по-устойчиви на вредни влияния за цялата следваща седмица в града. През 2010 г окончателно се доказва, че влиянието на фитонцидите укрепва и увеличава NK клетките, убийци на рака.
Как да изпълним Шинрин Йоку в гората
 1. Отдай се напълно тук и сега! Изключи мултитаскинга, изключи телефона! Съсредоточи се върху петте си сетива и остани в тишина докато си в гората!
 2. Недей да бързаш, не следвай точен план, остави се гората да те води и си позволи да я следваш в различни посоки! Не си поставяй непременна цел! Чуй звуците наоколо, птиците, шумоленето на листата, сухите клонки под стъпките ти, поточето в близост, вятъра в листата на дърветата!
 3. Дишай бавно и дълбоко, активирай корема си, не само ключицата с плитко дишане!
 4. Остави мислите ти да се реят, без да ги контролираш и без да се концентрираш в тях! Колкото повече присъстваш, толкова по-малко мисли ще имаш в главата си.
 5. Почувствай се част от цялата заобикаляща те среда и Вселена!
shinrin yoku шинрин йоку горски бани 3

Photo by kim-stiver

Какво да не правим по време на Шинрин Йоку
 1. Да не се разсейваме с телефона
 2. Да не мислим за задачи и ангажименти, които ни очакват
 3. Да не бързаме, да не тичаме по зададен план или маршрут
 4. Да не говорим за стресиращи новини, да се тревожим за миналото или бъдещето
Как да постигнем Шинрин Йоку в къщи
 1. Декорирайте дома си със зелени растения! Те улавят CO2 от въздуха и го пречистват, отделят фитохимикали, които са полезни за нас, поглъщат шума, балансират енергията.
 2. Включете ароматерапията в ежедневието си! Най-богати на фитонциди са маслата от дървета като кедър, бор, кипарис. А други масла просто имат успокояващ и балансиращ ефект – лавандула, роза, мента, портокал и много други.
 3. Пуснете си музика от природата! Доказано е, че птичите песни успокояват ума и повишават концентрацията.
 4. Поглеждайте през прозореца, ако имате гледка към зеленина.
shinrin yoku шинрин йоку горски бани горска пътека

Photo by skyler-ewing

Както винаги накрая от нас – последните години изпитваме все повече нужда да бъдем сред природата и отдавна всеки уикенд прекарваме извън града из горските пътеки. Тонусът и настроението, с които се връщаме, не могат да заменят никаква друга терапия от стреса. 

Източници:

https://www.nature.com/articles/srep11610#affil-auth

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19568835/

https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/

https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12199-019-0822-8

https://www.researchgate.net/publication/6393771_Physiological_Effects_of_Shinrin-yoku_Taking_in_the_Atmosphere_of_the_Forest-Using_Salivary_Cortisol_and_Cerebral_Activity_as_Indicators-

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580555/

Forest Bathing : the Rejuvenating Practice of Shinrin Yoku. Author. Hector Garcia, Francesc Miralles, 2018

Предишна статия
Искаме да горим мазнини? 10 грешки, които да не правим
Следваща статия
Леден душ за бърз метаболизъм, силен имунитет и горене на мазнини

Виж още полезни статии тук:

Меню