skin care 6 vitamins and minerals

Блестящата кожа говори за добро здраве

Блестящата кожа говори за добро здраве. Това е като озаряващ знак върху лицето ви, който казва: „О, тя определено знае как да се грижи за себе си.“
И когато става дума за нашето здраве, кожата не лъже. Това е външен барометър за нашето ниво на вътрешна хармония. На прага на 40те години, знам, че нищо не като на 20. Но все по-често срещам жени и техните истории, че в тази нова възраст се чувстват и изглеждат по-добре. А моят урок ме научи, че грижата започва отвътре.
Тъй като това, което с което се храним, се отразява директно на нашата кожа, открийте 6 от най-добрите витамини и минерали, които работят във наша полза, за да поддържате своя тен, ясен и свеж!
1. Цинк
Цинкът работи денонощно, за да помогне за излекуването и регенерацията на увредени участъци от кожата. В действителност, този трудолюбив минерал се изисква за над 100 ензимни реакции в тялото! Той ускорява биологичните процеси, необходими за заздравяване на рани и травми на тъканите.
Поради тези впечатляващи функции, доказателствата показват, че цинкът може да помогне за лечение на акне, гъбични инфекции, дребни кожни дразнения и рани. Цинкът може също така да ви помогне да предотвратите нараняване на кожата си, като намалява производството на свободни радикали. Също така предпазва мазнините в кожата от увреждане от слънчева светлина и замърсяване.
Най-високо съдържание на цинк има в следните храни: Тиквени семки, морски дарове (див улов или устойчиво отглеждане) и месо (органично, пасищно отглеждане), какао!
2. Витамин А
Витамин А е необходим, за да може тялото ви да произвежда ретинол. Чували ли сте за тази дума преди? Това е съставка, която се среща често в анти-ейдж  кремове за грижа за кожата и маски за лице. Витамин А взаимодейства с кожата, за да повлияе на растежа, клетъчния оборот и активността на мастните жлези. По-специално, се смята, че витамин А повлиява стареенето на кожата и предотвратява акнето.
Най-добрите храни, които са с високо съдържание на витамин А: Месо от органи (органично, пасищно отглеждане), яйчен жълтък (от яйца от свободно отглеждане) и ярко оранжеви зеленчуци (съдържат бета-каротин, който тялото Ви използва за производството на витамин А).
3. Мед (Copper)
Използван от хората в продължение на хилядолетия, медта се смята от мнозина за създаване на лечебна енергия. Днес знаем, че медта е от съществено значение за много телесни функции и играе важна роля за здравето на нашата кожа. Хората с дефицит на мед често имат по-крехка, набръчкана кожа, по-бавно излекуване на рани, по-висока степен на възпаление и преждевременно зреене. Това е така, защото медта играе важна роля в синтезата на колаген (нещото, което поддържа кожата ви гладка и еластична!). Също така е неразделна част от пигмента, който оцветява очите, кожата и косата.
Най-добри храни, които са с високо съдържание на мед: водорасли, ядки, какао, червено вино, месо от органи и бобови растения. Моля, обърнете внимание, че нивата на мед намаляват по време на всякакъв срок на съхранение в консервните кутии.
4. Витамин С
Колагенът е основното вещество, което поддържа стегнатия вид на нашата кожа. Ето защо, когато тялото ви произвежда субоптимален или недостатъчен колаген, се образуват бръчки и кожата се отпуска и провисва. Витамин С е включен в биологичните процеси за създаване на колаген. Витамин С се използва също и по време на заличаване на белези и е важен за излекуването на кожата. Антиоксиданното действие на витамин С пък предпазва кожата от увреждането на свободните радикали. Витамин С се намира във високи концентрации както във външния, така и в вътрешния слой на кожата, което допълнително подкрепя неговото значение за здравето на кожата.
Най-добри храни, които са с високо съдържание на витамин С: Цитрусови плодове (но пресни, което в България е трудно постижимо), плодове, чушки, домати, броколи, киви и суперхрани като годжи, ацерола и акай.
5. Витамин D
Витамин D е мастноразтворим витамин, който се получава от комплексна серия от биологични реакции между холестеролните субстрати и слънчевата светлина. Той се използва широко в тялото за много функции, включително здравето на кожата. Някои доказателства показват, че витамин D може да помогне за регулиране на тонуса на кожата и за лечение на псориазис. Проучванията установиха, че локалното приложение на активиран витамин D (калцитриол) може да намали възпалението на кожата локално.
Как да си набавим достатъчно витамин D: Безопасно излагане на слънце, мазна риба (диво уловена), пълномаслени млечни продукти (органични, отглеждани пасищно). Възрастните хора или тези с по-тъмна кожа могат да имат проблеми с акумулирането на собствен витамин D, така че може да бъде полезно и приемането на качествена добавка.
6. Витамин Е
Витамин Е е мастно разтворим витамин, който също функционира като антиоксидант в организма. Той може да ви помогне да защитите кожата си от свободни радикали и увреждане от слънцето. Тялото също така отделя витамин Е чрез мазната субстанция в кожата ви, наречена себум. Това помага за хидратиране и защита на кожата. Ето защо, ако кожата ви е суха или повредена, витамин Е може да помогне за възстановяването й.
Добри източници на витамин Е: Ядки, семена, авокадо, мазна риба (диво уловена), зехтин (студено пресован).
Като заключение, стремете се да си набавяте пресни и локално, произведени храни. Освен от екологични съображения, храната, пропътувала дни наред до нас, е загубила по-голямата част от ценните си вещества безвъзвратно. 
Източници:
  1. Food Matters,  JAMES COLQUHOUN , 6 nutrients for glowing skin 

*Уеб сайтът smartsistersco.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да предприемете нещо за вашето здраве, консултирайте се с личния си лекар или друг медицински специалист. smartsistersco.com не поема отговорност за прилагането на съветите, услугите, продуктите, материалите или която и да е друга информация от платформата. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, задължително се консултирайте с лекар или специалист, преди да предприемете действие. Информацията в smartsistersco.com има информативен характер и няма за цел да оказва влияние на решенията, изборите и действията на потребителя.

Предишна статия
5 начина за трайно справяне с подутото коремче
Следваща статия
Как да се грижим за кожата през зимата

Виж още полезни статии тук:

Меню