имунитет колаген жена с настинка

Връзката колаген и имунитет

Знаете ли, че когато става въпрос за имунната система, тялото има три основни линии на защита?
Първата е кожата, която действа като „повърхностна бариера“. Това е последвано от неспецифичния имунен отговор на човека – вродения ни имунитет – и накрая, нашия специфичен, адаптивен или придобит имунен отговор. И трите защитни механизма защитават организма от чужди нашественици като патогени и микроорганизми, както и от вредни бактерии, вируси и токсини. По-малко известно е, че богатите на колаген тъкани стават все по-признати за ролята си в поддържането на правилно функционираща имунна система. Трите основни тъкани, богати на колаген, участващи в имунния отговор, са
а) кожата,
b) извънклетъчната матрица на цялото тяло (extracellular matrix ECM) и
c) костният мозък.
Започваме да ги разлеждаме един по един.
 1. Нашият най-голям орган в тялото е кожата. Кожата е най -основната повърхностна бариера на тялото и следователно жизненоважна като първа линия на защита. Тя работи заедно с другите първични бариери, открити в червата, белите дробове, очите, носа и устата, както и във вътрешната повърхност на всички кръвоносни съдове, за защита на тялото. Ако тази първична повърхностна бариера е компрометирана по някакъв начин, патогените могат да влязат в тялото и да предизвикат вродения имунен отговор.
Така че, нека да разгледаме как колагеновите пептиди могат да помогнат за запазване на кожната бариера непокътната. Епидермисът се състои от стена от кератинови клетки. Пространствата между тези клетки са запълнени с липиди и така наречените протеини на скелета, които спомагат за поддържането на кожната бариера. Ако този слой се разгради обаче, патогените могат да достигнат по -дълбоки тъкани и да причинят инфекция.
С биоактивните специфични колагенови пептиди може да се поддържа здрава кожната бариера, така че да може да издържи на различни външни заплахи. Липидите, открити естествено в най -горните слоеве на кожата (например серамиди), също са от съществено значение за поддържане на повърхностната бариера. Анализ на подгрупа от 19 участници от пилотно проучване, проведено в сътрудничество с Университета в Хамбург, показа значително увеличение на съдържанието на липиди в кожната бариера след добавяне на специфични за кожата биоактивните колагенови пептиди.
2. Извънклетъчната матрица (ECM) е частта от съединителната тъкан, която се намира между клетките в така нареченото междуклетъчно пространство и ги държи заедно.
ECM

Image credit: OpenStax Biology.

