bone-broth

Горещата тема: периодично гладуване /intermittent fasting/. Част 1/2

Това ли е новият фонтан на младостта и има ли скрити рискове? Да чуем експертите и научните изследвания.
Последните години трендовете в храненето се сменят с шизофренична скорост като преминават от една позиция в срещуположната. Но това, което остава стабилно и си заслужава вниманието са 2 основни неща. Първо – традициите в храненето през вековете назад, които са се доказали с известен успех и второто е личното ДНК на всеки човек, което често има връзка с първото. А в част 2 на тази статия, ще обърнем внимание и на разликата между мъже, и жени. И така.
Ядем ли прекалено много?
„Нашето тяло е предназначено да се справя с известен недостиг на храна, като активира определени системи в такива моменти“, обяснява д-р Sara Gottfried, гинеколог и хормонален експерт, трикратен най-продаван автор на New York Times с книгите си The Hormone Cure, The Hormone Reset Diet, and Younger. Според нея, ние сме генетично програмирани за метаболитна почивка между 12-18 часа през нощта. Според д-р Sara Gottfried, човешкото ДНК не е пригодено да се храни през 2 часа и това прекомерно потребление на храна в днешния Западен свят, води до постоянен цикъл на клетъчен растеж. А това – до проблеми с инсулина, което може да предизвика внезапни пристъпи на глад, складиране на повече мазнини, увеличаване на теглото, синдром на поликистозни яйчници (PCOS), преддиабет, диабет, метаболитен синдром и дори спад в концентрацията.
Да се върнем към традициите
Ако погледнем назад, постът в обичаите на различните народи, винаги е следвал логиката на прочистване на организма. За Източното православие логиката е в сезоните и ритъма на земята, и животните. В Аюрведа, за да се премахне „ама“ или токсичното натрупване, се практикува „лангхан“, което означава да се яде по-малко или да се пие само топла вода през деня“, казва Yotsna Makkar, аюрведичен лекар и основател на Tanmatra Ayurveda, Гургаон. В Индия след 30-годишна възраст се практикува редовно, защото метаболизмът се забавя и токсините не могат да бъдат отстранени от организма толкова лесно. Основните правила за хранене, според Аюрведа, са да се яде само, когато сте гладни и според естествените циркадни ритми. „Храносмилателният огън“ също наричан „агни“ /jathragini/, е най-силен сутрин и се изчерпва до вечерта. „Важно е да се намали храненето, когато настъпва краят на деня.“ Мъдростта на народите по нашите земи казва: „Закуската изяж сам, раздели обяда с приятел, а вечерята – дай на врага си“.

