Бяла салвия за кадене white sage

Бяла салвия, молитва, танци и хумор. Лечебните практики на коренното население на Калифорния

Бяла салвия Salvia Apiana е свещена билка, използвана от коренното население на Северна Америка в продължение на векове в церемонии за пречистване и разширяване на съзнанието. Счита се, че прикадяването със салвия или градински чай намалява отрицателните енергии, освобождава пространство за изцеление и духовно развитие. Според древната индианска традиция на редица племена злите духове се изгонват чрез кадене и по този начин се предотвратяват бедствия.

Салвия за кадене

Все още има недостатъчно изследвания върху ползите от изгарянето на салвия извън културната практика на ритуала, но редица изследвания подкрепят ползи за здравето от употребата и като билка, в т.ч. противовъзпалително и антибактериално действие, стимулира кръвообращението и разширява кръвоносните съдове. [1] [2]

Изследователски проект от 2016 г. на Университета в Мисисипи[3] установява, че белият градински чай (Salvia apiana) е богат на съединения, които активират определени рецептори в мозъка, отговорни за подобряване на настроението, намаляване на стреса и дори облекчаване на болката, а други проучвания[4] демонстрират потенциален ефект и върху когнитивната функция, по този начин предотвратявайки състояния като деменция и алцхаймер в напреднала възраст.

 

Лечебните практики на древните Чумаши

Бялата салвия е неизменна част от лечебните практики на коренното население на Калифорния – племето Чумаш.

Чумашите са индиански народ, населявал централните и южни крайбрежни райони на Калифорния преди 13 000 години. Днес общата им популация не надхвърля 2000-5000 човека, но неговите представители все още поддържат уникалната си идентичност, а лечителите на Чумаш и днес практикуват древните лечебни практики, лекувайки своите пациенти с молитва, пост, смях, сънища, фитотерапия, ароматерапия и церемонии по пречистване.

Водещо в мирогледа на Чумашите е, че изцелението на болния винаги започва с изцеление на духа и едва след това на тялото. Лечителят обичайно започвал лечението с инфузия от бял градински чай (Salvia apiana), който пречиства централната нервна система, за да помогне на пациента да остане спокоен и рационален. Лист бял градински чай се поставял във водата на пациента за около 30 минути, след това леко ароматизираната вода се приемала през целия ден. Отвара от листата се използвала за общо тонизиране и лечение на болки в гърлото, кашлица, настинки и инфекции на горните дихателни пътища, а индианските жени правили чай от корените на салвия за бързо възстановяване след раждане.

Предотвратяването на болести е бил основен приоритет на лечителите на Чумаш, като за целта е насърчаван ежедневния труд в полза на общността, допринасяйки по този начин едновременно за поддържане на добра физическа форма и усещане за принадлежност и полза.

За това колко холистичен е бил подходът на тези древни лечители свидетелства друг любопитен елемент в лечебния процес – хуморът. Пациентите били стимулирани да се смеят на шеги, за да се облекчи безпокойството и отчаянието им поне за известно време, което да позволи на лечебния процес да започне.

Традиционното лечение на чумашите винаги започвало с молитва на лечителя, в която семейството и приятелите на болния се присъединявали, а танците и песните били неизменна част от молитвата. Всичко това се правило, за да се почувства болния обграден от обич и внимание и да се повдигне неговия дух. По време на молитвата лечителят прикадявал със салвия, а димът отнасял молитвите за изцеление към Бога.

И, ако днес за нас е трудно да си представим една общност, било тя и жителите на малко село, да се обедини за повдигане на нечий дух чрез молитва, песни и танци, то салвията е едно достъпно средство да пречистим пространството около нас.

бяла салвия за кадене

Нашите връзки бяла салвия са от градински чай, растящ в крайбрежните части на Калифорния. Там изсушените на слънце листа се събират внимателно на ръка, оформят се на китка и опаковат, за да запазят силния си и пикантен аромат.

Как да се подготвим за ритуал с кадене на салвия:
Ако целта на Вашия ритуал е енергийно или духовно пречистване, започнете с позитивно утвърждаване и намерение преди да запалите самата салвия.

Добре е да изведете от помещението други хора или домашни животни. Също така е важно да оставите прозорец отворен преди, по време и след кадене, за да излиза дима, за който се счита, че също приема примеси и отрицателна енергия със себе си.

Как да прикадите жизненото си пространство, предмет и др.?

Тези стъпки се прилагат независимо дали прикадявате себе си, дома си или предмет.

Запалете края на връзката салвия с кибрит или свещ. Издухайте бързо, ако се запали. Върховете на листата трябва да тлеят бавно, отделяйки дебел дим. Насочете този дим около тялото си или пространството с едната ръка, докато държите снопчето в другата.
Оставете в близост върху тези области на тялото или обекти на заобикалящата ви среда, върху които искате да се фокусирате. Използването на перо също може да помогне за насочване на дима, но не е задължително. Ритуалът може да се приложи върху нов предмет, като бижута, мебели или облекло (например втора употреба), за да се предпази или неутрализира от негативна енергия. Предмети, свързани с негативни преживявания или спомени, също могат да бъдат прикадени.

Какво да правим след приключване на ритуала:
Внимание! Не оставяйте горящата салвия без надблюдение! Уверете се, че горящия край на връзката е напълно изгаснал. Можете да изгасите, като потупате горящия край в малка негорима купа (например керамична или от раковина), както и върху пясък. След като бъде напълно изгаснала, връзката може да се съхранява на сигурно и сухо място, далече от слънце.

Внимание: Моля, използвайте продукта само по предназначение и се информирайте задълбочено. Да се използва само от възрастни лица и на собствена отговорност. Не вдишвайте дима. Бременни жени, лица с епилепсия, астма и други респираторни проблеми не бива да използват продукта без консултация с лекар.

Източници:

[1] https://www.healthline.com/health/benefits-of-burning-sage

[2] http://eprints.skums.ac.ir/6782/

[3] http://thesis.honors.olemiss.edu/622/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/

 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
Рецепти с етерични масла за пролетно съживяване на кожата, косата и духа ни.
Следваща статия
8 стъпки за здрав черен дроб и хормонален баланс при жените

Виж още полезни статии тук:

Меню