Какво трябва да прави всяка жена за своя вечерен ритуал.

С времето разбрах, че не можеш да се изтощаваш до крайна преумора и да спасиш положението с 1 уикенд на СПА. С времето разбрах, че стресът подкопава силата ми дори, когато аз не му обръщам внимание. Разбрах, че виното е супер за излизане с приятели, но не е ежедневно лекарство. Нито сладкото. Разбрах, че да говорим и да четем за това как трябва да се грижим за себе си, не означава, че го правим наистина. С времето разбрах, че жестовете на обич към самата мен не работят, ако не са поднесени всеки ден.
За това създадох като навик и приоритизирах един малък ежедневен ритуал. Нарекла съм го “30 минути само за Мен”! Той започва, когато никой няма да ме притеснява повече, къщата е утихнала, телефонът е изключен, и да, повече не го поглеждам. Изобщо. Нито дали е дошъл чаканият мейл. Нито дори за малко Инстаграм преди заспиване.
Ето го:
  1. Настройвам се, измивам лицето си и започвам да го почиствам от грим и замърсявания, както и от негативни емоции, напрежение, умора. Разтърквам между дланите си 10тина капки олиото за почистване и докато вдишвам си мисля за благотворните билки в него и това колко добре се отразяват на кожата ми. Качественото средство за почистване на лице, не премахва горния защитен слой на кожата, хидратира и подхранва, за разлика от мицеларните води и други агресивни агенти. Правя лек масаж за стимулиране на производството на колаген и премахване на тъмните кръгове от умора под очите. С него и нанасям любимия си вечер продукт за активна грижа. Редувам масаж с ръце и такъв с ролер и плочка за гуа-ша масаж от естествен кристал – нефрит или розов кварц.
face-massage
2. Правя масаж на бюста, който има изключително много ползи както за външния вид на кожата, така и за здравето на гърдите. Напоследък използвам масло от камелия, но всяко базово качествено масло ще ви свърши работа, като бадемово, кайсиево и пр. В него смесвам по рецепта на Маги Тисеранд 16к. етерично масло от иланг-иланг и 9 к. етерично масло гераниум. Правя нежни кръгови движение 15-20 пъти в едната посока и толкова в другата. Правя масаж и под мишниците, където е важно да се раздвижва лимфата. Масажът дренира токсините, не позволява кръвонасядане, облекчава значително ПМС и подпомага хормоналния баланс, освен това е превенция за рак на гърдата. Това е време, в което да дадем грижа и любов на гърдите си, осъзнато. Луиз Хей твърди, че ракът на гърдата е свързан с липсата на любов у една жена. Да се научим да даваме любов на себе си е толкова важно.
3. После приготвям вечерна напитка за релакс и красота. Ако е студено, често това е чай, в който има лайка, мента, лавандула, който приготвям от собствен бленд билки или за повече едорфини шоколадов чай масала Chocolate Chai Chill out. А понякога го придружавам от 2 парченца фин функционален шоколад MURSALA Chill out със Салвия и Липа, тъй като вложените екстракти в него имат успокояващо действие.

mursala chill out bar 3

В по-топлите дни вместо чай обикновено избирам голяма чаша вода с няколко капки розово масло и екстракт от роза La Vie en Rose, защото розата има свойствата да успокоява нервното напрежение и да релаксира. Освен това подпомага процесите на детоксикация, които тялото извършва през нощта. Така си гарантирам дълбок и възстановяващ сън. А като бонус – грижа за хидратацията на кожата отвътре навън. Представям си как тази кралица на билките ще регенерира всяка моя клетка, ще я зареди с енергия и ще ми върне баланса, а на сутринта лицето ми ще има свеж вид.
rose tea
4. До тук са минали 15 мин. Следва активната част на моя ритуал. Пускам от новото си приложение на телефона музика за медитация, като мога да избирам между езеро, планина, гора, дъжд, море, вятър, будистки храм, пиано, цигулка, птици…. И или просто чета книга в останалото време, или най-често правя дълбоко коремно дишане, масаж за женската енергия и/или женска йога.

За дълбокото коремно дишане техниката е броя до 7 при вдишване и изпълвам с въздух от корема през гърдите до ключицата, задържане и до 7 на издишване по обратния път. Техниката има толкова много предимства: помага при тревожност и неспокоен сън, леко масажира вътрешните органи, помага при релаксация и поддържа здравето на таза и неговата функция. Оставям мислите ми да се реят, минавам през трудностите и ги пускам да отминат, минавам през радостите и пускам и тях.
Може да премина към кратък абдоминално-сакрален масаж на корема  (ако не си чувала за него – виж нашия семинар по темата ), който е изключително благотворна техника за женската полова система и хормонален баланс.
И завършвам с любимата ми йога поза преди сън Viparita Karani, която носи релакс на всички нива. Или някоя от другите йога пози за добър сън. И тогава най-много усещам силата и медитацията на Благодарността.
viparita karani
Накрая затварям очи и си казвам: “Ти си прекрасна! Обичам те, благодаря! “
Това е. Толкова лесно и възможно. Заслужаваме го!

 

Снимката на Зори е на Линда Александрийска.

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Ключът към дългосрочната загуба на излишно тегло може да не е диета, а начин на живот спрямо храната.
Следваща статия
Как да забавим побеляването на косата? 7 начина, които ще ни помогнат и които нямат общо с гена.

Виж още полезни статии тук:

Menu