Науката за периодичното гладуване
„Науката само наваксва с това, което си мислехме от хиляди години“, казва Amy Shah, двустранно сертифициран лекар, базиран в САЩ, с обучение от университетите Корнел, Колумбия и Харвард. Д-р Shah практикува периодично гладуване редовно, но докато правилото често е да се пости 16 часа и да се храним в през останалите 8, тя следва 14-16 часа два-три пъти седмично и 12-13-часов пост в другите дни. Докато повечето хора са склонни да пропускат закуска, при периодичното гладуване, тя практикува това, което нарича „обратен пост“. Това означава, че вечеря около 18:00 и прави лека закуска на следващата сутрин.  Това е в съответствие с нашата традиционна система, където яденето с естествения циркаден ритъм е билета за добро здраве. „Изглежда, че хората имат повече проблеми с храносмилането вечер, нали?“, добавя д-р Shah.
Другата възможност за 16: 8 гладуване е 5: 2 гладуване, когато гладувате два дни (консумирайки само 500-600 калории) и ядете нормално за останалите пет дни. „За жените предпочитам протокола за гладуване 16: 8 пред този 5: 2. Много от моите пациенти откриват, че гладуването два дни в седмицата (ограничаване на калориите до по-малко от 500 в онези дни) води до включване на „режим на оцеляване“, тежък е и може да предизвика хранителни разтройства, казва д-р Gottfried.  В практиката си, тя установява, че само около 10% от хората могат да правят такова ограничаване на калориите, докато 90% могат да правят периодично гладуване.
Освен отслабването, какво друго може да ни донесе периодичното гладуване 
Периодичното гладуване или поста, от скоро се радват на възраждане, защото се смятат за ефективен инструмент за отслабване и също, че лекуват определени болести на съвремието и увеличават продължителността на живота. Въпреки това, да гледаме на фастинга само като начин да отслабнем, е все едно да режем краставица с меч. „Смисълът на периодичното гладуване е да се използва метаболитната почивка, за да се задейства автофагията, преведена като“ самоизяждане“, когато тялото буквално се храни от своите запаси,“ казва д-р Gottfried. Тя обяснява, че това е важна детоксикационна функция в организма за почистване на увредените клетки и генериране на нови. „Също така може да помогне за коригиране нивата на кръвната захар и инсулина, за подобряване на умствената концентрация, диабет тип 2, понижаване на холестерола и научно изследване показва, че може дори да ремисира множествената склерозата.“ Д-р Sara Gottfried казва, че от генетична гледна точка, периодичното гладуване може да включи гена SIRT1 и да изключи mTOR гена. „Когато е хиперактивен, mTOR се свързва с болестта на Алцхаймер, рак и ранна смъртност, докато сиртуинът, наречен SIRT1, е ген, който ви предпазва от заболявания на стареенето чрез повишаване на митохондриите, електроцентралите вътре в клетките, които са склонни да стават неефективни с възрастта.“
„В едно скорошно проучване, видяхме 34% намаления на рецидив на рак на гърдата при тези, които са гладували само 13 часа“, казва д-р Shah. Каквато и да е диетата, хората са склонни към преяждане. Време е да си вземем почивка.

3 съвета от експертите
1. Започнете бавно
„Някои хора могат да започнат директно с 16-18 часа гладуване през нощта, но много от моите пациенти се нуждаят от по-постепенно преминаване“, казва д-р Gottfried. „Жените, с проблем с щитовидната жлеза или адренална умора, трябва да подходят особено внимателно с 12-14 часа през нощта два пъти седмично, без да правите тежки упражнения в тези дни.“
2. Прекъснете гладуването по правилния начин
„Когато прекъсвате гладуването, опитайте се да не го правите с чипс или бонбони„, казва д-р Shah. „Вместо това изберете ядки, плодове, зеленчуци или хумус със сурови зеленчуци. Експертът по функционална медицина, базиран в Делхи, Anjali Hooda изброява тези опции: многозърнест хляб с омлет и много зеленчуци; овес, мунг, много зеленчуци, задушени в гхи масло, шепа орехи или направо за брънч с леща, зеленчуци и гхи масло.
3. Хранете се пълноценно през деня
„Постоянното гладуване не е пропуск, за да се яде какъвто и да е джънк през деня“, казва Hooda. Добре е да избираме здравословни възможности през целия ден, ако наистина искате тялото ви да се детоксикира и излекува. Зеленчуци и пълнозърнести, вместо пържени и рафинирани храни.“ Вечерята може да бъде сложни въглехидрати като просо, елда, лимец със зеленчуци, леща или киноа, пиле и салата, риба, супи и т.н. Запомнете: Постенето означава да се пие само вода и/или чай. Така че, между тях няма мляко, алкохол, плодове, сокове или ядки.
И сега отваряме вратата към продължението – почти всички изследвания са върху мъже и жени в пост менопауза. Да видим какви са особеностите на периодичното гладуване, за да е то безопасно и ефективно при жени в детеродна възраст, които имат цикъл. Очаквайте част 2. Тогава ще разкажем и личния ни опит.

 

Източници
  1. Livemint Is fasting the new fountain of youth?, Dec 2018

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Ключът към дългосрочната загуба на излишно тегло може да не е диета, а начин на живот спрямо храната.
Следваща статия
Горещата тема: периодично гладуване /intermittent fasting/ и за какво да внимават жените! Част 2/2

Виж още полезни статии тук:

Меню