Само преди няколко години се смяташе, че основните компоненти на ECM функционират единствено като „лепило“ (колаген). Но сега е известно, че всъщност има реципрочно влияние между клетките и ECM. Матрицата има много функции в тялото, тъй като е отговорна за оформянето на тъкани и органи (Deutzmann et al., 2014), както и за поддържане на стабилността на костите, сухожилията и лигаментите (Kühn K., 2003). ECM е триизмерна среда, създадена от клетки на съединителната тъкан, в която функционират повечето имунни клетки. ECM е в изобилие не само в колагеновите влакна, но и в няколко други функционални протеини и е признат за активен партньор в координирането на различните части на имунния отговор (Frevert et al., 2018).
Колагенът като основен компонент на извънклетъчния матрикс. И така, как колагеновите пептиди могат да поддържат ECM и да поддържат имунната система здрава?
Биоактивни колагенови пептиди подпомагат метаболизма на клетките в съединителната тъкан, които произвеждат структурни и функционални компоненти на извънклетъчния матрикс, по -специално фибробластите. Биоактивните колагенови пептиди оптимално регулират метаболизма на фибробластните клетки, стимулирайки биосинтеза на няколко ECM протеини, участващи в имунния отговор, включително колаген. Колагенът тип I, основният структурен протеин в организма, също има регулаторна роля на имунната система, действайки за намаляване на възпалението. В проучване на Proksch et al. През 2014 г. беше показано, че след 8 седмици ежедневно добавяне с 2,5 g проколаген тип I (65%), маркерът за образуване на колаген, се е увеличил значително в група от 114 жени на възраст между 45-65 години.
Вече научихме, че специфичните колагенови пептиди могат да помогнат за поддържането на кожната бариера непокътната и да поддържат важни протеини в екстрацелуларния матрикс (ECM) – което от своя страна укрепва първите две линии на имунната защита на тялото ни, за да устои по-добре на външни заплахи.
3. Сега нека насочим вниманието си към връзката между костите и имунното здраве. Костните клетки, за които някога се смяташе, че се регулират само една друга, сега е известно, че влияят и върху имунните клетки. По същия начин имунните реакции могат също да нарушат костния метаболизъм – особено когато е задействан имунен отговор. Кръстосаният разговор на костно-имунната система вече е добре приета концепция. Припокриването на тези две системи от органи дори доведе до нова интердисциплинарна област, известна като остеоимунология.
Ролята на костния мозък
Важно е да се разбере, че всички клетки в имунната система произлизат от костния мозък – гъбестата мека тъкан, намираща се в кухия център на определени кости. Те включват тазобедрената кост, гръдната кост, ребрата и краищата на дългите кости на ръцете и краката. Костният мозък е образуван от фиброзна, богата на колаген съединителна тъкан, кръвоносни съдове, нерви и клетки и снабдява клетките, които регулират обмяната на костите – остеобласти и остеокласти – и белите кръвни клетки, предназначени да станат специализирани имунни клетки.
Остеобластите изграждат кости, докато остеокластите резорбират костите. С други думи, в един непрекъснат цикъл, остеокластите премахват старата кост и остеобластите запълват кухината с нова кост. Балансираният метаболизъм на костните клетки е важен не само за непрекъснатото ремоделиране на костния матрикс, необходимо за поддържане на здравината на скелета, но и за подпомагане на нормалното производство на имунни клетки.
Оптимално регулиране на образуването на кости
И тук специфичните за костите биоактивни колагенови пептиди играят ключова роля, тъй като помагат за оптимално регулиране на метаболизма както на остеобластите, така и на остеокластите. Тези съставки са избрани заради силния им потенциал да се възползват от богатите на колаген тъкани, които стават все по-признати за ролята си в поддържането на добре функционираща имунна система – тъкани като костен мозък (както вече научихме) заедно с кожата и извънклетъчен матрикс, както беше обсъдено в предишните ни два блога.
В Smart Collagen са използвани именно биоактивните колагенови пептиди на GELITA (Bioactive Collagen Peptides® (BCP) ). Биологично активните колагенови пептиди на GELITA (BCP®) са съставени  от различни специфични пептиди, оптимизирани за специфични физиологични ползи. Щастливи сме, че предлагаме колаген с най-високо качество на биокативните пептиди в него от световен лидер в производството им.

kiwi smoothie smart collagen

Свързани публикации: 

 

Източници :

 1. https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/collagen-and-immunity-connection-deep-dive-
 2. https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/collagen-and-immunity-connection-deep-dive-2
 3. https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/collagen-and-immunity-connection-deep-dive-3
 4. Deutzmann R., Bruckner P. (2014) Extrazelluläre Matrix – Struktur und Funktion. In: Heinrich P., Müller M., Graeve L. (eds) Löffler/Petrides Biochemie und Pathobiochemie. Springer-Lehrbuch. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17972-3_71
 5. Kühn K. (2003) Die Komponenten der extrazellulären Matrix, ihre Struktur und Funktion. In: Ganten D., Ruckpaul K., Gay S., Kalden J.R. (eds) Molekularmedizinische Grundlagen von rheumatischen Erkrankungen. Molekulare Medizin. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55803-0_3
 6. Proksch, E. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/
 7. SAGE Journals: Your gateway to world-class research journals. (2018). SAGE Journals. https://journals.sagepub.com/action/cookieAbsent
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995612/
 9. https://www.khanacademy.org/science/ap-biology/cell-structure-and-function/membrane-permeability/a/the-extracellular-matrix-and-cell-wall
 10. https://dermnetnz.org/topics/skin-immune-system

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
5-те най-добри храни по време на менструация
Следваща статия
6 стъпки за възстановяване от зимната умора – съветите на Dr. Amy Myers

Виж още полезни статии тук:

Меню